Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Šuker riskira fotelju i silne milijune: Novi izbornik je već pronađen!?

U ovom trenutku najlogičnije je zaključiti kako bi Kovačev ostanak samo produžio agoniju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Nije me iznenadilo što je Hrvatska remizirala u Azerbajdžanu, ona može prosuti bodove kod bilo koga“, nimalo bahato već sasvim trezveno izjavio norveški izbornik Per-Mathias Hogmo uoči dvoboja s Hrvatskom u Oslu. Nije jedini koji je tako mislio, i sami smo imali crne slutnje, napisali smo odmah nakon poraza u Bakuu da bi Niko Kovač mogao biti smijenjen nakon utakmice s Norveškom. Dakle, ne glumimo generale poslije bitke.

Hrvatska igrala kao da joj je taktiku složio Norvežanin: Izborniče, ne čekajte otkaz...

Izgledalo je kao da igrači bojkotiraju izbornika. Je li doista tako?

Sumnje su nam se samo povećale kada je Kovač dan-dva kasnije svojim izjavama dao naslutiti kako će u Oslu igrati na remi. Bio je to zacrtani put u - provaliju. Ako malo detaljnije pratite nogomet i poznajte ovdašnji mentalitet, nije to bilo tako teško nazrijeti. Nažalost, sumnje su nam se obistinile, pogodili smo da će Kovač biti glavna tema. Odluka o njegovoj sudbini past će u srijedu, odnosno odluka je možda već pala, a predsjednik HNS-a Davor Šuker samo će je obznaniti u srijedu nakon sastanka Izvršnog odbora. 
Iako se s čelnicima HNS-a nikad ne zna, prema svemu sudeći Kovač će biti smijenjen, male su šanse da će „preživjeti“ na izborničkoj klupi. Puno je veća šansa da je izbornik već pronađen. Priča se u kuloarima da je riječ o jednom od bivših trenera Dinama. Vidjet ćemo...

Čelnici HNS-a ušli bi u veliki rizik kada bi ostavili Kovača

Kako god, Kovaču će presuditi katastrofalni rezultati i loša igra u posljednje dvije utakmice, ali čini se da je posljednji čavao u „izbornički lijes“ zakucao izjavama nakon utakmice, kada je otvoreno prozvao reprezentativce. Najveća zvijezda hrvatske vrste promptno mu je uzvratila. Luka Modrić nije se libio javno proturječiti Kovaču. Taj detalj puno govori. Osim što Kovača ne ljubi rezultat i što je griješio u postavljanju igre i forsiranju igrača koji nisu u formi, očito je i da su narušeni odnosi u svlačionici. A kada je tako, najbezbolnije je zamijeniti izbornika. Novih "modrića i rakitića" Hrvatska nema, a "kovača" ima koliko hoćeš. Čelnici HNS-a ušli bi u veliki rizik kada bi ostavili Kovača u sedlu. Prvo, došao bi u pitanje plasman na Euro i višemilijunska zarada, što im je zapravo najvažnije. Drugo, čelnici HNS-a navukli bi na sebe dodatan bijes javnosti.

U ovom trenutku najveći dio srdžbe javnosti okrenut je prema izborniku. U anketi GOL.hr-a sudjelovalo je više od 20.000 naših čitatelja, što je, priznat će, prilično lijep uzorak, a njih 16.000 traži Kovačevu smjenu, čak i ako bi izborio plasman na Euro. Ako bi se čelnici HNS-a odlučili zadržati Kovača, sav bijes javnosti lako bi se mogao okrenuti protiv njih. Zapravo, već je jednim dijelom tako, nije mali broj onih koji u najmanju ruku ne podnose Šukera, Mamića i društvo, ali ako Kovač ostane, a Hrvatska nastavi s ovakvim igrama, lako bi se moglo dogoditi da Šuker bude primoran na ostavku. U trenutku kada većina javnosti traži Kovačev odlazak, nije teško pretpostaviti u kakvoj bi se atmosferi odvijale pripreme za predstojeće utakmice s Bugarskom i Maltom, koje Hrvatska mora dobiti ako želi ostati u igri za izravan plasman na Euro.

Zar je problem naći zamjenu za trenera početnika?

U ovom trenutku najlogičnije je zaključiti kako bi Kovačev ostanak samo produžio agoniju. Situacija u mnogo čemu podsjeća na atmosferu koja je vlada nakon poraza Hrvatske u Glasgowu i abdikacije Igora Štimca te postavljanja Kovača za novog izbornika. I Štimac se kao i sada Kovač nadao da će ga igrači izvući iz gliba te je isto tako nakon utakmice u Glasgowu prosipao žuč i slao neizravne signale o „bojkotu“.
Slično kao i sada spekuliralo se kako bi Štimac ipak mogao ostati jer HNS kao nema prava zamjenu. Te priče pokazale su se prilično naivnim. Zar je neki problem naći zamjenu za trenera početnika? U najmanju ruku možete postaviti istog takvog, a takvih nikada ne manjka. Osim toga, neki mogu i više puta sjedati na istu klupu. Bitno je napraviti instant promjenu kako bi se svlačionica provjetrila od mirisa starog izbornika i udobrovoljili igrači da uspješno izguraju kvalifikacije te barem privremeno amortizirao bijes javnosti. Što će biti kasnije, ionako nije važno.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider