Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko će bolje kontrolirati vezu?

Svi pričaju o dvoboju Messija i Ronalda, no ključni će biti Hrvati

U sjeni novog izravnog duela između Lionela Messija i Cristiana Ronalda u nedjeljnom El Clasicu igrat će se i onaj između dvojice Hrvata u sredini terena - Luke Modrića i Ivana Rakitića...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Modrić i Rakitić dvojica su ponajboljih veznih igrača na svijetu, a to potvrđuje i činjenica da će započeti u najvećoj nogometnoj poslastici - srazu Barcelone i Real Madrida na Nou Campu. Rakitić će 'upravljati' veznim redom Barcelone, a povratnik Modrić Realovom sredinom terena.

Bit će to prvi pravi ogled dvojice Hrvata u El Clasicu, s obzirom da je Rakitić u prvoj utakmici igranoj 25. listopada prošle godine ušao u igru tek u 60. minuti. Obojica u svojim veznim redovima, u sustavu 4-3-3, igraju na desnoj strani, a uloge su im gotovo pa identične, iako se radi o dvojici različitih tipova igrača.

Modrić je rođeni organizator igre. On diktira tempo i tečnost Realove igre, a kada uoči priliku zna i sam krenuti prema naprijed, te sudjelovati u završnici akcija. Za razliku od vremena kada je igrao u Tottenhamu Modrićeve lopte u madridskoj momčadi su puno opreznije i manje riskantne. U Engleskoj su njegove lopte često išle prema bokovima gdje su 'uvijek' u punom sprintu bili Gareth Bale i Aaron Lennon. Danas je slična situacija jer su na krilnim pozicijama Cristiano Ronaldo i spomenuti Bale, ali Modrić rijeđe odigrava takve poteze u Realu, već uglavnom kratkim dodavanjima razigrava ubojiti napad Kraljevskog kluba.

Primjerice, u posljednjoj utakmici i pobjedi protiv Levantea 2:0, Modrić je bio začetnik obje akcije za pogodak, te je od 74 dodavanja koliko je odigrao pogriješio samo jednom!

Rakitić također diktira veznim redom Barcelone, no njegova su dodavanja za nijansu 'ambicioznija'. Dok je igrao u Sevilli Rakitić je često proigravao svoje napadače, pri čemu su pogreške bile češća pojava, no u Barceloni ima drugačiji zadatak. Rakitić se u potpunosti prilagodio sustavu igre katalonskog kluba, te sada odigrava puno kraća i manje riskantna dodavanja, pogotovo na samom centru terena.

Rakitić je opasniji igrač po gol suparnika od Modrića, što dokazuje i podatak da je veznjak Real Madrida u sedam sezona igre u Engleskoj i Španjolskoj upisao samo 18 pogodaka, dok je Rakitić u posljednje tri sezone postigao 25 golova. Treba napomenuti da je Rakitić izvodio jedanaesterce dok je igrao u Sevilli.

Modrić i Rakitić bili su glavni igrači u Tottenhamu, odnosno Sevilli prije dolaska u Real Madrid, odnosno Barcelonu. Sada su u sjeni Cristiana Ronalda, odnosno Lionela Messija, no večeras će njihova uloga možda biti i važnija od spomenutog dvojca. Onaj igrač koji uspije bolje povezati svoju momčad, te odigra pravo dodavanje u pravom trenutku, njegova će momčad biti bliže pobjedi koja bi mogla imati veliku ulogu u konačnoj odluci o prvaku Španjolske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider