Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nove zvijezde

VIDEO Devet sinova slavnih očeva: Kao Ibra 'provozao' cijelu obranu i zaludio Europu

Sinovi nekolicine slavnih nogometaša mogli bi dostići pa možda čak i prestići slavne očeve...

Slavni očevi i sinovi koji kreću njihovim stopama. Koliko im slavno prezime pomaže ili odmaže, priča je stara koliko i nogomet. Iako će se mnogi složiti da je ipak bolje imati slavnog tatu (iz bezbroj razloga), nema previše sinova slavnih očeva koji su uspjeli doseći zvjezdane visine.

Svjedoci smo da je u Hrvatskoj na djelu prava navala sinova poznatih i manje poznatih očeva. Gotovo da i nema nogometaša koji je napravio kakvu takvu karijeru a da mu sin ili sinovi ne treniraju nogomet. Nećemo nabrajati jer je lista predugačka, no nije ništa drugačije niti u inozemstvu.
Neki među njima doista su talentirani i mogli bi osvanuti na naslovnicama u bliskoj budućnosti. Neki su već blizu naslovnica, što zbog prezimena a što zbog talenta, te se pretpostavlja da bi mogli napraviti zapažene karijere.

Zinedine i Enzo i Luca Zidane

Medijski najeksponiraniji vjerojatno su sinovi Zinedine Zidanea. Kada vam je otac jedan od najboljih nogometaša svih vremena, a uz to je još trener „kluba nad klubovima“, Real Madrida, jasno da ne možete proći nezapaženo. U Španjolskoj je dosta pozornosti privukla informacija da Zidane vodi na pripreme u Kanadu svoja dva od ukupno četiri sina – Enza i Lucu. Vrijeme će pokazati jesu li to zaslužili svojim talentom i igrama u omladinskom pogonu ili je ključan razlog to što im je otac ujedno i trener.
Enzo je 21-godišnjak, kao i otac igra na poziciji veznog igrača.

Ime je dobio po Zidaneovu uzoru Enzu Fancescoliju, slavnom urugvajskom nogometašu koji je krajem 80-tih igrao u Zidaneovu rodnom Marseilleu. Zidane je jednom prilikom naveo da su mu nakon Francescolija najveći uzori bili još Blaž Slišković i Jean-Pierre Papin, ali preostala tri mlađa sina nije nazvao po njima. Enza je Alex Ferguson zvao u Manchester United, no odlučio je ostati u Realu. Bio je kapetan Realove B momčadi Castille.
Luca je vratar, ima tek 18 godina i za neke analitičare ima veće šanse za uspjeh od Enza. Kažu da ima sve što je potrebno da postane veliki vratar. Bili živi pa vidjeli.

Patrick i Justin Kluivert

Poznavatelji nizozemskog nogometa tvrde da bi sin Patricka Kluiverta, Justin, mogao dostići pa i nadmašiti slavnog oca. Justin (17) je također napadač, kao i tata stječe znanje u slavnog Ajaxovoj školi nogometa. Nedavno je dao spektakularan gol u omladinskom derbiju protiv Feyenoorda, koji donekle podsjeća na onaj slavni gol Zlatana Ibrahimovića još dok je igrao u Ajaxu. Uzeo je loptu na polovici terena, u solo prodora nanizao je nekoliko čuvara i potom desnicom pogodio mrežu suparnika.

Gol je privukao dosta veliku pažnju na društvenim mrežama. Naravno da nije ostao nezamijećen od skauta brojnih klubova. Traži ga cijela Europa, ali čini se da je najbliži PSG-u. Justin ne pati od klasične „bolesti“ sinova slavnih očeva. Ne vadi se na pritisak, ne bježi od usporedbi s ocem i prilično je kuražan.
„Na meni je da naše prezime učinim još slavniji“, poručuje bez krzmanja Justin, kojeg mnogi vide kao buduću veliku zvijezdu nizozemskog i svjetskog nogometa. On je vjerojatno igrač koji najviše obećava s ove liste.

Georghe i Ianis Hagi

Gheorghe Hagi najveći je rumunjski nogometaš svih vremena i prva velika zvijezda rumunjskog nogometa. Nadimak „Maradona s Karpata“ sve govori. Malo tko će reći da je pretenciozan i nezaslužen. Otkada je Hagijeva generacija sišla sa scene rumunjski nogomet se našao na konopcima. U zadnje vrijeme Rumunji su se ponešto digli, ali daleko je to od slavnih dana 80-tih i 90-tih godina, kada je rumunjski klupski i reprezentativni nogomet bio europski i svjetski hit.

Nakon Adriana Mutua, Rumunjska nije izbacila neku veliku zvijezdu, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Hagijev 17-godišnji sin Ianis navodno je veliki talent. Rođen je u Istanbulu dok mu je otac igrao za Galatasaray. U potpunosti je odrastao pod očevom paskom. Otac mu je bio trener u Viitorulu, ali od ovog ljeta je u Fiorentini.

Diego i Giovanni Simeone

Perspektivnog sina ima i Diego Simeone, trener Atletico Madrida, koji spada u samu trenersku kremu, jedan je od najcjenjenijih stručnjaka današnjice. Simeone je postao veliki trener, ali bio je i jako dobar nogometaš. To pokazuje lista klubova za koje je igrao, a i 105 nastupa za argentinsku reprezentaciju. Takvom karijerom malo tko se može podičiti. Oca Diega možda bi mogao dostići sin Giovanni. Ima 21 godinu, igra na mjestu napadača i igrač je pod ugovorom s velikim River Plateom.

Prošle sezone bio je na posudbi u Banfieldu za koji je zabio 12 golova u 29 utakmica. Pažnju je privukao prošle godine kada je bio prvi strijelac Južnoameričkog U-20 prvenstva. Za mladu reprezentaciju Argentine postigao je 10 golova u 12 utakmica. Voli pucati slobodne udarce oponašajući tehniku udarca Cristiana Ronalda. S obzirom na postotak realizacije slobodnih udaraca zvijezde Reala, možda mu to baš i nije najpametnija odluka.

Henrik i Jordan Larsson

Čuveni švedski napadač Henrik Larsson sina je nazvao Jordan, po prezimenu slavnog američkog košarkaša. Ima 19 godina, igra na mjestu napadača i po stilu igre, posebice po predatorskom kretanju unutar protivničkog šesnaesterca, navodno jako podsjeća na oca.

Jordan je član seniorske momčadi Helsingborgsa, za koji je postigao četiri gola u 44 utakmice. Prošao je sve uzraste mlade švedske reprezentacije i trenutačno je član U-21 reprezentacije.
„Jordan napreduje i puno obećava“, tvrdi Zlatan Ibrahimović. A kad to kaže samoljubivi Ibra, treba mu vjerovati.

Paolo i Christian Maldini

Paolo Maldini jedan je od onih rijetkih sinova koji su nadmašili slavne očeve. Otac Cesare bio je odličan igrač, napravio je veliku karijeru u Milanu tijekom 50-tih i 60-tih godina, no Paolo ga je preskočio barem za dva koplja. O Milanovoj legendi ne treba trošiti riječi, dovoljno je reći da ga mnogi smatraju za jednog od najboljih obrambenih igrača svih vremena. Na djelu je treća generacija Maldinijevih.

Sin Christian (20) također je obrambeni igrač, doduše stoper, mjesto ne kojem je i otac Paolo ponekad znao igrati, no najbolji je bio na lijevom beku. Christian je kapetan Milanove U-19 momčadi i navodno je vrlo perspektivan. Ako ostvari samo pola od toga što mu je napravio otac, imat će grandioznu karijeru. Oca sigurno neće dostići, on je već sa 17 bio član velike momčadi Milana s kraja 80-tih, ali djeda možda i hoće, iako teško.

Bebeto i Mattheus Oliveira

Svi koji prate nogomet i imaju dovoljno godina sjećaju se Bebetove „kolijevke“, proslave gola nakon što je zabio Nizozemcima na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u. E baš taj „mali“ zbog kojeg je zajedno s Romarijem i Mazinhom izveo čuvenu proslavu, Mattheus Oliveira, sada ima 22 godine i nastupa za Estoril.
„Na zaslonu mobitela imam video te očeve proslave“, otkriva Mattheus, kojem je otac dao ime po legendarnom njemačkom nogometašu Lotharu Matthäusu. Ima jako ime, ima i jake gene, ali teško da će stići oca a kamoli slavnog Nijemca.

Uzgred rečeno, navedeni Mazinho je otac Thiaga i Rafinhe, zvijezda Bayerna i Barcelone. Mazinho je jedan od očeva koji se mogu pohvaliti da su ga sinovi dostigli pa i nadmašili, iako je teško reći da možete nadmašiti čovjeka koji je igrao u početnoj postavi Brazila i osvojio titulu svjetskog prvaka.

David i George Hirst

Najmanje poznati otac na ovoj listi je David Hirst. Nešto stariji ljubitelji nogometa sjetit će se da je početkom 90-tih bio jedan od najperspektivnijih engleskih nogometaša. Po talentu i golgeterskom instinktu bio je rame uz rame s Alanom Shearerom. Predviđala mu se velika karijera, smiješili milijuni funti, no ispriječila se teška ozljeda, i to neposredno prije no što je trebao prijeći iz Sheffield Wednesdaya u Manchester United. Peh do granice podnošljivosti i podsjetnik koliko je u nogometu kratak put od najavljene slave do očaja.

I zašto današnji očevi talentiranih klinaca žure da se „uzme lova“, jer dok se ne potpiše, egzistencija nije osigurana, a ozljeda ili kakva druga pubertetska neprilika uvijek je moguća. I gdje si onda?
Sve što je trebao, a nije napravio, mogao bi ostvariti njegov sin George. „Mali“ ima 17 godina i potpisani profesionalni ugovor sa Sheffield Wednesdayom. Član je engleske U-17 reprezentacije i nedavno je zabio dva gola Njemačkoj. Valjda će biti bolje sreće nego otac.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider