Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Švabe koje pamte Maradonu

Priča o povratku velikog njemačkog kluba: Više od 150.000 ljudi u transu

Peterostruki prvaci Njemačke lani su ispali iz Bundeslige, ali sad se vraćaju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uvjerljivom pobjedom (4:1) protiv Würzburger Kickersa ekspresni povratak u Bundesligu izborio je Stuttgart, slavni njemački klub koji je lani šokantno ispao nakon što je završio na razočaravajućem 17. mjestu u elitnom rangu.

Švabe, kako glasi nadimak Stuttgarta, posljednjih nekoliko godina redovito su plesali na rubu ispadanja iz Bundeslige, ali su se tri godine u nizu (2013., 2014. i 2015.) spašavali u zadnjim kolima. Završavali su u spomenutim sezonama na 12., 15. i 14. mjestu.

Prošlog proljeća nisu uspjeli - u zadnjih šest prvenstvenih utakmica upisali su šest poraza i ispali što je bio pravi šok za njihove navijače, ali i sve fanove nogometa u Njemačkoj, jer Stuttgart je jedan od najvećih tamošnjih klubova.

Nisu u rangu Bayerna, ali zbog velike tradicije i trofejne prošlosti zaslužuju poštovanje od svih.

Trofejni klub koji je imao velike igrače i trenere

Radi se o klubu koji je peterostruki prvak Njemačke (1950., 1952., 1984., 1992., 2007.), trostruki pobjednik Kupa Njemačke (1954., 1958., 1997.) i koji ima dva finala europskih natjecanja - u finalu Kupa Uefa 1989. bolji je dio Napoli predvođen Diegom Maradonom, a u finalu Kupa pobjednika kupova 1998. izgubili su od Chelseaja.

Stuttgart su svojedobno trenirala i dva hrvatska stručnjaka - Branko Zebec od 1970. do 1972. i Otto Barić u sezoni 1985./1986. - kao i brojni eminentni treneri iz inozemstva, poput Giovannija Trapattonija, Felixa Magatha i današnjeg njemačkog izbornika Joachima Löwa koji je u dvije sezone na klupi Švaba prvo osvojio Kup (1997.), a onda s njima stigao i do finala Kupa pobjednika kupova 1998. godine.

Brojna velika imena nosila su dres Stuttgarta: Jürgen Klinsmann, Fredi Bobić, Krasimir Balakov, Dieter Hoeness, Guido Buchwald, Giovane Elber...

Zanimljivo, prvo mjesto u drugoligaškoj konkurenciji slave 10 godina nakon što su osvojili Bundesligu. Te 2007. su u napetoj završnici iza sebe ostavili Schalke i Werder, a Bayern je bio tek četvrti (Bavarci su iduću sezonu igrali u Kupu Uefa gdje su u polufinalu ispali od Zenita).

Za Stuttgart su tada, između ostalih, igrali i Sami Khedira, Timo Hildebrand, Markus Babbel i Fernando Meira, a imali su odličan napadački tandem Kevin Kuranyi - Cacau (njih dvojica su zajedno zabili 27 golova, 14:13 za Kuranyija).

Dva Hrvata sad u momčadi

Logično, u aktualnom kadru nema previše etabliranih imena s obzirom da su sezonu proveli među drugoligašima, ali ima dosta onih koji bi takvi mogli postati. Jedan od takvih je i Josip Brekalo, bivši igrač Dinama kojeg je Wolfsburg kupio i poslao na posudbu u grad Mercedesa gdje bi 19-godišnji Brekalo sad mogao i ostati.

Osim Brekala, u redovima Švaba je i Anto Grgić, švicarski Hrvat koji igra na poziciji centralnog veznog i ima 20 godina.

Najveći Stuttgartov kapital ipak je velika vojska navijača koju ovaj klub ima. Na nedjeljnoj utakmici protiv Würzburger Kickersa na Mercedes-Benz Areni bilo je 60.000 navijača, još ih je 80.000 utakmicu gledalo na velikom ekranu u blizini stadiona, a svi oni koji niti tamo nisu uspjeli pronaći svoje mjesto rasporedili su se po fan-zonama u gradu.

Euforija je počela, a nema sumnje da će rasti još i više kako se bude približavao ždrijeb parova i prve utakmice nove sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider