Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mateschitz u akciji

Red Bull nakon Njemačke kupuje klub i u Engleskoj?

Nakon Njemačke, Austrije, SAD-a, Gane i Brazila, Red Bull je "naciljao" i Englesku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Red Bull posjeduje sve više nogometnih klubova i nezaustavljivo se širi po svim kontinentima. Nakon New Yorka, Salzburga, Sao Paula, ganskog Sogakapea i Leipziga, Dietrich Mateschitz planira širenje i na kolijevku nogometa Englesku.

Priču je dodatno zakuhao posjet sportskog direktora RB Leipziga Ralfa Rangnicka Engleskoj, iako je on formalno došao pogledati igrača Charltona Ademola Lookmana. 

Osim Charltona, pogledao je utakmice Brentforda i Chelseaja. Iako spomenuti klubovi nisu na prodaju, prema pisanju engleskih medija nekoliko je klubova Premierlige i Championshipa zainteresirano za posao.

Red Bull je još u proljeće 2015. pregovarao o kupovini Leedsa, posrnulog kluba kojem bi svježim kapitalom pokušali vratiti staru slavu. Taj se posao (zasad) nije ostvario, ali Red Bull nije odustao od Engleske i u potrazi je za klubom u koji bi investirao.

Jedno od glavnih pitanja je hoće li u slučaju kupovine kluba doći do promjene imena kluba. Takva je praksa u Salzburgu izazvala pobunu navijača nakon što je odbačeno tradicionalno ime kluba Austria Salzburg. Nakon preuzimanja Leipziga, pobuna navijača se proširila i na Njemačku.

Čeka li ga pobuna navijača i u Engleskoj?

Tamo je RB Leipzig postao najomraženiji klub u državi kojeg su prosvjedi pratili kroz čitavu kratku povijest. Promjena identiteta nije jedini problem od kojeg strahuju navijači. Nakon što se Salzburg u deset godina nakon preuzimanja nije uspio plasirati u Ligu prvaka, Mateschitz im je smanjio financije i pretvorio ih u razvojni klub RB Leipziga.

Zbog toga se strahuje da bi u slučaju preuzimanja klub mogao završiti kao drugi ili treći u hijerarhiji, iako je to teško očekivati zbog isplativosti engleskog nogometnog tržišta. Međutim, to bi moglo značiti da će u hijerarhiji pasti RB Leipzig, koji zasad igra odlično, a uspio je i stvoriti navijačku bazu u lokalnoj zajednici.

Dosadašnja praksa pokazuje kako Red Bull prilikom svakog preuzimanja mijenja ime i identitet kluba i teško je očekivati da će situacija u Engleskoj biti drugačija. Sličnu stvar je pokušao izvesti vlasnik Hull Cityja koji je pokušao dodati "Tigers" u ime, ali je naišao na otpor i zabranu nogometnog saveza. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider