Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će to pravi "rat"

Trumpovom pobjedom jedna utakmica ovog petka postaje više od nogometa

Ždrijeb je odredio da se dvoboj igra samo tri dana nakon američkih izbora.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbor Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika izazvao je lavinu reakcija među sportašima i sportskim djelatnicima.

Ujedno, Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima dodatno je naelektrizirala atmosferu uoči kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo između SAD-a i Meksika, koja se po našem vremenu igra u noći sa četvrtka na petak s početkom u 01:45.

Jasno, razlog za takvo nešto je predizborna retorika odnosno stavovi koje je Trump iznosio o Meksikancima. Kampanju je započeo obećanjem da će na granici s Meksikom izgraditi zid te istodobno deportirati brojne ilegalne imigrante Meksikance iz Sjedinjenih Američkih Država.

U jednom od svojih govora otišao je i korak dalje stereotipizirajući Meksikance kao silovatelje i kriminalce zbog čega je većina njih glasovala za Hillary Clinton.

Da stvar bude zanimljivija, utakmica SAD - Meksiko igra se u saveznoj državi Ohio (stadion Mapfre u Columbusu), koja je ključna savezna država jer gotovo u pravilu američki predsjednik postane onaj tko ima više glasova u Ohiju. To je na ovim izborima bio Donald Trump.

Nakon njegova ukupnog trijumfa, meksički pesos pao je na rekordno nisku vrijednost prema dolaru.

Veliko rivalstvo dobilo novu dimenziju

Sve te činjenice, uz tradicionalno veliko nogometno rivalstvo koje imaju Amerikanci i Meksikanci kao dvije najbolje nacije u zoni CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika) dovele su do toga da je nadolazeći dvoboj već označen kao utakmica visokog sigurnosnog rizika.

NBC svojim čitateljima čak predlaže da ulože barem jedan dolar na okladu da se će na stadionu skandirati "izgradite taj zid!"

"Možda se neće svatko složiti s tim, ali više je nego vjerojatno da će navijači to pjevati. Ova utakmica ima potencijal da postane ružni obračun prepun političkih tenzija koje su u ovom trenutku nevjerojatno visoke", zaključuje NBC.

Dodajmo kako se utakmica igra u sklopu prvog kola finalne runde CONCACAF kvalifikacija za SP. Na svjetsku smotru će se izravno plasirati tri najbolje reprezentacije dok će četvrtoplasirani u interkontinentalni play-off protiv pete selekcije Azije.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider