Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekoliko kategorija

UEFA objavila niz zanimljivosti: Evo u čemu su Hajduk i Dinamo europski rekorderi

U iščekivanju prvog ždrijeba za Ligu prvaka i Europsku ligu UEFA je objavila niz podataka o klubovima sudionicima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ponedjeljak će se u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu održati ždrijeb prvog i drugog pretkola Lige prvaka te ždrijeb prvog i drugog pretkola Europske lige.

U bubnju će se naći Rijeka (2. pretkolo LP-a), Hajduk (2. pretkolo EL-a) i Osijek (1. pretkolo EL-a), dok će se preostali hrvatski predstavnik, zagrebački Dinamo, uključiti u Europsku ligu u trećem pretkolu za koje će se ždrijeb održati 14. srpnja.

U iščekivanju ždrijeba, UEFA je na svojoj službenoj stranici objavila zanimljive podatke vezane isključivo uz kvalifikacije europskih natjecanja, a spominju se i dva najveća hrvatska kluba - Hajduk i Dinamo.

Dinamovih 99 u svim pretkolima

Zagrepčani su apsolutni rekorderi po broju odigranih utakmica u pretkolima. Ukupno su bitkama za Ligu prvaka/Kup prvaka, Europsku ligu/Kup Uefa te Kup pobjednika kupova nastupili odigrali 99 utakmica, sedam više od prvog pratitelja, beogradskog Partizana čiji je kapetan Saša Ilić sa 69 nastupa (igrao i za Galatasaray i Red Bull Salzburg) uvjerljivo prvi u poretku igrača, ispred Cipranina Costasa Charalambidesa.

Najbolji strijelci su Latvijac Mihails Miholaps i Brazilac Marcos Tavares koji su postigli po 17 golova (Miholaps svih 17 za Skonto, Tavares za APOEL i Maribor).

Hajduk najredovitiji u proboju kroz EL

Što se tiče Europske lige i njezine preteče Kupa Uefa, Hajduk i ciparska Omonia klubovi su koji su odigrali najviše utakmica u pretkolima tog natjecanja, po 60.

Splićani su najredovitiji sudionik trećeg pretkola EL-a, odigrali su tamo čak 16 utakmica. Hajduk je u ovoj fazi ispadao od Intera, Stokea, Žiline i Dile Gori, a izbacivao Dinamo Bukurešt, Šahter Karagandy, Stromsgodset i Oleksandriju.

Njihov bivši kapetan Mario Maloča rekorder je među igračima po pitanju nastupa u trećem pretkolu, s 12 susreta.

Francuz marokanskog porijekla, Omar Er Rafik, za luksemburški je Differdange postigao 15 golova u kvalifikacijama i prvi je strijelac u povijesti pretkola za Europsku ligu/Kup Uefa.

Ponosni vlasnik najuvjerljivije pobjede u povijesti ovog natjecanja je norveški Viking koji je prije 18 godina s 11:0 kao gost svladao andorski Principat.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider