Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak Zmajčeka

VIDEO Priča o 'uskrsnuću' Olimpije: Na krilima sjajnog napadača ruše Maribor

Prije 10 godina završili su u stečaju i bili su prisiljeni osnovati novi klub.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olimpija Ljubljana trenutno je vodeća momčad u slovenskom prvenstvu i pokušat će osvojiti prvi naslov prvaka. Prvi jer, kad je u ožujku 2005. iznova osnovana, Slovenski nogometni savez odlučio je ne priznati bilo kakvu vezu između nove i stare Olimpije. Tako se sadašnjem klubu ne računaju po četiri osvojena naslova prvaka Slovenije i Kupa.

Naravno, navijačka skupina Green Dragons i svi oni kojima je Olimpija u srcu ne mare previše za pravne zavrzlame, njima je to isti klub koji je krajem 2004. ugašen zbog duga od otprilike tri milijuna eura.

Nakon raspada krenuli od nule, iz pete lige

Novi život Olimpiji je udahnut pod imenom NK Bežigrad, započeli su doslovno od nule, u petoj ligi u sezoni 2005./2006., a dan poslije treće obljetnice osnutka klub je preimenovan i puni naziv, kojeg i danas nosi je: Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana. Kako bi sve bilo u starom ruhu, klupski čelnici na grb su dodali godinu 1911. kada je u Ljubljani osnovana Ilirija, klub koji se smatra prethodnikom stare Olimpije koja je (službeno) trajala od 1945. do 2004.

Osvajanjem prvog mjesta u drugoligaškoj konkurenciji u sezoni 2008./2009. Olimpija ulazi tj. vraća se u prvoligašku konkurenciju. Tu dvaput osvajaju četvrto mjesto, pa su onda dvaput viceprvaci (2012. i 2013.) iza tada nedodirljivog Maribora, da bi u sezoni 2013./2014. podbacili osvajanjem sedmog mjesta. Prošle sezone su završili četvrti, a iako Slovenija daje četiri kluba u Europu, nisu oni išli u kvalifikacije Europa lige nego Koper, osvajač Kupa koji je u prvenstvu završio na osmoj poziciji.

Mandarić pogodio s odabirom trenera

Bio je to znak da vlasnik kluba, srpski biznismen Milan Mandarić napravi zaokret. Tajkun koji je svojedobno više-manje uspješno vodio Portsmouth, Leicester City i Sheffield Wednesday, ključni potez napravio je dovođenjem novog trenera.

Malo poznati Marijan Pušnik složio je momčad koja je u 16 kola ostvarila 12 pobjede (uz po dva remija i poraza) i koja imponira napadačkim nogometom. Olimpija je na prosjeku od gotovo tri gola po utakmici, gol-razlika im je 45:10 i zasad su, uz jednu zaostalu međusobnu utakmicu, na sedam bodova više od drugoplasiranog Maribora koji je bio prvak u zadnjih pet sezona.

Jurčić i Maribor imaju težak zadatak

Međutim, klub iz Ljudskog vrta ozbiljno je uzdrmalo ispadanje u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka od kazahstanske Astane. Nedugo poslije toga Ante Šimundža je odstupio, a trener Maribora postao je bivši trener Dinama Krunoslav Jurčić, pred kojeg je sportski direktor Zlatko Zahovič postavio jedan jedini cilj - hvatanje Olimpije i ostanak naslova prvaka u gradu na Dravi.

Od dolaska Jurčića smanjio se bodovni zaostatak, ali on je i dalje sasvim solidan. Olimpija gura odlično, a apsolutno prvo ime momčadi je Andraž Šporar, fantastični 21-ogodišnji napadač koji je u 15 nastupa zabio 15 golova, a ima i pet asistencija. Šporarova vrijednost (prema Transfermarktu) je milijun eura, ali Olimpija će kad dođe vrijeme za prodaju sigurno tražiti više.

Sa Šporarom se izvrsno nadopunjuje Ezekiel Henty - nigerijski napadač koji je minule zime stigao na posudbu iz Milana. Ostvario je vrlo dobre igre, a kako AC Milan nije računao na njega, Milan Mandarić je odlučio platiti odštetu od 150.000 eura i Henty je postao igrač Olimpije. Pokazao se to kao odličan potez, o čemu najbolje govori njegova statistika (sedam golova i sedam asistencija).

Olimpija se vratila, borba za naslov prvaka više nije san nego realnost. Uz pristojnu bodovnu prednost, imaju sve što im je potrebno za uspjeh, i infrastrukturu i vrlo dobru financijsku situaciju i navijačku podršku. Svi preduvjeti za titulu su u Stožicama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider