Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jel' ideš na derbi?

Što spremaju Boysi i Torcida i hoće li 'modri' ginuti za 'gazdu' i trenera?

Dinamo dočekuje Hajduk na gotovo rasprodanom Maksimiru u prvom kolu nove sezone.

Sjedeći na terasi u kvartu čuli smo pitanje i odgovor kakav već dugo nismo.
„Jel' ideš na derbi?“ upitao je nama nepoznati mladić u prolazu svojeg, očigledno, poznanika.
„Idem, ide cijela ekipa“, odgovorio je drugi mladić. Potom se za istim stolom povela rasprava koliko će biti gledatelja. Svi su se složili da će biti preko 20.000, neki su bili optimističniji i prognozirali 30.000.

VIDEO Torcidin vlak za Zagreb: Jug Maksimira bit će pun!

Manje složni su bili oko razloga zbog čega se dogodio takav iznenadni interes za derbi.
„Nema 'Glave', zato rulja dolazi“, kazao je jedan koristeći nadimak Zdravka Mamića u žargonu onog dijela navijača koji mu nisu skloni.
„Bilo bi dosta gledatelja i da nije na 'dopustu'“, uzvratio je drugi, koji očito simpatizira Mamića, dodavši kako euforija neće dugo potrajati:
„Još utakmicu ili dvije bit će gužve, a onda opet po starom.“

Kako god, Maksimir vjerojatno neće biti dupke pun, ali bit će fino popunjen, očekuje se preko 20.000, možda i 25.000 gledatelja, a to se prilično dugo nije dogodilo. Iz Dinama su obećali da će otvoriti sve tribine bude li potražnja za ulaznicama veća od 22.000 koliko je prvotno pušteno u prodaju.

Da bi sve podsjetilo na neka stara vremena, iz Splita stiže „bili vlak“, na jugu će biti velika skupina Torcide, a na sjever se vraćaju BBB-i, odnosno frakcija koja je već godinama u sukobu s čelnicima maksimirskog kluba. Po kvartovskim birtijama padaju oklade hoće li BBB-i ili možda Torcida unijeti transparente s određenim porukama na račun uhićenih čelnika Dinama? Kako će na sve reagirati policija i hoće li biti provokacija od strane zaraćenih frakcija unutar BBB-a?
Pitanja je puno, odgovore ćemo dobiti večeras. Nije toliko bitno koji je glavni razlog povećanog interesa navijača, važno je da će ljudi doći i da atmosfera bude dostojanstvena i poticajna za aktere derbija. Nadajmo se da neće biti nereda i bilo kakvih incidenata, nadajmo se da će sve proteći u najboljem redu.

To je što se tiče navijača i tribina. Što nas očekuje na travnjaku? Dinamo važi za apsolutnog favorita, međutim, ostaje otvoreno pitanje kako je na momčad utjecala cijela situacija oko uhićenja čelnika i glavnog trenera?
Neki su mišljenja da bi to moglo izrazito negativno utjecati na „modre“, da neki već razmišljaju o bijegu s Maksimira, drugi su pak mišljenja da bi ih to zapravo moglo dodatno motivirati, da će „ginuti“ na terenu kako bi pokazali da čvrsto stoje uz gazdu kluba i trenera. Derbi će reći od kakvog su materijala sazdane zvijezde i zvjezdice Dinama.

Jasno je da je na „modrima“ puno veći pritisak nego na „bijelima“. Nije da „bijeli“ nemaju što izgubiti, to je otrcana parola, ali kada pogledate samo koeficijente u kladionicama, pogotovo inozemnim, gdje se pobjeda Dinama plaća s mizernih 1.30, onda je jasno da je mlada momčad Hajduka autsajder u ovoj utakmici.

Nije teško zaključiti zašto je to tako. Dok je Hajduk promijenio pola sastava, Dinamo je sačuvao kompletnu momčad iz prošle sezone, a uz to je doveo još dva velika pojačanja, iskusnog Gordona Schildenfelda i velikog talenta Marka Roga, kao najveći ulazni transfer u povijesti Dinama. Doduše, „Šifo“ je ozlijeđen i neće zaigrati u derbiju, ali Rog bi mogao upasti u prvi sastav umjesto predviđenog Juniora Fernandesa, koji ima problema s ozljedom.
Iako je Dinamo, dakle, veliki favorit, ne treba smetnuti s uma da će „modrima“ derbi biti prva natjecateljska utakmica u sezonu, dok je Hajduk odigrao već dvije u kvalifikacijama za Europsku ligu. Nikad se ne zna kako će momčad reagirati u prvoj utakmici.

Bit će to sudar najvećih mladih nada hrvatskog nogometa. S jedne strane Pjaca, Rog i Ćorić, a s druge Balić, Vlašić i Roguljić. Također, bit će to sudar i dvojice debitanata na klupama dvaju najvećih hrvatskih klubova, Damira Krznara i Damira Burića. Krznar je do sada bio prvi pomoćnik Zoranu Mamiću, a sada je glavni i odgovorni, što je ipak bitna promjena. Sada će njegova biti zadnja, on je taj koji će donositi konačne odluke.

Vjerojatni sastavi:

Dinamo: Eduardo – Pinto, Šimunović, Taravel, Pivarić – Machado, Ademi – Soudani, Ćorić, Rog – Pjaca.

Hajduk: Kalinić – Tudor, Milović, Nižić, Pejić – Balić, Caktaš – Maloku, Vlašić, Roguljić – Ohandza.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider