Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ako ovo prođe...

Slijedi li prava revolucija u svijetu nogometa? Motta dobio priliku za svoju ludu formaciju

Brazilac talijanskih korijena na začetku je svoje nogometne karijere.

Mottina formacija 2-7-2 (Screenshot: homecrowd.io)

Talijanski prvoligaš Genoa poslije osam kola Serie A nalazi se u prilično nezavidnoj situaciji. Predzadnji su na ljestvici, sa samo jednom pobjedom u dosadašnjem dijelu sezone.

Kako to već obično biva u ovakvim situacijama, ceh je platio trener. Aurelio Andreazzoli je smijenjen, a na njegovo je mjesto došao Thiago Motta.

Brazilac talijanskih korijena u trenerske se vode otisnuo prije godinu dana, nakon što je završio igračku karijeru u PSG-u. Prošle je sezone bio trener juniorske momčadi PSG-a, a sad ga je odlučila angažirati Genoa, klub u kojem je kao igrač proveo jednu sezonu (2008./2009.).

Hoće li imati hrabrosti?

To što ga je Genoa sad angažirala i ne bi bila neka naročito bitna vijest da nije njegove izjave otprije nekoliko mjeseci kojom je nagovijestio pravu revoluciju u svijetu nogometa.

"Budućnost nogometa je u formaciji 2-7-2", ispalio je Motta i onda otkrio dio svoje nogometne filozofije:

"Moja je ideja da momčad igra ofenzivno, s visokim presingom i velikom mobilnošću, podjednako s loptom i bez lopte. Želim da igrač koji ima loptu uvijek ima barem tri-četiri rješenja, u svakoj situaciji."

Pep Guardiola sa satom (Screenshot) Guardiola stigao na presicu s ručnim satom vrijednim više od pet milijuna kuna divider

Sada kad je dobio priliku, sve zanima hoće li se Motta usuditi implementirati spomenutih 2-7-2 u ekipi koja se grčevito bori pod nogama i koju, barem što se ove sezone tiče, zanima jedino i isključivo rezultat, odnosno kako što prije izići iz zone ispadanja.

Vratar će aktivno sudjelovati u igri

Naravno, svi se pitaju kako će to izgledati na travnjaku ako Motta bude do kraja slijedio svoja nogometna razmišljanja.

Ono što je na prvi pogled jasno jest to da vratara vidi kao igrača u polju, odnosno onog koji aktivno sudjeluje u igri.

Dres Vatrenih među publikom ispred Staples Centera (Screenshot: TNT) Hrvatski dres "izronio" iza leđa NBA legende, Shaq na to uzviknuo: "Croatiaaaaa!" divider

Zapravo je ovo što Motta misli/želi uvesti u svijet nogometa modificirana verzija formacije 4-4-2. Jedan od obrambene četvorke spustio bi se sve do šesnaesterca i bio bi prva ispomoć vrataru.

Ako ovo prođe...

Ispred njih bi ostala trojica, a u liniji ispred još četvorica, i to je onih sedam u Mottinoj formaciji. Neupitno je da ostaje prostora za dvojicu klasičnih napadača.

Bez obzira hoćete li ovu formaciju, poput Motte, zvati 2-7-2 ili 2-3-4-2, jedno je sigurno: ako Genoa pod njegovim vodstvom bude ovako igrala, bit će to nešto potpuno novo u svijetu nogometa i nešto što će donijeti pravu revoluciju, naročito ako usput bude donosilo i rezultat...

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider