Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kome biste dali glas?

FOTO Real stvara treće 'Galacticose': Ovo će biti zastrašujuća momčad!

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez stvara nove „Galacticose“ i želi pod svaku cijenu stati uz bok Santiago Bernabeuu…

James Rodriguez nova je desetka Real Madrida. Ugovor još nije potpisan, ali Kolumbijac je stigao u Madrid, a dresovi su već u prodaji. Sljedeći „pick“ Florentina Pereza je Radamel Falcao, Rodriguezov sunarodnjak, suigrač iz reprezentacije i Monaca. A kad Perez nešto naumi, onda to obično i ostvari. Jednom je već sastavio „Galacticose“, zna kako se to radi.

'Zlatna kopačka' stigla u Madrid: Perez okuplja nove 'Galacticose'!

Na jednoj strani Ronaldo, Zidane, Figo, Raul, David Beckham, Casillas i Roberto Carlos, a na drugoj Cristiano Ronaldo, James, Bale, Falcao, Modrić, Kroos, Benzema, Di Maria (ako ostane), Navas… da ne nabrajamo baš sve igrače koji su igrali u obje postave.

Tri ere 'Galacticosa'

Iako se termin „Galactico“, politika dovođenje barem jedne velike zvijezde po sezoni, naveliko proširio po svijetu 2000., dolaskom Pereza na mjesto predsjednika Real Madrida, korijeni mu sežu u 50-te godine prošlog stoljeća. Najuspješniji predsjednik Reala u povijesti, Santiago Bernabeu, tih je godina, među ostalima, doveo u „kraljevski klub“ Alfreda Di Stéfana, Ferenca Puskása, Raymonda Kopu, Josea Santamariju i Francisca Genta.

S njima je poharao Španjolsku i Europu osvojivši pet uzastopnih naslova prvaka Europe, od 1956. do 1960. Ta je momčad ušla u legendu, iako su samo Gento i Di Stefano sudjelovali u svih pet pohoda na najvrjedniji klupski trofej.

Perez obećao Figa i pobijedio Sanza

Real od 1966. i čuvene „Ye-Ye“ generacije nije osvojio naslov prvaka Europe sve do 1998. Dvije godine kasnije ponovno se okitio titulom prvaka Europe, sedmom u povijesti. No, dogodilo se nešto gotovo nevjerojatno, Lorenzo Sanz, predsjednik koji je Real doveo do te dvije iznimno važne titule i time razbio prokletstvo koje je trajalo više od 30 godina, izgubio je izbore u srpnju 2000.

Perez je pobijedio Sanza, opterećenog financijskim afera, pod čijim je vodstvom Real zapeo u goleme dugove, no to nije bilo ništa novo ni neviđeno, obećanjem da će dovesti najveću zvijezdu Barcelone Luisa Figa. Perez je dobio izbore i održao obećanje. Figo je aterirao na Bernabeuu i započela je era „Galacticosa“ koja je svoj vrhunac dosegnula 2003. kada su se u istoj momčadi našli gore nabrojani igrači.

Kako je Real izašao iz dugova?

Od 2000. pa do 2006. Real je pod predsjednikovanjem Pereza osvojio jednu Ligu prvaka i dva prvenstva. Prilično skroman rezultat s obzirom na dovedena imena i uložena sredstva, a radilo se o stotinama milijuna eura. U tom se periodu odigrala i jedna od najkontroverznijih financijskih transakcija u povijesti španjolskog pa i europskog nogometa.

Real je izašao, barem većim dijelom, iz golemih dugova na način da je prodao svoj stari trening centar za oko 500 milijuna eura. Izbila je velika politička afera koji nije riješena do današnjih dana. Na kraju je istragu oko slučaja preuzela Europska komisija.

Perez želi biti uz bok Bernabeuu

Nakon abdikacije 2006., na koju je bio primoran zbog loših rezultata, Perez se ponovno vratio na Realov tron 2009. I odmah je započeo s novom „galaktičkom erom“ i opsesivnim lovom na „decimu“. U prvom naletu dovedeni su Cristiano Ronaldo i Kaka, kasnije je stigla i trenerska superzvijezda, Jose Mourinho, ali rezultati su bili prilično mršavi, osvojeno je tek jedno prvenstvo 2012.

Perez je nastavio s ogromnim ulaganjima pa je deseti naslov prvaka Europe konačno upisan prošle sezone pod trenerskom palicom Carla Ancelottija. Perez očito nema namjeru tu stati. Ne samo da nastavlja s ulaganjima nego ih još i povećava do neslućenih razmjera. Nakon Kroosa, Navasa i Rodrigueza, želi dovesti i Falcaa. Perez očito želi stati uz bok Bernabeuu i ne pita za cijenu da to ostvari.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider