Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Užareno na terenu i tribinama

Vikend pun gradskih derbija: Susreti povijesnih rivala nose posebnu napetost

Zanimljivi nogometni vikend donosi čak tri velika gradska derbija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni vikend obilježit će čak tri velika gradska derbija. Ovakvi susreti imaju posebnu draž jer u njima stanje na tablici nije najvažnije, a na površinu izlaze povijesna rivalstva koja su često starija i od samog nogometa.

Derby della Capitale

Veliki rimski gradski derbi igra se u nedjelju od 12:30, a domaćin je Roma. Lazio je trenutno četvrti na tablici s 11 bodova zaostatka za drugom Romom. Pobjedom bi ostali u borbi za treće mjesto koje vodi u Ligu prvaka, a koje je udaljeno sedam bodova.

Roma je u prvom susretu slavila s 2:0, ali Lazio ih je izbacio u polufinalu Kupa i tako velikog rivala ove sezone vjerojatno ostavio bez trofeja. Roma će tražiti osvetu u vrućem rimskom derbiju koji često bude užaren i na terenu i na tribinama. U dosadašnjih 167 utakmica Roma je slavila u njih 63, 60 ih je završilo remijem, dok Lazio ima 44 pobjede.

Derbi sjevernog Londona

Jedan od najvećih derbija engleskog nogometa igra se od 17:30 na White Hart Laneu. Arsenal je povijesno uspješniji – imaju 78 pobjeda u odnosu na 50 Tottenhamovih, ali situacija se definitivno okrenula ove sezone u kojoj su Spursi prestigli mrskog rivala. Spursi će biti favoriti i u ovom susretu; Arsenal prolazi kroz veliku krizu, dok je Tottenham još uvijek u igri za naslov prvaka i treba im pobjeda za produženje nade.

Arsene Wenger je ove sezone izazvao prosvjede i sukobe navijača; sve više se čini da je njegovo vrijeme prošlo, dok je na drugoj strani ponajbolji trener svijeta koji tek treba ostvariti najveće uspjehe.

Razlika između ova dva trenera najbolje opisuje stanje ove dvije momčad – Arsenal je pomalo kaotičan i često djeluje kao razbijena vojska, dok je Tottenham hit momčad u usponu, a njegovi mladi igrači sigurno će biti izrazito motivirani pokazati tko je novi gazda sjevernog Londona. Prvi susret ove sezone završio je s neriješenih 1:1.

Derbi Barcelone

Espanyol dočekuje Barcelonu u ''zagrijavanju'' za dva velika nedjeljna derbija. Utakmica je na rasporedu u subotu od 20:45, a bit će to 164. poglavlje gradskog rivalstva bogate povijesti. Ovo je lokalni derbi s najviše susreta u povijesti Primere, a Barcelona je kroz povijest bila puno uspješnija – slavila je u 93 utakmice, 36 ih je završilo neriješenim rezultatom, dok je 35 pobjeda upisao Espanyol.

Od svih derbija ovaj nosi najmanje rezultatske neizvjesnosti, a Barcelona će biti veliki favorit i u ovom susretu nakon što je u prvom bila uvjerljiva s 4:1. Blaugrana je trenutno prva s utakmicom više, dok je Espanyol deveti s 28 bodova manje. Iako je rezultatski ovo rijetko bio napet obračun, iza sebe ima vrlo zanimljivu političku povijest – Espanyol ima imidž predstavnika Madrida, dok Barcelona predstavlja katalonski identitet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider