Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika pogreška sutkinje

VIDEO Presedan iz UEFA-e: Ponovili 18 sekundi utakmice!?

Europska nogometna federacija (UEFA) ponovila je završnicu utakmice kvalifikacija za Europsko U-19 prvenstvo nogometašica između Norveške i Engleske zbog velike pogreške sutkinje Marije Kurtes što je presedan u povijesti europskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marija Kurtes je u sudačkoj nadoknadi utakmice poništila pogodak engleske reprezentacije iz jedanaesterca za 2-2 jer je jedna igračica ranije utrčala u kazneni prostor. Umjesto da dosudi ponovo izvođenje jedanaesterca, sutkinja je engleskoj igračici pokazala žuti karton i svirala slobodni udarac za Norvešku koja je dobila utakmicu 2-1.

Šokirani Englezi su nakon utakmice uložili protest, a UEFA je prihvatila njihovu žalbu i odredila da se ponovo odigra završnica utakmice. I to od trenutka izvođenja kaznenog udarca. Ponovilo se posljednjih 18 sekundi susreta, ali pod vodstvom novog suca.

Engleska nogometašica Leah Williamson je realizirala kazneni udarac i utakmica je okončana rezultatom 2-2. Na koncu su obje reprezentacije imale razloga za zadovoljstvo jer su izborile plasman na završnicu Europskog prvenstva u Izraelu. Engleskinje kao pobjednice skupine, a Norvežanke kao najbolja drugoplasirana ekipa u šest kvalifikacijskih skupina.

Njemačka sutkinja Marija Kurtes je poslana kući i pitanje je kako će se nastaviti njezina sudačka karijera nako ovako velike pogreške.

FIFA je 2006. odlučila drukčije

Zanimljivo, slična situacija se dogodila i u azijskim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2006. godine u susretu između Uzbekistana i Bahraina, ali tada je ponovljena cijela utakmica.

Uzbekistan je dobio utakmicu 1-0, no susret je poništen jer je japanski sudac Toshimitsu Yoshida načinio istu glupost kao i njemačka sutkinja. Yoshida je u 38. minuti dosudio kazneni udarac za Uzbekistan, ali potom nije priznao pogodak već je loptu dodijelio Bahrainu zbog ranijeg utrčavanja u kazneni prostor. Uzbekistanci su tražili ponavljanje jedanaesteraca, no Japanac je dosudio loptu za Bahrain. Uzbekistan je uložio žalbu i zatražio da se utakmica registrira 3-0, no FIFA je odlučila da utakmica ponovi i to od prve minute. Ponovljeni susret je završio 1-1, a uzvrat 0-0 pa je Bahrain prošao dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider