Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatan put

VIDEO Karijera poput filma: Od osme lige do reprezentacije u šest godina

Suigrač hrvatskog reprezentativca Andreja Kramarića s 28 godina je po prvi put pozvan u englesku reprezentaciju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jamie Vardy dobio je poziv engleskog izbornika Roya Hodgsona za prijateljsku utakmicu s Irskom te kvalifikacijski okršaj sa Slovenijom.

Vardy je napadač Leicester Citya, ima 28 godina i vrlo dobru sezonu iza sebe u kojoj je pomogao Lisicama da ostanu u ligi s pet pogodaka i 10 asistencija u 34 ligaške utakmice.

U pozivu kojeg mu je uputio Roy Hodgson nema ništa sporno - izbornik Gordog Albiona želi isprobati što više igrača, a to si može priuštiti s obzirom na prilično lagodnu situaciju u kvalifikacijama za Euro.

Međutim, u cijeloj priči najzanimljiviji je način na koji se razvija Vardyeva karijera. Rođen u Sheffieldu, nogomet je počeo igrati u Sheffield Wednesdayu s 15 godina, ali poslije samo jedne godine je otpušten uz procjenu kako nije kalibar za njih.

U osmoj ligi igrao za 30 funti tjedno

Sreću je potražio u klubu koji se zove Stocksbridge Park Steels, u osmoj ligi, gdje je za prvu momčad debitirao 2007. kao 20-godišnjak, a zarađivao je 30 funti tjedno. Njegove partije nisu prošle nezapaženo - nakon 66 golova u 107 utakmica u ljeto 2010. prelazi u Halifax Town gdje je također imao odličnu sezonu (41 nastup / 29 golova).

Kada je u prva četiri kola sezone nastavio u tom ritmu zabivši tri pogotka, javio se Fleetwood Town, također petoligaš. Kupili su ga za 35 tisuća eura odštete Halifaxu i, kako se pokazalo, napravili fenomenalan potez. Briljantnim učinkom (u 36 prvenstvenih utakmica zabio je 31 gol i upisao 17 asistencija) odveo ih je do prve pozicije i izravnog plasmana u League Two (četvrti rang) gdje dotad nikad nisu bili.

Nakon takve sezone bilo je iluzorno očekivati da će ostati u Fleetwoodu. Neminovni rastanak dogodio se kad je Leicester poslao ponudu od milijun funti (tada 1.24 milijuna eura) kojom je srušen rekord, jer Vardy je postao najskuplji igrač doveden iz pete lige. Taj novac bio je značajna financijska injekcija za Fleetwood koji se u međuvremenu popeo do treće lige (League One) gdje je netom završenu sezonu završio na 10. poziciji od 24 kluba.

Što se tiče učinka u Leicesteru, u prvoj sezoni imao je tek četiri gola (uz četiri asistencije) u 26 nastupa, a Lisice su nakon šestog mjesta u razigravanju ispali od Watforda. Premierliga im je izmakla te, ali nije iduće sezone kad su uz Vardyevih 16 golova i 10 asistencija suvereno, sa 102 boda, osvojili prvo mjesto i izravni plasman.

Čelnici kluba reagirali su prošlo ljeto, dali mu novi ugovor do 30.06.2018. kojim po sezoni zarađuje nešto više od 600 tisuća eura odnosno 13 tisuća tjedno. Vardy ne priznaje izgubljenu loptu, navijači ga obožavaju, a kao nagrada za mukotrpan put stigao je poziv Roya Hodgsona...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider