Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvati izostavljeni

VIDEO Uefa odabrala najbolje navijače Eura 2016.

Izvršni odbor UEFA-e je dodijelio nagradu za poseban doprinos prvenstvu navijačima četiri reprezentacije – Sjevernoj Irskoj, Republici Irskoj, Walesu i Islandu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim nogometnog, velika natjecanja donose i navijački spektakl. Invazije navijača na gradove domaćine i cjelodnevni tulumi na ulicama sastavni su dio natjecanja i doživljaja velikog natjecanja.

Iako je Euro 2016. u Francuskoj počeo ružnim scenama sukoba engleskih i ruskih huligana, ipak su prevladale scene navijačke sloge, druženja i natjecanja u navijanju. Mnogi su kritizirali proširenje natjecanja na 24 reprezentacije zbog razvodnjavanja kvalitete nogometa, ali taj je potez bez sumnje bio odličan za navijački dekor.

Na Euru su se tako našli navijači malih reprezentacija koji inače nisu imali priliku podržavati svoje momčadi na velikim natjecanjima. Upravo su oni bili najmotiviraniji pokazati svijetu što mogu, pa zato ne čudi da su dominirali UEFA-inim izborom najboljih navijača Eura.

Izvršni odbor krovne europske nogometne organizacije je dodijelio nagradu za poseban doprinos prvenstvu navijačima četiri reprezentacije – Sjevernoj Irskoj, Republici Irskoj, Walesu i Islandu. Od te četiri reprezentacije jedino ona Republike Irske nije debitant, a njeni su navijači već godinama poznati po velikom tulumu kojeg prirede gdje god se pojave. Njihovo bi izostavljanje s ove liste zbog toga bilo veliko iznenađenje.

Prvenstvo su definitivno obilježili navijači Sjeverne Irske. Pored svih karakteristika koje krase i "obične" Irce, zaslužni su za uvjerljivo najveći navijački hit Eura.

Naravno, radi se o pjesmi „Will Grigg's On Fire“, obradi zaboravljenog hita 90-ih "Freed From Desire." Iako nije upisao ni minute na prenstvu, Will Grigg je postao globalna zvijezda, a njihovu pjesmu su preuzeli i navijači drugih momčadi. 

Druga navijačka koreografija koja je obilježila Euro bio je "vikinški huk" u izvedbi islandskih navijača. Iako su ga preuzeli od škotskih navijača, Islanđani su ga učinili hitom koji je djelovao moćno i prikladno uz hrabru igru male nacije koja je bila iznenađenje turnira.

Jedno od iznenađenja Eura bio je i Wales koji je došao čak do polufinala, a dio zasluga definitivno ide i njihovim bučnim navijačima koji su ih pratili u velikom broju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider