Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Utakmica istine za Niku Kovača: 'Napaljeni Bugari' - jadan alibi!

Pred Nikom Kovačem možda je i presudna utakmica u njegovoj izborničkoj karijeri na klupi hrvatske reprezentacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Oj Bugari, oj junaci“, orit će se večeras Vasilom Levskim.
„Uvrijeđeni“ Bugari dočekuju Hrvate „napaljeni do daske“.

Počeli sukobi: Bugari napali hrvatske navijače i oteli im transparent!

VIDEO Kovač i Srna umiruju Bugare: Hrvatska je favorit samo na papiru!

Modrić izazvao pomutnju u Sofiji, Šuker o omalovažavanju Bugara

Kao, zasmetali su im napisi u hrvatskim medijima. Od prostih fakata napravili su veliku galamu i podigli tenzije do neslućenih razina. Cijela priča izgleda toliko napuhano da je zapravo smiješna.

Modrić vrjedniji od cijele Bugarske

Jer, „crno na bijelo“ na Transfermarktu stoji da je samo Luka Modrić u financijskom smislu vrjedniji od kompletne prve postave Bugarske, što, naravno, automatski ne znači da je Hrvatska pretplaćena na pobjedu i tri boda. Daleko od toga, svi znamo što je nogomet i koliko je nepredvidljiv, međutim, nitko pri zdravoj pameti ne može poreći da Hrvatska trenutačno ima daleko poznatije nogometaše od Bugarske. Nitko ne može poreći ni da se Bugari nisu plasirali niti na jedno veliko natjecanje od 2004. To su činjenice a sve ostalo su varijacije na temu. I zašto bi se netko onda na to uvrijedio?

Jadan alibi u slučaju poraza

To je jasno i Bugarima kao što je jasno i da je cijela priča isforsirana od bugarskih medija po klasičnom propagandnom obrascu, a bugarski reprezentativci jedva su je dočekali. Čisti folklor. Nećemo se praviti licemjeri, sličnom metodikom služe se i hrvatski mediji prije utakmica s uglednijim momčadima. Nije drugačiji niti u drugim zemljama. Englezi su, recimo, za to pravi majstori. Sjetite se samo što se tamo piše kad igraju s Nijemcima. Svuda se uvijek traži neki detalj koji bi mogao napaliti atmosferu i dodatno motivirati igrače tako da to nije ništa novo ni neviđeno.

Sve ovo pišemo da ne bi poslije utakmice bilo kako su hrvatski mediji krivci za eventualan poraz. Bilo bi to uistinu tanko pa i jadno opravdanje. Uostalom, "vruća" atmosfera trebala bi biti poticajna i za hrvatske nogometaše, zar ne? Lako za medije, javnost i navijače, sumnjamo da bi se Kovač s tim alibijem mogao pojaviti pred Izvršnim odborom HNS-a. Već smo u nekoliko navrata pisali da će gostovanje u Sofiji odrediti Kovačevu karijeru na klupi reprezentacije. To je prilično jasno koliko god neki zabijali glavu u pijesak i tvrdili da je drugačije.

Utakmica istine za Niku Kovača

Kovač je nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Brazilu izgubio povjerenje većeg dijela hrvatske javnosti, a eventualni novi posrtaj samo bi dodatno bacio ulje na već rasplamsanu vatru. Ne kažemo da bi u tom slučaju dobio otkaz, što nije ni isključeno, no jasno je što bi to značilo za ukupnu atmosferu u i oko reprezentacije u nastavku natjecanja. Čekao bi se samo novi posrtaj. Povijest nam govori kako su čelnici HNS-a rješavali slične probleme kada voda dođe do grla. Izbornik je uvijek bio gromobran na koji bi se sručila većina negativne energije, a oni bi se elegantno izvukli i gurnuli u arenu novog gladijatora. Teško da će se Kovačem biti drugačije.

Stoga je za Kovača od vitalne važnosti da barem ne izgubi u Sofiji. S remijem u Sofiji i pobjedom nad Azerbajdžanom kupio bi dodatno vrijeme i vjerojatno bi „preživio“ eventualni poraz od Italije u Milanu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider