Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pregled ludih transfera

VIDEO Novi veliki igrač: Kinezi mijenjaju nogometnu kartu svijeta

Reporter Nove TV Saša Lugonjić analizirao je sve veću tržišnu ekspanziju kineskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kineska Superliga nepovratno je počela mijenjati nogometnu kartu svijeta. Transferi koje su u 2016. odradili kineski prvoligaši definitivno su tamošnje prvenstvo pretvorili u novog, velikog igrača svjetskog nogometa.

Transferi koji su posljednjih dana bili nogometna top vijest diljem globusa oni su Oscara iz Chelseaja u Shanghai SIPG i Carlosa Teveza iz Boce Juniors u Shanghai Shenhuu.

Za brazilskog reprezentativca njegov novi klub isplatio je 60 milijuna eura, dok je 32-godišnja argentinska legenda - oko čijeg je transfera bilo mnogo proturječnih informacija - plaćena 10.5 milijuna. U nogometu, jasno, službenih potvrda visine tranfera nema, no kao najrelevantniji izvor obično se uzima Transfermarkt, pa smo se i mi vodili njime.



Što se tiče njihovih primanja, Brazilcu će godišnje pripasti 24 milijuna eura, a a Argentincu oko 19. Ranije spominjanje Tevezove brojke o 37 milijuna eura po sezoni ipak su se odnosile na dvogodišnji ugovor. Primjera radi, Messi i Ronaldo godišnje zarađuju po 22 milijuna eura, što znači da je Oscar dolaskom u Kinu postao najplaćeniji nogometaš svijeta.

Pogledajmo sada koliko je kroz posljednje četiri sezone porasla potrošnja u kineskoj Superligi. U prošloj sezoni kineski prvoligaši ukupno su na nove igrače potrošili 406 milijuna eura. Primjerice, samo 60-ak milijuna manje od Nijemaca. U 2014./2015. radilo se o iznosu od 146 milijuna eura, a u dvjema sezona ranije po 91, odnosno 63 milijuna eura.

U ovoj sezoni do sada je potrošeno 222 milijuna eura, no kako Kinezi mnogo više troše u zimskom prijelaznom roku - jer im prvenstvo počinje u ožujku - vrlo je izvjesno da će lanjski rekord biti srušen.

A, za koje su igrače Kinezi isplatili najveće odštete? Na vrhu je već spomenti Oscar sa 60 milijuna eura. Iza bivšeg veznjaka Chelseaja dolazi njegov sunarodnjak i novi suigrač, Hulk. U prvih pet još su dva Brazilca, Alex Teixeira i Ramires, te Kolumbijac Jackson Martinez.

Ova lista uskoro bi mogla biti korigirana, jer na meti Kineza su mnoga velika imena poput Di Marije, Cavanija, Pepea...

I hrvatski reprezentativci sjajno kotiraju. Naš tercet iz Serie A - Brozović, Kalinić, Mandžukić - izuzetno je atraktivan kineskom tržištu.

Za Brozovića i Kalinića stigle su i konkretne ponude. 50 milijuna eura za veznjaka Intera, 5 milijuna manje za napadača Fiorentine. Obojici se nudi po 10 milijuna eura godišnje plaće, višestruko više od onoga što imaju trenutačno.

Onima koji imaju visoke ambicije u Europi, Kina neće biti opcija još neko vrijeme, no vidimo da novac koji se tamo vrti ruši mnoge barijere.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider