Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi mu zahvalili

Čačić: Srna je bio najveći kapetan hrvatske reprezentacije

Predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić zahvalili su se dosadašnjem kapetanu Dariju Srni na njegovu doprinosu reprezentaciji, a povodom Srnina službenog oproštaja od Vatrenih.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Svima nam je žao da nakon sjajno odigranog Eura Darijo napušta reprezentaciju, ali poštujemo takvu odluku koju je najavio još prije Francuske i o kojoj je sigurno dugo razmišljao.

O njegovoj reprezentativnoj karijeri dovoljno govori brojka od 134 nastupa, čime je postavio teško dostižan rekord, ali i standard za sve buduće reprezentativce. Pritom je postao i kapetan koji je najviše puta poveo Hrvatsku na teren, a sve to govori kakav je bio igrač i, još više, kakav je bio čovjek. Vodio je suigrače primjerom, angažmanom, ozbiljnošću, pristupom i karakterom.

''U ime Hrvatskog nogometnog saveza, čestitam Dariju Srni na izuzetnoj reprezentativnoj karijeri i zahvaljujem mu na svemu što je dao hrvatskom nogometu u kojem će uvijek za njega biti mjesta. Na kraju, želim mu puno sreće i uspjeha u nastavku igračke karijere kao i u privatnom životu", stoji u Šukerovu pismu.

"Sigurno da Dariju nije bilo lako donijeti ovakvu odluku nakon duge i uspješne reprezentativne karijere, posebno nakon tako dobro odigranog Europskog prvenstva. Svima nam je žao zbog njegovog odlaska, ali poštujemo i razumijemo takvu odluku'', izjavio je predsjednik HNS-a.

''Darijo mi je puno pomogao od samog dolaska na mjesto izbornika hrvatske reprezentacije. Zahvaljujem mu na tomu, kao i na igračkom doprinosu, zalaganju i svemu što je pružio za Vatrene, kako tijekom mog mandata tako i u proteklih 14 godina igranja za Hrvatsku'', rekao je Čačić te nadodao:

''Ne skrivam da će mi iskreno nedostajati, baš kao i cijeloj reprezentaciji. Bio je pravi vođa u svlačionici i na terenu, istodobno je osiguravao vedrinu i ozbiljnost, davao šarm svakom treningu. Kao istinski kapetan brinuo se za dobro raspoloženje u momčadi, uz nužnu odgovornost i profesionalnost. Bio je pravi uzor svim suigračima, a mladi igrači najbolje će potvrditi koliko im je značila Darijeva podrška.''

''Osoba kao što je Darijo ne susreće se svaki dan, zaista je bio vrhunski kapetan. Njegovih 134 nastupa i 22 pogotka postignuta za reprezentaciju dovoljno govore o kakvom se igraču radi. Mislim da je, kada sagledamo cijelu njegovu reprezentativnu karijeru, bio najveći kapetan hrvatske reprezentacije. Vjerujem da ovo nije konačni zbogom te da će i u budućnosti biti važan akter hrvatskog nogometa kojem je kao igrač dao izniman doprinos", objasnio je Čačić.

Srna u reprezentativnu mirovinu odlazi kao rekorder po broju nastupa za Hrvatsku i jedan od najboljih strijelaca. Ukupno je sakupio 134 nastupa za Vatrene, od čega 68 u ulozi kapetana, a postigao je 22 pogotka. Reprezentativnu je karijeru započeo u studenome 2002. godine protiv Rumunjske u Temišvaru, a Hrvatsku je kao kapetan prvi puta poveo također u gostima kod Rumunjske u Bukureštu u veljači 2009. godine po oproštaju Nike Kovača.

Posljednji dvoboj odigrao je 25. lipnja ove godine u osmini finala EURA protiv Portugala u Lensu. Hrvatsku je predstavljao na ukupno šest velikih natjecanja - europskim prvenstvima 2004., 2008., 2012. i 2016. godine, te svjetskim prvenstvima 2006. i 2014. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider