Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teško će to prokockati

Puno sreće za Hrvatsku: Evo kako će izravno do Eura ako izgubi u Norveškoj!

Remijem u Bakuu Hrvatska si je zakomplicirala prolaz do Eura, ali situacija ipak nije dramatična.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tri kola prije kraja kvalifikacija Hrvatska je službeno i dalje prva na ljestvici sa 15 bodova, a Italija druga s istim brojem bodova ali lošijom gol-razlikom. Treba napomenuti da UEFA Hrvatskoj još uvijek nije oduzela bod dok ne prođe stegovni postupak. No, taj bod će na kraju vjerojatno biti oduzet tako da možemo računati da Hrvatska ima 14 bodova.

Službena ljestvica skupine H: Hrvatska ima 15 bodova, bod još nije oduzet

Modrić: Ne znam zašto sam zamijenjen

Problem u napadu: Mandžo totalno izvan forme! Je li vrijeme za promjene?

Italija teškom mukom do tri boda, Norveška opasno blizu Hrvatske

Norveška je treća s 13 bodova, dok je Bugarska peta s osam bodova i ima male šanse da zauzme jedno od prva tri mjesta. Što mora krenuti po zlu da Hrvatska ne ode izravno na Euro u Francusku?
Hrvatska u sljedećem kolu gostuje u Norveškoj, a Italija dočekuje Bugarsku. Potom Hrvatska dočekuje Bugarsku, Italija ide u Azerbajdžan, a Norveška dočekuje Maltu. U posljednjem kolu Hrvatska gostuje na Malti, a Italija čeka Norvešku.

Ako Norveška pobijedi Hrvatsku u Oslu, Hrvatska više neće ovisiti o sebi. Međutim, Norvežani u posljednjem kolu gostuju u Italiji i tamo će najvjerojatnije morati pobijediti da bi izravno otišli u Francusku. To je sreća i eventualni spasa za Hrvatsku, ako padne u Oslu.

U slučaju jednakog broja bodova Hrvatske i Norveške na kraju kvalifikacija odlučivat će međusobni omjer, a tu će Hrvatska na kraju najvjerojatnije biti bolja, jer je teško vjerovati da Norvežani mogu nadoknaditi poraz od 5:1 u Zagrebu. U slučaju da Norveška remizira s Italijom i da na kraju sve tri momčadi budu bodovno poravnate, Norveška će biti najlošija u trokutu.

Bilo bi dobro da Italija izgubi bodove protiv Bugarske ili Azerbajdžana jer bi na taj način Talijani u posljednjem kolu morali „gristi“ protiv Norvežana. Recimo da Talijani osvoje četiri boda u sljedeća dva kola, imali bi 19 bodova prije posljednjeg kola, jednako kao i Norveška, ako Norvežani pobijede Hrvatsku i Maltu. Hrvatska bi s porazom u Norveškoj i pobjedom protiv Bugarske imala 17 bodova. Dakle, Hrvatska bi s pobjedom u zadnjem kolu na Malti došla do spasonosnih 20 bodova, a ako bi Italija izgubila od Norveške, morala bi u kvalifikacije.

U slučaju da Talijani pobijede Bugare i Azere, prije posljednjeg kola imali bi 21 bod i s porazom od Norveške sigurno bi bili ispred Hrvatske. Kako su Bugari totalno demoralizirani i teško da mogu iznenaditi Talijane, hrvatski adut mogao bi biti Robert Prosinečki i njegovi Azeri. „Veliki Žuti“ već je uzeo bodove Norveškoj i Hrvatskoj pa zašto ne bi i Italiji? Naravno, Hrvatska može dalje i kao najbolja treća momčad, ali za to će se morati poklopiti brojni rezultati u ostalim skupinama.

Svakako da bi bilo najbolje da Hrvatska izbjegne ove kalkulacije i barem osvoji bod u Oslu. U tom slučaju ovisila bi isključivo o sebi. S pobjedama u posljednja dva kola sigurno bi izravno otišla u Francusku.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider