Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će to 'rat' na terenu

VIDEO Rivalstvo koje traje STOLJEĆIMA: Nikad važniji okršaj susjeda

Jedno od najvećih nogometnih rivalstava na Otoku doživjet će novu dimenziju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

St. James' Park ove će nedjelje (početak u 14:30) biti poprište velike nogometne utakmice, susjedskog dvoboja koji nosi veći ulog u odnosu na svaki od prethodnih 155.

Newcastle i Sunderland igraju 156. Tyne-Wear derbi, derbi u kojem rivalstvo na terenu traje od 1883. kada su prvi put odmjerili snage na terenu, a mimo toga gotovo 400 godina.

Tyne-Wear derbi nogometno je produženje suparništva između gradova Newcastle upon Tyne i Sunderlanda koje datira još od Engleskog građanskog rata (počeo 1642. i završio 1651.). Kao pristaše Rojalista (Newcastle) i Parlamentaraca (Sunderlanda) na suprotnim su se stranama našli stanovnici gradova udaljenih svega 12 milja (19.3 kilometra) i stvoren je animozitet za zauvijek.

Sve skupa u mržnju je preraslo nekoliko desetljeća kasnije, tijekom niza pobuna Jakobinaca, kada su se u Newcastle upon Tyneu priklonili kralju Georgeu i lozi engleskih kraljeva porijekom iz Njemačke (iz Hannovera) dok su Sunderlandovi stali na stranu škotskih Stuarta.

Krajem 19. stoljeća sve se to prenijelo na nogomet. Prvu natjecateljsku utakmicu odigrali su 1888. (jednu prijateljsku pet godina ranije) u FA kupu, a slavio je i dalje prošao Sunderland, koji ima i najveći skalp u međusobnim susretima (9:1, 5. prosinca 1908.). Zanimljivo, taj golemi poraz Newcastleu se dogodio u sezoni u kojoj su osvojili prvi od četiri naslova prvaka (Sunderland ih ima šest).

Dvoboj važniji nego da se igra za naslov prvaka

Za utakmice ovih klubova u posljednjih nekoliko godina angažirano je osiguranje veće nego za bilo koji drugi ogled u Premierligi. Redovito su na programu i "utakmice" izvan stadiona St. James'Park ili Stadium of Light gdje napadače, vezne i stopere "glume" lokalni huligani.

Ova nedjeljna bit će isto takva, a ulog koji nosi sa sobom zbog specifičnog stanja na ljestvici čini je važnijom nego da se igra za titulu. Doslovno.

Situacija je takva da će se od četiri kluba na začelju, među kojima su i Newcastle i Sunderland, spasiti samo jedan. Naime, Crystal Palace i Swansea, koje se nalaze na 15. i 16. mjestu imaju prilično komotnu poziciju s osam bodova prednosti viška u odnosu na Sunderland i Norwich te devet u odnosu na Newcastle (Aston Villu su svi već prežalili).

Tko izgubi ne piše mu se dobro

Tko u nedjelju pobijedi, osim tri značajna boda dobit će i veliku psihološku prednost za nastavak sezone.

Čelnici Svraka nedavno su smijenili Stevea McClarena i za trenera doveli Rafu Beniteza kako bi uoči posljednja dva mjeseca sezone pokušali izazvati pozitivan šok među (pre)skupo plaćenim igračima.

Crne mačke i dalje vjeruju da će Sam Allardyce ostvariti osnovni cilj zbog kojeg je početkom listopada doveden umjesto Dicka Advocaata.

Međusobni omjer trenutno je 53:53 u pobjedama (uz 49 remija) zbog velike Sunderlandove serije od šest uzastopnih pobjeda. Newcastle je posljednji put ostao neporažen u listopadu 2012., a zadnju pobjedu su ostvarili 20. kolovoza 2011. Nogomet u kojem se umire u ljepoti ne treba očekivati ove nedjelje, ali bespoštednu bitku i nabrijanu atmosferu - to svakako.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider