Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trebaju pomoć

Hrvatsko ime zvoni u Riju: Brazilci u dresovima Modrića, Rakitića, Eduarda...

Pomoćnik glavnog tajnika HOO-a Ranko Ćetković obišao je humanitarni projekt "Vila Croacia" u Rio de Janeiru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ostalo je pet i pol mjeseci do početka Olimpijskih igara u Riju gdje će Hrvatska loviti rekordni broj osvojenih medalja. Pomoćnik glavnog tajnika HOO-a Ranko Ćetković obišao je borilišta i olimpijsko selo, a stigao je posjetiti i humanitarni projekt koji nosi hrvatsko ime, „Vila Croacia“. Projekt je namijenjen siromašnoj djeci Rija, pokrenut je još 1986. te je nakon pauze obnovljen prije tri godine.

U promociji projekta sudjelovao je i Eduardo da Silva, proslavljen hrvatski nogometaš brazilskog podrijetla koji je prije dvije godine nosio dres slavnog Flamenga. Bivši napadač Dinama i hrvatske reprezentacije u nekoliko je navrata posjetio favelu gdje je smještena „Vila Croacia“ te je podijelio mladim nogometašima komplete dresova hrvatske reprezentacije i ostale nogometne rekvizite.

Začeci projekta sežu u dublju prošlost. Nastao je zaslugom hrvatskog svećenika Damijana Rodina, koji je 50-tih i 60-tih pomogao siromašnoj djeci u Riju sagradivši im utočišta te nekoliko osnovnih škola i gimnaziju. Ime im je dao "Brazil - Hrvatska". Na taj je način želio sačuvati spomen na svoju rodnu zemlju.

Projekt "Vila Croacia" održao se do današnjih dana i sjajna je promocija Hrvatske u Brazilu. Brazilski mediji u nekoliko navrata izvještavali su o ovom projektu, posebice za vrijeme Svjetskog prvenstva 2014. Ćetković je napravio lijepu gestu te je podijelio djeci majice s logom HOO-a, što je silno razveselilo klince i klinceze „Vile Croacije“.

Bilo bi dobro da HOO i posebice Hrvatski nogometni savez, jer se djeca uglavnom bave nogometom, osiguraju osjetniju potporu ovome doista hvale vrijednom projektu koji se održava isključivo zaslugom entuzijasta u Brazilu i bila bi doista velika šteta da se s vremenom ugasi zbog nemara.

„Vila Croacia“ ima svoju stranicu na Facebooku pa svi koji žele pomoći mogu se javiti i vrlo jednostavno uspostaviti kontakt. Svaka pomoć dobro je došla.   

Vila Croácia Visita do Direto do comitê Olimpíco da Croácia

Diretor do Comitê Olímpico da Croácia, Ranko Cetkovic soube da existência do projeto Vila Croácia através das reportagens do blog e, assim que chegou ao Rio de Janeiro, fez questão de conhecer tudo de perto.

Posted by Vila Croacia Senador Camará on 8. veljača 2016

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider