Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Po kojim kriterijima?

UEFA se sramoti: Pogledajte idealnu momčad Lige prvaka

Nakon završetka grupne faze natjecanja Lige prvaka UEFA je objavila "idealnu" jedanaestoricu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je završena prva faza natjecanja Lige prvaka Europska nogometna organizacija (UEFA) objavila je 11 imena koja tvore najbolju momčad grupne faze. Reći da je odabir UEFA-e čudan bio bi preblagi izraz. Dovoljno govori činjenica da u idealnih 11 nema nijednog igrača Barcelone, koja branitelj naslova i koja je prvu fazu natjecanja završila s 14 bodova (četiri pobjede i dva remija), te gol-razlikom 15:4. Uostalom, na kladionicama slovi kao prvi favorit za naslov, ali prema mišljenju UEFA-e nijedan igrač nije bio dovoljno dobar da izbori mjesto u idealnih 11.

UEFA-in izbor idealnih 11 nogometaša iz prve faze natjecanja:

Kevin Trapp, David Alaba, Diego Godin, Thiago Silva, Andrea Barzagli, Sven Kums, Willian, Raheem Sterling, Thomas Müller, Hulk, Cristiano Ronaldo

Vratar PSG-a Kevin Trapp opravdano je prva opcija na golu, jer je u šest utakmica primio samo jedan pogodak i to prilično bizaran na gostovanju kod Real Madrida. U ostalim utakmicama je bio nerješiva zagonetka za suparničke nogometaše.

UEFA je posljednju liniju obrane birala po principu koje su momčadi najmanje pogodaka primile, pa među njima najkonstantnije, odnosno najiskusnije pojedince. Alaba (Bayern), Godin (Atletico Madrid) i Barzagli (Juventus) su bili u sastavu obrane koje su svega tri puta kapitulirala u grupnoj fazi natjecanja, dok je Silva s PSG-om samo jednom morao po loptu u gol.

Vezni red... Igrač Genta Sven Kums upisao je pogodak i dvije asistencije što je bilo sasvim dovoljno da ga UEFA nagradi s mjestom u idealnih 11. Njegova momčad je postigla povijesni uspjeh, plasman u osminu finala, međutim to nikako nije razlog da se jednog prosječnog igrača uvrsti u najbolju postavu.

Raheem Sterling. Engleski reprezentativac upisao je tri pogotka i asistenciju, te je bio najbolji igrač 'građana' u grupnoj fazi natjecanja. Igrački gledano Bayernov Douglas Costa, koji je upisao po dva pogotka i asistencije, je kvalitetniji igrač, no UEFA ima neke svoje kriterije.

Posljednji igrač koji čini vezni red je Chelseajev Willian, koji je od spomenute trojice jedino opravdano zaslužio svoje mjesto u najboljih 11. Iako Chelsea nije briljirao, Willian je gotovo redovito bio čovjek odluke i prevaga na travnjaku u utakmicama koje je londonski sastav dobivao. U šest nastupa postigao je pet pogodaka.

U napadu se našao Cristiano Ronaldo, strijelac čak 11 pogodaka u grupnoj fazi natjecanja što je novi rekord. Zatim Brazilac Hulk, koji je isključivo na statistiku dobio svoje mjesto u idealnoj momčadi. Upisao je tri pogotka i četiri asistencije, zbog čega je primjerice ispred Roberta Lewandowskog, koji je zabio sedam golova, ali pritom nije zabilježio nijednu asistenciju.

Posljednji igrač koji se našao u napadu idealne momčadi je Müller, koji je zabio pet komada i upisao jednu asistenciju.

Dakle, nije bilo mjesta ni za Luisa Suareza (pet golova i tri asistencije), Neymara (dva gola, tri asistencije), Lionela Messija (tri pogotka i asistencija), kao ni za Ivana Rakitića (dva pogotka i dvije asistencije).

Kao i mnogo puta dosada UEFA je još jednom pokazala da ima 'posebne' kriterije po kojima određuje najbolje igrače svog natjecanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider