Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kad se sve zbroji...

Sumanute brojke sve govore: Pokazatelj da Barcelona 'dere' Real

U 12 godina na čelu Real Madrida Florentino Perez potrošio je 1.2 milijarde eura na pojačanja...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok je na Santiago Bernabeuu u punom jeku slaganje kadrovske križaljke za sljedeću sezonu, kritičari Florentina Pereza zbrajaju njegove titulu i „kiksove“ u 12 godina pontifikata na čelu Real Madrida.

Kad se sve zbroji i oduzme, nije malo onih u Španjolskoj koji su mišljenja kako se pod Perezom teško može očekivati iskorak „kraljeva“ u narednim sezonama. Perezov način upravljanja klubom opisuju izrazito „materijalističkim“, zamjeraju mu da najviše brige posvećuje financijama i zaradi, a da prečesto zanemaruje sportsku logiku. Kritičari tvrde da se ponaša kao da vodi privatnu tvrtku, a ne najveći klub na svijetu. U Realu se pod Perezom okreće veliki novac, investiraju se rekordne svote u pojačanja, ali često nerezonski i bez stručne logike. S obzirom na uloženo, rezultati nisu na očekivanoj razini.

Perez je predsjednik Reala u dva mandata, od 2000. do 2006. te od 2009. do danas. U tom periodu investirano je u pojačanja milijardu i dvjesto milijuna eura, a osvojeno je ukupno 14 trofeja, od toga pet najvažnijih, dvije Lige prvaka i tri prvenstva. Dakle, 240 milijuna eura na svako prvenstvo i Ligu prvaka. U prvom mandatu Perez je investirao 445 milijuna u pojačanja, a u drugom 755.

Da podsjetimo samo na ona najzvučnija: Figo (71 milijun eura), Zidane (75), Ronaldo (45), Beckham (25), Sergio Ramos (27) i Robinho (24) u „galaktičkoj“ eri, a u drugom mandatu: Cristiano Ronaldo (96), Bale (101), James (80), Kaka (67), Benzema (35), Di Maria (25), Modrić (42), Isco (30), Kroos (30), (15), Coentrao (30), Illarramendi (39), Sahin (10)…

Najveći Realov rival Barcelona, primjerice, u istom je razdoblju, također uz astronomska ulaganja, ali ipak dosta manja, oko 800 milijuna eura, osvojila šest prvenstava i dvije Lige prvaka, s tim što ima šansu osvojiti ove sezone i treću. Dakle, Barci je u istom razdoblju trebalo stotinu milijuna eura ili skoro dva i pol puta manje no Realu po svakom trofeju koji se smatraju najvažnijim u nogometu. Taj omjer će se još poboljšati ako pobijedi Juventus u predstojećem finalu u Berlinu.

 



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider