Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
osramotili su hrvatsku

Šuker: Da znaju što znači svastika, nikad ne bi slali poruke na takav način

U Opatiji je otvorena Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik HNS-a Davor Šuker je na otvaranju Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u Opatiji ustvrdio da je Hrvatska osramoćena zbog jednog ili više kriminalaca koji su iscrtali kukasti križ na travnjaku stadiona u Splitu.

"Da znaju što taj simbol znači ne bi nikad slali poruke na taj način. Osuđujemo sva protupravna djelovanja na stadionima, posebno veličanje ideologija koje su sijale smrt po svijetu", istaknuo je Šuker.

Predsjednik HNS-a je naveo da u ovim okolnostima međusobne optužbe nadležnih ne donose napredak te da je jedini način zajednička bitka protiv takvih pojava.

"Svi zajedno moramo učiniti više, jer su do sad plaćene vrlo visoke novčane kazne za propuste i prekršaje, a pozitivni efekti takvog kažnjavanja su izostali", naveo je Šuker.

Među daljnjim mjerama je pojačana suradnja s UEFA-om, licenciranje klubova tako da zadovoljavaju zakonske obveze, dosljedno kažnjavanje klubova ako se pojave nepravilnosti te što bolja suradnja s Hrvatskim helsinškim odborom i FARE-om.

"No, postavljene ciljeve je nemoguće ostvariti bez odgovarajućeg zakonodavstva i kažnjavanja počinitelja", rekao je Šuker ocijenivši da je neprihvatljivo da do danas nije kažnjeno 16 huligana s nogometne utakmice u Milanu.

"Svi se slažemo da se ne smije dopustiti nogometnim huliganima i kriminalcima da nogomet uzmu za taoca. Zbog toga moramo raditi zajedno na iskorjenjivanju zla. Kriminalci nas razdvajaju i igraju na to da nas zavade, a danas može biti novi početak i prilika za razvoj novog pristupa", rekao je na skupu voditelj UEFA-inog Odjela za stadione i sigurnost  Marc Timmer.

Timmer je naglasio da nije došao ovdje da bi rekao da se nešto radi pogrešno, nego da bi pomogao.

"Znam da je hrvatska vlada poduzela inicijative i uskoro ćemo vidjeti jesmo li svi zajedno na pravom putu", dodao je.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu Tomislav Paškvalin ustvrdio je da je nasilje ozbiljan problem današnjice te je važno educirati djecu i sve koji djeluju u sportu ka pravim vrijednostima, a protiv nasilja i rasizma.

"Incijativom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, MUP-a i Ministarstva pravosuđa, a u suradnji s HNS-om, prije dvije godine utemeljen je Nacionalni odbora za borbu protiv nasilja koji poduzima velike napore na utvrđivanju problema i njihovu rješavanju", rekao je Paškvalin.

HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk u izjavi za medije nakon otvorenja skupa, na pitanje kakvu kaznu HNS može očekivati zbog iscrtanog kukastog križa, odgovorio je da je posljednji put kazna bila novčana uz igranje bez gledatelja, a da su sad u pitanju bodovi, dodajući da je on po tom pitanju pesimističan.

Cvrk je ustvrdio da neke skupine ljudi koje su dobro organizirane, znaju što rade i kriminalno djeluju "čine sve da mi koji sudjelujemo u organizaciji sportskih događanja međusobno počnemo upirati prstom jedni u druge.

"Ovaj skup je prilika da se uspostavi zajedničko djelovanje i da se prst upire u počinitelja", rekao je.

Na pitanje o tvrdnjama da bi njegova ostavka ili ostavka Damira Vrbanovića bilo jedno od rješenja problema, Cvrk je istaknuo da je riječ je o pitanju prenošenja odgovornosti.

"Objektivnu odgovornost za sigurnost utakmice snosi organizator, a to smo svakako mi. No, pitanje krivnje ima na više mjesta, ako bi padale ostavke pitanje je tko bi trebao biti prvi", izjavio je Cvrk.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider