Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dani ponosa i slave

Pred njima su se tresli velikani: Nisu mogli ni sanjati kakvo mučenje slijedi!

Na današnji dan prije točno 45 godina Dinamo je posljednji put izborio "proljeće u Europi".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamov san o „proljeću u Europi“ jedna je od najotrcanijih fraza u svijetu nogometa. Ta se fraza na Maksimiru vrti poput pokvarene gramofonske ploče koju napaćene generacije Dinamovih navijača slušaju već desetljećima. Na početku svake sezone bombastične najave, a već krajem studenog ili u najboljem slučaju početkom prosinca, grubo prizemljenje. I tako već četiri i pol desetljeća.

VIDEO Mamić: Hajdukov čin je najbezobrazniji u povijesti hrvatskog sporta

Može li konačno doći do pozitivnog obrata? Može li se Dinamo na čelu sa Zoranom Mamićem izvući s dna „Grand Canyona“ i kreirati senzaciju? Malo je onih koji u vjeruju u takav rasplet priče nakon svega što su „modri“ servirali svojim navijačima u posljednjih nekoliko tjedana.

Dinamo može dalje, ali...

Nakon katastrofalnih partija i poraza protiv Red Bull Salzburga, „modri“ opet nude istu priču, opet isijavaju optimizam i nude obećanja o borbi do posljednje kapi znoja, kao da se u međuvremenu ništa nije dogodilo, kao da iste najave nisu nudili i prije okršaja sa Salzburgom, a znamo kakva se blamaža dogodila. Istina, nada umire posljednja, nije zabranjeno nadati se, ali kada jedne te iste priče slušate desetljećima, onda to postaje u najmanju ruku mučno pa i groteskno.

„Modri“ dva kola prije kraja natjecanja po skupinama Europske lige ne ovise sami o sebi, no ipak još uvijek mogu dalje. Ako Dinamo pobijedi Astru, a Salzburg ne izgubi u Glasgowu protiv Celtica, odluka će pasti u posljednjem kolu kada Škoti stižu na Maksimir. U slučaju remija Celtica i Salzburga, Dinamo će u posljednjem kolu trebati pobjedu od dva razlike, a ako Slazburg pobijedi Celtic, bit će mu dosta bilo kakva pobjeda.

Matematičke šanse, dakle, nisu samo teoretske prirode, ali doista je veliko pitanje može li Dinamo kakvog smo gledali u posljednjih nekoliko utakmica pobijediti dvije europske utakmice zaredom? Kako god, poklopilo se da su „modri“ otputovali u Giurgiu točno na dan kada je Dinamo posljednji put izborio famozno „proljeće u Europi“.

Na današnji dan prije točno 45 godina „modri“ su na Maksimiru dvama pogocima Marijana Novaka pobijedili Marseille 2:0 u uzvratnoj utakmici drugog kola Kupa pobjednika kupova, što im je bilo više nego dostatno da se plasiraju u treće kolo odnosno četvrtfinale budući da je na Velodromeu bilo 1:1.

Dani ponosa i slave

Taj rezultat bio je posljednji trzaj čuvene, tada već okrnjene generacije koja je dvije godine prije donijela u Zagreb Kup velesajamski gradova, jedni europski trofej zagrebačkog ali i nekog hrvatskog kluba općenito. To su bili dani ponosa i slave... Momčad koja je srušila Marseille glasila je ovako: Dautbegović, Cvek, Ramljak, Pirić, Belin, Gračanin, Rora, Gucmirtl, Blašković, Novak, Vabec. Tada vjerojatno nisu mogli ni sanjati da Dinamo u sljedećih 45 godina neće prezimiti u Europi.

„Modri“ su u prvom kolu izbacili aktualnog osvajača Kupa kupova Slovan iz Bratislave koji je u finalu nokautirao veliku Barcelonu. Već taj podatak govori o kakvoj se momčadi radilo. To je doista bio „europski Dinamo“, može se reći i europski velikan jer je u tom desetljeću dvaput igrao u finalima europskih kupova. Te 1969. u goste Dinamu stigao je i "najveći od najvećih", Pele sa svojim Santosom. Treba li reći da su se tribine savijale pod nogama desetaka tisuća navijača koji su hrlile na Maksimir gledati svoje ljubimce. 45 godina kasnije ništa više nije isto, ne zna se je li već razlika u posjeti ili u kvaliteti momčadi.

Usporedbe tadašnje i sadašnje momčadi Dinama prilično su neumjesne. Ili se možda varamo? Soudani i društvo imat će priliku demantirati nas protiv Astre i Celtica. Nadajmo se da će uspjeti, nada ipak umire posljednja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider