Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi heroj Old Trafforda

VIDEO 'Mančesterska hobotnica' koja izaziva neviđene glavobolje

ManUtd je uvjerljivo slavio u najvećem engleskom derbiju protiv Liverpoola s 3-0, a nakon utakmice svi hvale samo jednog čovjeka - vratara Crvenih vragova Davida de Geu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski vratar ima najbolju sezonu od kada je stigao na Otok. Ove je godine jedan od rijetkih igrača ManUtd-a koji kontinuirano igra na visokoj razini. U najnovijem glasanju na Sky Sportsu izabran je trenutno za najboljeg vratara svijeta s 30 posto glasova, drugi Neuer dobio je 20 posto, a trećeplasirani Courtois 16 posto.

Za mnoge će to možda biti pristrani izbor jer je Neuer već nekoliko sezona svjetski vrh, a Courtois po stručnjacima određen za njegova nasljednika. Međutim, od ovosezonskih brojki Davida De Gee ne može se pobjeći. Čuvar Unitedove mreže trenutno u Premierligi ima najbolji postotak obrana unutar 16-erca, sjajnih 72 posto, dok su po ukupnom postotku obrana ispred njega Pantimilion (77 posto), koji na početku sezone nije ni bio prvi vratar Sunderlanda, te Fabianski s tek jedan posto prednosti.

No, ono što daje najviše kredita mladom Španjolcu je čudesan niz obrana u trenucima kad se lomio rezultat. Još prije dva mjeseca obranio je jedanaesterac dotad nepogrešivom Leightonu Bainesu kod 1-0 za Crvene vragove, što se kasnije pokazalo ključnim detaljem utakmice. Protiv Arsenala na Emiratesu je skupio osam obrana i bio među junacima prve velike ovosezonske pobjede, a jednak broj obrana imao je i protiv Liverpoola.

Utakmica protiv najvećeg rivala imala je poseban značaj. ManUtd je po prvi put od odlaska legendarnog Fergusona nanizao šest uzastopnih prvenstvenih pobjeda, a unatoč silnim uloženim milijunima u prijelaznom roku, nitko od pojačanja nije uspio nadmašiti De Geu koji je u tom periodu na bravuroznih 88 posto obrana. Raheemu Sterlingu još kroz glavu prolaze fenomenalne reakcije 'mančesterske hobotnice'. Ni Balotelli ne može vjerovati što mu je obranio, a igrači ManUtd-a upiru prstom u svoga spasitelja.

''De Gea je bio briljantan – ne događa se često da momčad pobijedi 3-0, a vratar bude proglašen za najboljeg igrača utakmice. Jednostavno je bio izvanredan'', rekao je nakon susreta Van Persie.

De Geina briljantnost među najzaslužnijima je što Crveni vragovi drže treće mjesto, a Van Gaal konačno mirnije spava. Čini se kako je Old Trafford nakon Schmeichela i Van der Sarra dobio novu veličinu među vratnicama. Znali smo da je talentiran, ali i ne da je već sposoban za senzacionalne stvari u velikim utakmicama. A kad to više puta ponovi, onda možemo govoriti o svjetskoj klasi koja bi uz Courtoisa nesumnjivo mogla puhati za vratom još uvijek nedodirljivom Neueru.

Jedna nova era možda je počela. De Gea ima tek 24 godine i pred njim su najbolji vratarski dani. Suigrači imaju veliko povjerenje u njega, a suparnici sve više respekta i straha. Način na koji je podigao ManUtd za svaku je pohvalu, od njega je to rijetko tko očekivao. Zvijezda iz drugog plana koja nije samo bljesnula, nego uhvatila zamah koji bi mogao imati nesagledive posljedice po protivničke napadače.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider