Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pogledajte slavlje

VIDEO Island ispisao povijest: Nikad manja zemlja na Euru

Ono što nisu uspjeli prije dvije godine, ostvarili su već u sljedećim kvalifikacijama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije dvije godine Islanđane je u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo zaustavila Hrvatska i tako spriječila senzaciju. No, nogometaši s otoka u Atlantiku bili su strpljivi i već dvije godine kasnije ispisali povijest. Nikad na Europskom prvenstvu nije igrala manja nacija.

Islanđana, naime, ima svega 300-injak tisuća, većinu godine vrijeme im nije naklonjeno, a uvjeti za nogomet su daleko od idealnih. Zato zaboravite one priče kako su Hrvati 'mali' i kako ne smijemo imati prevelika očekivanja jer sve što napravimo je dobro. U usporedbi s nekima, Hrvati su europska nogometna sila.

Kakva je samo ta skupina A… Tko bi prije početka kvalifikacija rekao da će Island i Češka osigurati Euro dva kola prije kraja, a da će se Turska i Nizozemska potući za mrvice odnosno treće mjesto koje vodi i doigravanje. Ludo, ludo…

Islanđani su u transu, od igrača do navijača. A ta se 'ledena' nacija teško zapali. Ima ih 320 tisuća, a rukometaši su među najboljima u Europi, košarkaši su na Eurobasketu… No, to se ne može mjeriti s uspjehom nogometaša koji su u ovakvoj skupini uzeli 19 bodova u osam utakmica, uz gol razliku 15:3.

A na Euro će vjerojatno i Wales predvođen Garethom Baleom. Velšana je tri milijuna, a Sjevernih Iraca, koji danas pobjedom protiv Mađarske mogu osigurati Francusku, ni dva milijuna. Male nacije marširaju kvalifikacijama, dok neke veće, poput Nizozemske, Grčke i Srbije, proživljavaju havariju.

Kako su sinoć nakon 'nule' s Kazahstanom slavili Islanđani pogledajte u brojnim videima koji su preplavili društvene mreže.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider