Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Policija na tragu'

VIDEO Vrbanović za Dnevnik Nove TV: UEFA nam neće progledati kroz prste

Incident s kukastim križem i dalje je glavna tema.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reporter Nove TV Andrija Jarak javio se u Dnevnik Nove TV ispred sjedišta Hrvatskog nogometnog saveza i prepričao najvažnije zaključke sa sjednice Izvršnog odbora krovnog nogometnog tijela u Hrvatskoj.

"U jeku rasta tenzija, donešeno je ipak nekoliko odluka koje bi te tenzije mogli stvorile u posljednjih nekoliko dana. Prije svega, odluka da se utakmica protiv Bugarske igra na Poljudu. Jednako tako, isprika Povjerenika za sigurnost Zorana Cvrka svima onima za koje misli da ih je povrijedio statusom na društvenom mreži. U HNS-u su iznijeli svoju kronologiju događaja od svog dolaska u Split, dogovora s čelnicima Hajduka i predstavnicima Grada Splita. Jednako tako, obznanili su kako su za svastiku doznali točno minutu prije početka utakmice, tad više nisu mogli reagirati te da su pokušali u poluvremenu nešto učiniti", rekao je Andrija Jarak.

Tko je imao motiv? Na Poljudskom travnjaku i danas smo po dolasku zatekli kukasti križ, trava je još više požutjela pa se bolje uočavao. Tko je imao najveći motiv napraviti incident u Splitu?

'Policija se približava počinitelju'

"Ovo ne odgovara niti Hajduku niti gradu Splitu. To je ono što je potpuno sigurno. Da li nekome drugome odgovara, to nije pitanje za mene", kaže član Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković.

Istraga se digla na visoku razinu, uzorke trave spržene herbicidom i tragove uzeli su forenzičari za Centar Ivan Vučetić:

"Imamo tehnologiju, kamere i sve ono što je potrebno. Imam pouzdane podatke da se policija približava počinitelju", ističe Dragan Primorac.

U Hajduku kažu kako je HNS kada je preuzeo Poljud napravio propust sa zaštitarima: "Čuvali su stadion samo u noći sa četvrtka na petak, a ostale dane nisu", naglašava Hajdukov Jakša Radnić.

Splićani se šale: Vjerojatno ima rupa negdje

Kamere okružuju čitav travnati teren stadiona, ali one su kada nema utakmica okrenute da snimaju ulaze , a ne prazan travnjak. Znak je velik i pravilan, čini se da je netko ovdje duže boravio i to sve organizirao. Radnici misle da je bilo preko noći. Pitanje je kako je počinitelj ušao na Poljud.

"Kao što ima rupa u zakonu vjerojatno ima rupa negdje i na Poljudu gdje se može ući", našalio se jedan Splićanin.

Policija je oštro demantirala napise da se u vezu s kaznenim djelom dovodi i jedan njihov službenik: "Nijedan policajac nije ispitivan ni priveden vezano za slučaj", kaže Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske.

Dok traje istraga raste napetost između Hajduka i HNS -a. Na utakmicu sa Italijom Uprava Hajduka nije htjela doći.

Hajduk nije htio u ložu sa Šuprahom

"Zato što ne želimo sjediti u loži s gospodinom Šuprahom. To je gospodin koji je fizički, u alkoholiziranom stanju nakon dodjele medalje juniorskim pobjednicima Kupa fizički napao gospodina Brbića", pojašnjava Ljubo Pavasović Visković.

Travnjak Poljuda bi se uskoro trebao oporaviti. Trava se već danas kosila i obnavljala, sijalo se i za osam dana bi trebalo sve biti u redu, ali puno će se teže oporaviti odnosi u hrvatskom nogometu.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

"Teško je reći kako će delegat opisati čitav događaj. On je bio u Splitu dva dana prije i ništa nije primijetio, tek na samom početku utakmice uspjeli smo identificirati da je kukasti križ na terenu. Iz policije nas nisu kontaktirali dokle je došla istraga, mi špekuliramo da se radi o nekakvoj vrsti gnojiva koje uništava travu, ali ne bih se upuštao u te špekulacije. Definitivno, ovo je netko jako dobro smislio i organizirao kako bi načinio štetu hrvatskom nogometu i hrvatskoj državi.

Bugarska u Splitu, to je pokazatelj da se ne mirimo s ovim što se događa na Poljudu. Kukasti križ nije sinonim odnosa kojeg Grad Split, posebice Hajduk i Dalmacija imaju prema hrvatskoj reprezentaciji. Postoji čitav niz stvari koje su nam jasne nakon ovoga što se dogodilo, radi se o skupini ljudi koja želi načiniti zlo. Zbog njih Izvršni odbor nije htio promijeniti već prijašnji stav da se utakmica s Bugarskom igra u Splitu. Zato dolazimo u Splitu, vjerujemo da ćemo dotad riješiti sve probleme i s Gradom i s Hajdukom i čitavom regijom koja je s ljubavlju dočekivala reprezentaciju", rekao je Vrbanović.

'Ovo nije nikakva borba navijača, ovo je teroristički čin'

Je li moguć kvalitetan odnos s Hajdukom i kontakt s obzirom na sve međusobne optužbe izrečene prethodnih dana?

"Ja sam optimist i dok postoji i najmanja šansa za dijalogom mi ćemo to činiti. Ne bih volio da zbog ovog suludog čina koji se desio dođe do podjele na sjever i jug, između Splita i Zagreba, a ne daj Bože između Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza. Vjerujem da ćemo već na idućoj utakmici imati bolje ozračje.

Što se tiče iščekivanja kazne, UEFA nam neće progledati kroz prste, mi imamo debeli dosje događaja. Kukasti križ se nije prvi put pojavio na našem stadionu, imali smo 2006. Livorno. Postoje uvijek luđaci koji žele iskoristiti nogomet za svoje privatne interese", kazao je Vrbanović uz dodatak:

"Ovo nije nikakva borba navijača protiv Hrvatskog nogometnog saveza ili za bolje poboljšanje odnosa Hajduka unutar nogometne organizacije. Ovo je teroristički čin, mi znamo da se protiv terorizma teško boriti i zato nam treba pomoć onih koji nam mogu pomoći, a to je država."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider