Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Donijeli je Englezi

U Županji otkriven spomenik prvoj nogometnoj lopti

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker, gradonačelnik grada Županje Davor Miličević, te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić otkrili su u utorak u Županji spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Spomenik je podignut na Trgu kralja Tomislava u Županji, a djelo je akademskog kipara Krešimira Roda. Izgrađen je u obliku slova "Z" koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može iščitati kao slovo "Ž" - početno slovo Županje, grada u kojem je pronađena prva lopta.

Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj na gradskom trgu u Županji podignut je još 1980. godine prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa, no djelo akademskog kipara Ivana Hermana uništeno je u ratu i potom je privremeno uklonjeno.

Kada su engleski industrijalci krajem 19. stoljeća stigli u Županju, sa sobom su donijeli i svoje igre za razonodu, prvenstveno nogomet i tenis. Upoznavanjem, a potom i zapošljavanjem mještana, Englezi su mlade Županjce uključili u svoje igre i podučili ih pravilima. Nogomet je stoga vrlo brzo postao popularan u Županji, a engleski industrijalci su stanovnicima Županje naposljetku i poklonili svoju loptu koju su donijeli iz Engleske.

Prilikom predstavljanja spomenika prvoj nogometnoj lopti gradonačelnik Davor Miličević zahvalio se HNS-u te je otkrio kako će ovaj događaj biti upisan u povijest grada Županje.

"Sretan sam što danas mogu zajedno s vama biti svjedokom posebnog događaja koji će biti upisan u povijest našeg grada, ali isto će se tako danas nastaviti davno ispisani i ispričani događaji o prvoj nogometnoj lopti i prvom igranju nogometa, koji su započeti baš ovdje u našoj Županji. Mi Županjci smo na to posebno ponosni. Sama nogometna lopta sačuvana je od davnih vremena te se danas nalazi u Zagrebu", kazao je gradonačelnik Miličević.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuo je kako mu je velika čast otkrivanje ovog spomenika, ali je potaknuo i na dodatno ulaganje u djecu, obrazovanje i sport.

"Mnogo se razmišljalo o izgradnji ovog spomenika, budući da moramo čuvati hrvatsku povijest. Koliko budemo u svijetu jaki s A reprezentacijom, toliko ćemo moći pratiti i ovu djecu jer bez ulaganja u djecu, škole, akademije, nogometne terene i infrastrukture nema rezultata, a drago mi je vidjeti da ovdje ima i mnogo djevojaka u ženskom nogometu. Zašto je Hrvatska uvijek među TOP 10 ili TOP 20 reprezentacija u svijetu? Upravo zbog toga što brojni ljudi, kojima se i zahvaljujem u svoje ime, ulažu i uvijek će pomagati mladosti", poručio je Šuker dodavši kako se prilikom ove svečanosti ne smije zaboraviti ni Gunja te je najavio i skoro odigravanje utakmice na tamošnjem stadionu.

Galić hvalio HNS u čijem Izvršnom odboru sjedi

Nekoliko prigodnih riječi kazao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

"Otkrivanjem ovog spomenika pokazujemo da su engleski industrijalci davnih vremena u Županju donijeli nogomet i druge sportove. Iako je u Hrvatskoj danas teška situacija, ova gesta Hrvatskog nogometnog saveza pokazuje da se može funkcionirati i u teškim vremenima. HNS Županji poklanja spomenik nogometa, ali isto tako svih ovih godina uvelike pomaže sportu i hrvatskom nogometu kroz brojne humanitarne akcije. HNS radi dobro i kvalitetno i zahvaljujemo mu se na današnjoj gesti, kao i na pomoći u poplavama te i inače brojnim našim sportskim i nogometnim klubovima", kazao je Galić, inače član Izvršnog odbora HNS-a.

Prigodnoj svečanosti u Županji, uz brojne okupljene građane i sportske zaljubljenike prisustvovali su i brojni nogometni djelatnici ali i nogometne legende Slaven Zambata i Ivica Grnja te akademski kipar Krešimir Rod čije je djelo sam spomenik. Svečanost su upotpunili i nastupi KUD-a Tomislav iz Županje te KUU-a Kristal Sladorana iz Županje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider