Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Talijansko, a 'naše'

VIDEO 'Mala Hrvatska' u srcu Toskane: Viole opet sanjaju vrh

Prijestolnica Toskane opet je, kao u neka slavnija vremena, luda za nogometom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok je vrijeme kad su uzeli jedina dva Scudetta (1956. i 1969.) daleko iza nas, brojni nogometni fanovi sjećaju se Fiorentine ekipe koja je žarila i palila Apeninima sredinom i u drugoj polovici 90-ih godina. Gabriel Batistuta i Rui Costa bile su prve violine u momčadi kojoj je temelje udario i četiri godine ih vodio Claudio Ranieri. Na njihovu žalost, dogodilo se da je Fiorentina bila odlična u vrijeme kad je Serie A bila najjača liga na svijetu pa nisu uspjeli ozbiljnije se uključiti u borbu za titulu.

Nakon niza godina u kojima im se znalo dogoditi za završe čak i u donjem dijelu ljestvice, u posljednje tri sezone Fiorentina se 'pretplatila' na osvajanje četvrtog mjesta, a na startu ove igraju sjajno i trenutno drže drugu poziciju s tri boda manje od vodećeg stopostotnog Intera kod kojeg gostuju na Giuseppe Meazzi u nedjelju (20:45h).

Portugalski stručnjak Paulo Sousa (bivši igrač Juventusa, Intera, Borussije Dortmund...) fino je uglazbio orkestar kojem velike uloge imaju i hrvatski nogometaši.

Trojica na terenu...

Na posljednjem okupljanju hrvatske reprezentacije upravo je Fiorentina bila klub koja je dala najviše igrača, njih trojicu. Nikola Kalinić, Milan Badelj i Ante Rebić u užem su kadru momčadi koju Sousa konstantno rotira.

U srijedu su protiv Bologne startali Badelj na zadnjem veznom i Rebić na lijevom krilu, a Kalinić je ušao u igru u 56. minuti i u 82. zabio za konačnih 2:0.

Drugi je to Kalinićev gol u zadnjih tjedan dana, nakon što je debitantski pogodak postigao protiv Basela u Europa ligi. Prije transfera u Italiju Kalinić je upisao četiri nastupa za Dnjipro u ukrajinskom prvenstvu i postigao tri gola za ukupno 236 minuta provedenih na terenu. Nastavi li s golovima, Sousina dvojba za sami vrh napada - Khouma Babacar ili Nikola Kalinić - uskoro će postati stvar prošlosti.

Milan Badelj skupio je četiri nastupa, tri u Serie A i jedan u Europa ligi. Još je bez pogotka i asistencije, ali za Sousu je primarno da bivši kapetan Dinama dobro odrađuje defenzivne zadatke.

Ante Rebić protiv Bologne je dobio priliku od prve minute, na terenu ih je proveo 79 prije nego ga je zamijenio Slovenac Josip Iličić i vidjet ćemo hoće li i kakvu minutažu imati u okršaju s Interom.

...a za trojicu ćemo još čuti

Njih trojica glavni su, ali ne i jedini Hrvati u Fiorentini. Ricardo Bagadur 20-godišnji je Riječanin koji je za klub s Kantride odigrao samo jednu utakmicu prije nego su ga Talijani angažirali. Bagadur je stoper, već je debitirao za prvu momčad, ali na pravu šansu u prvom sastavu još će neko vrijeme pričekati.

U mladoj momčadi Fiorentine, u Primaveri, igraju Marko Dabro i Frane Bitunjac.

Dabro je 18-godišnji napadač, Vinkovčanin kojeg su skauti Fiorentine davno zapazili nakon igara za mlađe kategorije Cibalije i raznih hrvatskih reprezentacija. Odriješili su kesu, Cibalia je na ime odštete dobila 800 tisuća eura (izvor Transfermarkt) i u klubu od njega puno očekuju.

Slična je priča i Dabrinim vršnjakom Bitunjcem. On je prošlog ljeta napustio Šibenik (odšteta 250 tisuća eura) i Treću HNL zamijenio Firencom. Centralni je vezni koji hrvatsku koloniju u Fiorentini diže na brojku šest igrača, što sadašnjih što potencijalnih reprezentativaca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider