Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hajduk sigurno nositelj

Trenutno stanje za ždrijeb: Dinamu više 'mina' nego Rijeci

GOL.hr iz tjedna u tjedan pratit će status hrvatskih klubova u ždrijebu eurokupova za iduću sezonu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ždrijeb prvog i drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu održat će se 22. lipnja u sjedištu Uefe u Nyonu.

U njemu će se naći i sva četiri hrvatska predstavnika u europskim natjecanjima za iduću sezonu. Zasad je poznato da će to biti Dinamo (LP) i Rijeka (EL) dok su za preostala dva mjesta legitimna četiri kandidata - Hajduk, Lokomotiva i Zagreb koji Europu mogu izboriti kroz HNL te Split koji to može učiniti ove srijede osvajanjem Kupa protiv Dinama na Maksimiru.

Dinamo kao prvak novu europsku sezonu počinje u drugom pretkolu Lige prvaka gdje će s koeficijentom 24.700 sigurno biti nositelj. Konačan popis potencijalnih protivnika znat će se za dva tjedna, a iz onog što zasad znamo jasne su dvije stvari - Modri će protiv većine suparnika biti izraziti favoriti, ali bit će tu i nekoliko nagaznih mina i dosta kvalitetnih momčadi.

Četiri nezgodne opcije za Modre

Primjerice, malteški Hibernians, irski Dundalk, luksemburška Fola Esch, kao i makedonski Vardar, islandski Stjarnan te gruzijska Dila Gori ekipe su koje u dvije utakmice ne mogu, ili bolje reći ne bi smjele, nanijeti velike probleme Dinamu. Među onih nekoliko opasnih i iznimno nepoželjnih suparnika za europski start bit će, ukoliko uspiju iznenađujuće postati prvaci u svojim državama, rumunjski Targu Mures, slovački Trenčin, poljska Jagiellonia ili Sarajevo, koje na pogon malezijskih milijuna ide prema prvoj tituli nakon osam godina i koje će se uoči nove sezone sigurno dodatno pojačati.

Rijeka je odavno sigurna na drugoj poziciji, a hoće li startati iz prvog ili drugog pretkola doznat ćemo u srijedu nakon finala Kupa. Ako Split iznenadi Dinamo, onda će Crveni u drugo pretkolo Europa lige, a Rijeka u prvo. Ukoliko, pak, Dinamo uzme Kup, onda će Rijeka u drugo pretkolo, a iz prvog će startati treća i četvrta momčad HNL-a.

S koeficijentom 13.700 će biti nositelji i u prvom (ako ga budu morali igrati) i u drugom pretkolu. Među protivnicima ima pregršt amaterskih klubova (iz San Marina, Andore, Walesa, Malte, Gibraltara...), ali tu je i lanjski znanac Rijeke Ferencvaros, zatim još jedan klub iz Budimpešte (MTK), norveški Odd Grenland - uglavnom društvo koje zvuči ozbiljnije, ali koje je ipak nekvalitetnije od Rijeke. U drugom pretkolu nešto je jača konkurencija, jer tu je za protivnika moguće izvući viceprvake Škotske (Inverness), Bugarske (Lokomotiv Sofia), ali i treće momčadi iz Danske (Randers), Rumunjske (Petrolul). Naravno, ovo je samo trenutno stanje jer se prvenstva u svim državama (osim Skandinavaca) tek trebaju završiti.

Bit će Riječani nositelji i u trećem pretkolu dok će za takvo što u četvrtom (play-off) trebati i nešto sreće odnosno posrtaja favorita u prvim trima rundama, i to onih klubova koji imaju bolji koeficijent od njih, poput Züricha, Vitorije Guimaraes, Feyenoorda, Trabzonspora, Standarda iz Liegea...

Hajduk nositelj u prvom i drugom pretkolu

Za Hajduk, koji će ako izbori Europu sigurno krenuti u prvom pretkolu, vrijedi isto što i za Rijeku u prvom i drugom pretkolu kad je u pitanju status nositelja. S 11.200, Splićani će imati povlašteni status u ždrijebu prvog i drugog pretkola, ali kakvu će imati momčad i tko će biti trener - to je već druga sfera.

I dok je Hajduk glavni od četvero kandidata za dva nepopunjena hrvatska mjesta u Europi, Lokomotiva i Zagreb su u povoljnijem položaju od Splita koji kroz prvenstvo nema nikakve šanse. Dinamo je ipak veliki favorit u finalu Kupa protiv Splita i sve osim duple krune Modrih bilo bi veliko iznenađenje. Uspiju li Crveni osvojiti Rabuzinovo sunce, sa svojih 7.200 bili bi nositelji i u prvom i u drugom pretkolu dok bi bilo koji od dva zagrebačka kluba taj status imao samo na prvoj prepreci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider