Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ukupno 11 uvjeta

Tko nakon Kosa? Evo kakva je procedura i što mora ispuniti novi predsjednik Hajduka

Na čelu Hajduka Kos će ostati dok Nadzorni odbor ne imenuje njegova nasljednika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivan Kos i dalje je sadašnjost, ali će uskoro, kroz nekoliko tjedana (ili mjeseci, ovisno o razvoju događaja) postati prošlost Hajduka.

Nakon što je Torcida svojim proglasom o Kosovoj suradnji sa sucima inicirala njegov odlazak iz Hajduka, Nadzorni odbor dogovorio je sporazumni raskid ugovora, što znači da će Kos ostati u Hajduku sve dok ne bude izabran novi predsjednik.

A kad će se to dogoditi - pitanje je koje trenutno intrigira ponajprije sve navijače Hajduka, a onda i cjelokupnu domaću nogometnu javnost.

Procedura je sljedeća: Nadzorni odbor u najkraćem mogućem roku raspisat će natječaj za novog predsjednika, a na taj natječaj moći će se javiti samo oni ljudi koji svojim poslovnim i obrazovnim sposobnostima ispunjavaju kriterije.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu Hajduka, uvjeta u natječaju za predsjednika kad je Kos dolazio u Hajduk bilo je 11, a očekuje se da će ih toliko biti i ovaj put.

To su:

- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski, diplomski i dodiplomski sveučilišni studij, ili viši akademski stupanj (najmanje 300 ECTS bodova ili VSS)
- najmanje pet godina radnog iskustva na upravljačkim poslovima
- aktivno znanje engleskog jezika u govoru i pismu
- izražene organizacijske, analitičke, pregovaračke i komunikacijske vještine
- da kao član trgovačkog društva, izvršni direktor, član uprave ili član nadzornog odbora odnosno upravnog odbora nije pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima
- da se kao fizička osoba ili kao član trgovačkog društva, izvršni direktor, član uprave ili član nadzornog odnosno upravnog odbora pravne osobe ne bavi poslovima vezanim uz posredovanje u transferima igrača ili trenera
- da članstvom u upravi Hajduka ne bi došao u sukob interesa
- da nema ograničenja utvrđenih člankom 13. i 38. Zakona o sportu ("Narodne novine", br: 76/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15)
- da nije pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda
- da protiv njega nije pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela na štetu djeteta odnosno maloljetnika
- da nije u posljednje tri godine pravomoćno kažnjen za prekršaje u sportu i na sportskim natjecanjima prema odredbama Zakona o sportu i posebnih propisa kojima se propisuju prekršaji u sportu i na sportskim natjecanjima

Mandat na četiri godine

Kos je tada u završnoj utrci s trojicom protukandidata izabran na mandat od tri godine, a u međuvremenu je Statut Hajduka promijenjen u tom dijelu, pa će njegov nasljednik dobiti četverogodišnji mandat.

Sasvim je sigurno kako će proces potrajati, a koliko dugo, to nitko sa sigurnošću ne može utvrditi. Možda se bude radilo o par tjedana, a možda i o nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju, za Hajduk bi bilo najbolje da se proces izbora novog predsjednika okonča što prije jer već sredinom lipnja počinju pripreme za novu sezonu...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider