Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na vrhu 'škrtac'

Top 10 najvećih 'gulikoža' Europe: Ni Real ni Barca, a najbolji dokaz propasti talijanske lige

Istraživanje o najprofitabilnijim stadionima u Europi puno toga otkriva...

Deloitte je objavio rezultate studije o najprofitabilnijim nogometnim stadionima u Europi. Istraživanje se temelji na zaradi ostvarenoj na dan utakmice, uzimajući u obzir zaradu od ulaznica, pića i ića, suvenira i ostale prodaje. Na top 10 listi pet je engleskih, po dva španjolska i njemačka stadiona te jedan francuski.

Na samom vrhu je Arsenalov stadion Emirates, koji je prava tvornica novca otkada je pušten u pogon u ljeto 2006. Iako nije osvojio englesko prvenstvo već 12 godina, iako Arsene Wenger stalno "trubi" kako nemaju novca za velike transfere, Arsenal ima najskuplje ulaznice i ostvaruje najveću zaradu na dan utakmice. Emirates ima oko 60.000 mjesta i treći je najveći stadion u Engleskoj iza Wembleyja i Old Trafforda.

„Topnici“ su prošle sezone uprihodili 132 milijuna eura samo od prodaje ulaznica i potrošnje navijača na dan utakmice, što je 30 posto od ukupne zarade londonskog kluba. Na drugom mjestu je Real Madrid sa svojim mitskim Santiago Bernabeuom, čiji je kapacitet oko 81.000 mjesta, a prošle sezone donio je Realu na dan utakmice 129.8 milijuna eura, što je nekih dvadesetak posto od ukupnog prihoda „kraljevskog kluba“, rekordnog u svijetu nogometa.

Treća je Barcelona s velebnim Camp Nouom, najvećim europskim nogometnim stadionom sa oko 98.000 mjesta. Katalonci su zaradili 116.9 milijuna eura, no kako je najavljena temeljita obnova stadiona, u koju će biti uloženo oko 600 milijuna eura, Barca će u budućnosti na dan utakmice zarađivati zacijelo puno više.
Zaradu preko stotinu milijuna eura na dan utakmice ostvaruje još samo Manchester United sa svojim Old Traffordom, koji je donio „crvenim vragovima“ prošle sezone 114 milijuna eura.

Od engleskih klubova u top 10 su još Chelseajev Stamford Bridge na petom mjestu sa 93.1 milijunom eura, Liverpoolov Anfield osmi je sa 75 milijuna eura, Manchester Cityjev Etihad deveti je sa 57 milijuna eura.

Njemački klubovi Bayern i Borussia Dortmund su sa Allianz Arenom i Signal Iduna Parkom na šestom i desetom mjestu sa zaradama od 89.9 i 54.2 milijuna eura. PSG, jedini francuski klub u top 10, sa Parkom prinčeva i zaradom od 78 milijuna eura na sedmom je mjestu.

Kao što je vidljivo, među prvih deset nema ni jednog talijanskog stadiona, što samo za sebe govori koliko je potonula talijanska liga, negda najjača na svijetu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider