Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tajni plan "kraljeva"

Udar na Barcu: Real štedi i priprema najveću operaciju u povijesti

Predsjednik Reala Florentino Perez ne odustaje od preotimanja Neymara Barceloni...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neymar opet diže tenzije. Praktički nekoliko sati nakon što se u francuskim medijima pojavila detaljna priča o tome kako je Brazilac ljetos bio na rubu odlaska iz Barcelone, odnosno prelaska u PSG u rekordnom transferu, sasvim „slučajno“ brazilski mediji objavili su ugovor koji je trebao potpisati s Real Madridom još dok je bio u Santosu.

Taj je podatak prilično simptomatičan, za neke je prilično sugestivno odakle priče ide i u kojem smjeru vjetar puše. Španjolski mediji opširno su pisali tjednima pa i mjesecima o Neymarovim tajnim pregovorima s Realom, no sada je prvi put objavljen pripremljeni nacrt ugovora koji potvrđuje spekulacije da bio jako blizu „kraljevskog kluba“.

Florentino Perez želio je zakapariti Neymara još 2011. U jednom trenutku činilo se da se Real dogovorio sa Santosom i Neymarom, no pregovori su propali kada je odštetni zahtjev povećan na 40 milijuna eura. Perez tada to nije želio platiti i grdno se, pokazalo je vrijeme, prevario. Real nije odustao od Neymara, ali cijenu mu je dodatno narasla. Dvije godine kasnije u priču se uplela Barcelona i njezin lukavi predsjednik Sandro Rosell, koji je Perezu „maznuo“ Neymara ispred nosa pomoću financijskih akrobacija dostojnih najdramatičnijih kriminalističkih filmova.

Transferne malverzacije

Rosell je smislio gotovo savršeni plan, preskočio je sve prepreke, no zapeo je tamo gdje su pali i mnogo veći „smooth operatori“ prije njega. Rosella i Neymarove dostigla ga je duga ruka španjolskih poreznih vlasti, nešto kasnije i brazilskih. Otkriveno je da je transfer stajao puno više nego što je prikazan, te da je bilo sumnjivih isplata na privatne račune. Obje strane terete se za utaju poreza. Rosell je zbog nastale afere morao napustiti mjesto predsjednika Barcelone, a Neymarovi su suočeni s teškim optužnicama. Sud u Brazilu donio je, primjerice, nepravomoćnu presudu da je oštetio državu za čak 45 milijuna eura.

Čelnici Barcelone i katalonski mediji širili su priču da im je sve to „spakirao“ Real i Perez kao osvetu za „krađu“ Neymara. Katalonci aludiraju na povijesno moćne Realove političke veze i utjecaj u španjolskom društvu. Naravno, iz Madrida su sve objede Katalonaca glatko odbacili te poslali poruku s osmjehom i mašnom na paketu. Madriđani su lakonski odgovorili da to nema nikakve veze s njima, već s poreznim vlastima, odnosno da su svi pred zakonom jednaki i da se porezi moraju plaćati.

Kontakti Reala i Neyamarovih

Prepucavanje je trajalo mjesecima i taman kada se učinilo da se otvoreni verbalni rat između Madrida i Barcelone smirio, krajem prošle godine dogodila se nova bura. Usred maratonskih pregovora Barcelone i Neymara oko produženja ugovora pojavile su spekulacije kako Real želi iskoristiti situaciju i „oteti“ Brazilca. Neymarov je otac naznačio da bi mu sin mogao napustiti Barcelonu, a madridski mediji objavili su kako se Perez sastao s njim pa kasnije i sa samim igračem.

To nikada nije potkrijepljeno konkretnim dokazima, ali zakuhala se velika frka. Poznato je da se Perez ne miri olako s „porazom“, kada god je odlučio nekog igrača dovesti, on je to i napravio. No, Neymar mu je izmakao i čini se da ga nikako ne može prežaliti, prije svega zbog toga što mu ga je preoteo najveći suparnik.

PSG pripremio 400 milijuna eura

U utrku se u međuvremenu uključio i PSG. „Šeici“ su ovog ljeta ponudili Barceloni isplatu otkupne klauzule od 190 milijuna eura, a cijeli transfer s igračevom plaćom trebao je dosegnuti 400 milijuna eura. Postoji dvije teorije zašto se priča izjalovila. Jedna kaže da je Neymarov otac kod svakog novog sastanka podizao zahtjeve pa je čelnicima PSG-a „pukao“ film i naprasno su prekinuli pregovore, a druga da je Neymar odustao zato što nije želio napustiti Barcelonu, iako mu je PSG ponudio dvostruko veću plaću.

Kako god, Neymar je nedavno produžio ugovor s Barcelonom, no to ne znači da je priča završena. Neki španjolski mediji spekuliraju kako Perez nije odustao od Neymara te da priprema novi napad. Perez je navodno sa suradnicima skovao plan za sljedeće ljeto. Spekulira se kako Real čeka da u španjolskom parlamentu prođe nacrt novog zakona o drastičnom smanjenju poreza na otkup ugovor slavnih sportaša, iznimnih umjetnika, znanstvenika i sličnih kreativnih djelatnosti.

Real čeka novi zakon

Na prvu zvuči kontradiktorno, ali Realu bi iduće godine otkup Neymarova ugovora mogao biti jeftiniji nego ove, iako je otkupna klauzula za prvu godinu novog Neymarovog ugovora s Barcelonom povećana za 10 milijuna pa sada iznosi 200 milijuna eura. Međutim, ako porez bude smanjen, a čini se da hoće, ukupna cifra u bruto iznosu bit će prilično manja.

Real čeka i presudu Međunarodnog arbitražnog sportskog suda vezano za FIFA-inu kaznu o registriranju novih igrača u sljedeća dva prijelazna roka. Ta presuda nije presudna u cijeloj priči, ali će igrati bitnu ulogu u „tajmingu“ eventualnog transfera. Ako CAS potvrdi kaznu, sve bi se moralo prolongirati za šest mjeseci, odnosno do zimskog prijelaznog roka. Real može kupovati nove igrače, ali teško je očekivati da bi Neymar pristao biti na „ledu“ pola sezone, iako ni to nije nemoguća opcija.

Činjenica da se Real ovog ljeta nije upuštao u velike transfere mogući je znak da se priprema nešto veliko. Kako neki analitičari u Španjolskoj spekuliraju, možda Perez doista skuplja sredstva za najveći transfer u povijesti? Mnogi će reći kako je to nemoguća misija. No, ne treba zaboraviti da je slično mišljenje prevladavalo i kada je svojedobno najavio dovođenje Luisa Figa. Malo tko je vjerovao, ali na kraju se dogodio grom iz vedra neba, Katalonija je ostala zatečena i šokirana, a ostatak svijeta u čudu.

Ako se jednom dogodilo, zašto se ne bi moglo ponoviti? I tada je presudio novac, pa zašto ne bi opet? Posebice ako Neymarov otac izgubi parnice i ostane u velikom poreznom dugu. I Barceloni treba novac, jer skupo će je stajati obnova Camp Noua, a i plaće njezinih zvijezda penju se u neslućene razine i pitanje je može li sve isfinancirati a da nikoga ne proda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider