Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na terenu - osveta

Saudijci šokirali svijet: Odbili minutu šutnje za žrtve terorističkih napada

Nakon poteza s početka utakmice, nogomet je pao u drugi plan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliki skandal izazvali su reprezentativci Saudijske Arabije uoči utakmice s Australijom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Bio je to dvoboj osmog kola trećeg kruga azijskih kvalifikacija u kojima se natječe Australija. Igralo se u Adelaideu, a prije nego li je lopta krenula s centra održana je minuta šutnje za dvojicu Australaca koji su poginuli u terorističkim napadima u Londonu prije pet dana.

Ali, umjesto uobičajene situacije u ovakvim slučajevima, kad momčadi zagrljene stoje na centru, dogodilo se nešto nevjerojatno. Dok su Australci ispoštovali minutu šutnje, Saudijci su to odbili - njihovi igrači su trčkarali i zagrijavali se, a ni klupa Saudijske Arabije nije minutom šutnje odala počast žrtvama. Britanski Independent javlja kako to nisu učinili niti saudijski navijači na tribinama.

Australski mediji pak pišu kako u muslimanskim zemljama ne postoji tradicija odavanja počasti poginulima minutom šutnje (nego molitvom), ali i navode kako je nemoguće da nogometaši i stručni stožer nisu bili upoznati s ovakvom ceremonijom uoči utakmice.

Saudijski nogometni savez je sigurno znao za minutu šutnje jer se takav protokol na utakmicama pod okriljem FIFA-e dogovara ranije.

Hrvat i Srbin vode Australce prema Rusiji

Inače, sama utakmica bila je od izuzetnog značaja jer su Saudijci stigli s tri boda prednosti i domaćini su imali imperativ pobjede. Uspjeli su uzeti tri boda na krilima igrača s ovih prostora.

Rezultat je bio 3:2, dva gola postigao je australski Hrvat Tomi Jurić, a jednog australski Srbin Tom Rogić.

Sada Australija, Saudijska Arabija i Japan imaju po 16 bodova, ali Japanci imaju utakmicu manje, gostovanje u Iraku idućeg utorka.

Dvije prvoplasirane reprezentacije će izravno na Svjetsko prvenstvo u Rusiju iduće godine dok će trećeplasirani prvo u međusobno razigravanje s trećom selekcijom iz skupine A, a pobjednik tih obračuna će za plasman u Rusiju igrati dvije utakmice s četvrtom reprezentacijom iz zone CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika).

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider