Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pali juve, fiorentina, inter...

VIDEO Trener 'bez' iskustva pretvorio Napoli u nezaustavljivi stroj

Napoli sanja naslov u Seriji A od 1990. godine i Diega Armanda Maradone...

S prvim danom posljednjeg mjeseca u 2015. godini na prvenstvenoj ljestvici Serie A došlo je do smjene. Napoli je u ponedjeljak zaključio 14. kolo 2:1 pobjedom protiv Intera, čime ga je smijenio na vrhu poretka najboljih klubova Serie A.

Priča o klubu iz Napulja u posljednjih sedam mjeseci uistinu je zanimljiva. Aktualni trener Real Madrida, Rafa Benitez, bio je strateg Napolija u posljednje dvije sezone, a u završnicu lanjske ušao je kao treći, odnosno na mjestu koje vodi u Ligu prvaka.

'Proslavili' odlazak Beniteza, Real ga odmah ugrabio

Međutim, u posljednja četiri kola upisao je remi, pobjedu i dva uzastopna poraza koja su klub izbacili iz Lige prvaka. Posebno je bolan bio poraz u posljednjem kolu protiv Lazija, koji je u Napulju slavio s 4:2 i u direktnoj borbi za Ligu prvaka izašao kao pobjednik. Podsjetimo, Rimljani su imali 2:0, Napoli je preko Gonzala Higuaina izjednačio, a potom je Argentinac promašio jedanaesterac za vodstvo. Lazio je u završnici s dva gola osigurao ulaznicu za najelitnije klupsko natjecanje.

Napoli je već ranije želio uručiti otkaz Rafi Benitezu, ali ih je Španjolac preduhitrio i najavio da odlazi na kraju sezone. Otišao je sa spomenutim porazom od Lazija i 3. lipnja bio proglašen novim trenerom Real Madrida. Napoliju nije bio dovoljno dobar, ali ga je Real objeručke prihvatio...

Imenovan anonimac Maurizio Sarri

Na Benitezovo mjesto stigao je 'anonimac' Maurizio Sarri, 56-godišnji Napolitanac. Riječ je o treneru koji do prije sezone 2014/2015 nikada nije vodio nijednu jedinu utakmicu Serie A. Sarri je preuzeo Empoli u Seriji B u sezoni 2012/2013, a onda ga je u drugom pokušaju uveo u Seriju A.

Prošlu je sezonu okončao na 15. mjestu, ALI je u dva ogleda protiv Napolija uzeo četiri boda. Sarri je čelnike Napolija osvojio u završnici sezone, točnije 33. kolu igranom 30. travnja, kada je pred svojim navijačima u potpunosti nadigrao Napolitance i slavio s 4:2. U prvoj utakmici te sezone Empoli je uzeo bod u Napulju odigravši 2:2, iako je imao prednost 2:0 sve do 67. minute.

Sarri je dočekan s dozom skepse. Kako i nebi kada ima svega godinu dana 'radnog staža' u Seriji A. Sezonu je otvorio porazom kod Sassuola (1:2), te dvama remijima protiv Sampdorije (2:2) i Empolija (2:2). Međutim, Sarri je nakon toga upisao 14 pobjeda i dva remija u svim natjecanjima, što je Napoli uzdiglo do prvog mjesta u Seriji A, te maksimalnog učinka u Europa ligi (pet utakmica, pet pobjeda, 17:1 gol-razlika).

Treba naglasiti da je Napoli upisao devet pobjeda u Seriji A ove sezone, te da je pritom slavio protiv Lazija (5:0), Juventusa (2:1), Milana (4:0), Fiorentine (2:1) i Intera (2:1).

Potjerao staru gardu, doveo 'neprelaznog' Albanca

Čim je sjeo na klupu Napolija Sarri se bacio na posao. Riješio se 'staraca' Waltera Gargana (31), Miguela Britosa (30), Gökhana Inlera (31) i nešto mlađeg Eduarda Vargasa (26), a doveo je Pepea Reinu (otkupio ugovor), Allana, Vlada Chirichesa, Elseida Hysaja i Mirka Valdifioria (obojica Empoli).

Kakva dva briljantna poteza bila su dovođenje Allana i mladog 21-godišnjeg desnog beka iz Albanije Elseida Hysaja. Allan je, uz Jorginha, nositelj igre u veznom redu Napolija, koji je u 13 nastupa u Seriji A upisao tri pogotka. Hysaja je dosada bio nezamijenjiv na desnom beku, baš kao i kompletna obrana koja je dosada primila svega devet pogodaka.

Formacija 4-3-3, obranu ne dira, u vezi i napadu miksa

Sarrijeva filozofija je i više nego jasna. Obranu, u pravilu, ne dira, te svaku utakmicu započinje s četiri obrambena igrača. Hysaj drži desnu stranu, Faouzi Ghoulam, koji je izbacio našeg Ivana Strinića iz momčadi, ordinira po lijevoj strani, dok stoperski par čine Kalidou Koulibaly i Raul Albiol.

U veznom redu i napadu, koji se sastoje od po tri igrača, Sarri nastoji miksati, kako bi u svakoj utakmici imao barem dvojicu svježnih. Allan, Jorginho i Marek Hamšik su prvi izbor talijanskog stratega, a ukoliko nekom zatreba predah uskaču Omar El Kaddouri, David Lopez i iskusni Christian Maggio.

U napadu gotovo redovito započinje s trojcem Jose Callejon, Lorenzo Insigne i Gonzalo Higuain. Potonji je prvi strijelac Serie A s 12 pogodaka, dok je Insigne pridodao sedam. Kao džokeri s klupe ulaze Dries Martens i Manolo Gabbiadini, koji je na diobi trećeg mjesta najboljih strijelaca u Europa ligi, zajedno s ranije spomenutim Callejonom (4 pogotka).

Iako igra vrlo ofenzivno, 4-3-3, Sarri puno pažnje posvećuje i obrani. U 19 utakmica ove sezone Napoli je primio svega 10 pogodaka, odnosno u prosjeku prima malo više od pola gola po susretu, a istovremeno zabija više od dva (43 dosada).

Čekaju naslov od Maradone i 1990. godine

Serie A zakoračila je u drugu trećinu sezone i još je ostalo jako puno, točnije 24 utakmice do kraja. Prednost Napolija na vrhu ispred Intera gotovo je pa nikakva (1 bod), ali ako znamo da je Napoli posljednji put bio na vrhu Serie A u prva četiri kola sezone 2013/2014, onda tu činjenicu nikako ne treba ignorirati.

Uostalom, Napoli trenutno igra najljepši nogomet u Italiji, nalazi se u čudesnoj formi i od svih momčadi je najkonstantniji. Sarri je preporodio Napoli koji je pod Benitezom stekao status gubitničke momčadi. Tu je situaciju možda najbolje opisao Marco Materazzi, koji je nedavno izjavio:

"Ne čudi me uspon Napolija. Za razliku od prošlih sezona sada imaju trenera".

Napoli čeka naslov, svoj treći, od 1990. godine kada je Diego Maradona predvodio momčad do prvog mjesta, ispred Milana koji je tada imao Marca van Bastena...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider