Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Derbi strasti i karaktera

Ronaldo se vraća na mjesto nesreće: Afera od koje je sve krenulo po zlu

Atletico dočekuje Real na Vicente Calderonu u velikom madridskom derbiju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Bit će to derbi karaktera i strasti“, kazao je Rafael Benitez u najavi „El Madrileña“, velikog madridskog gradskog derbija između Atletica i Reala.

„Dok sam igrao za Castillu, moja prva premija iznosila je 50 pezeta, dvije kovanice po 25. Dobio sam je nakon remija u derbiju s Atleticom. Dakle, dobro znam što znači ovaj derbi“, podsjetio je Benitez koji je nekoć nosio dres druge momčadi Reala, a večeras će prvi put sudjelovati u „El Madrileñu“ kao trener.
Za ilustraciju, ondašnjih 50 pezeta danas vrijedi oko 30 centi. Za taj iznos današnji nogometaši ne bi ni trepnuli, a kamoli navukli kopačke. No, novac nikada nije bio u pravom planu kada se sastaju Atletico i Real. Pobjednici će sigurno dobiti velike premije, u tisućama eura, ali ovdje se prije svega igra za čast i prevlast u Madridu.

Atletico je izgubio tek jednu u posljednjih osam međusobnih utakmica s Realom. Posljednju pobjedu u derbiju Real bilježi u prošlosezonskom okršaju u četvrtfinalu Lige prvaka. Dakao da derbi puno znači u rezultatskom smislu, ali još više u psihološkom. Real se vraća na mjesto nesreće. Posljednji ligaški derbi na Vicente Calderonu još uvijek je u živom sjećanju. Bila je to utakmica nakon koje je Realu sve krenulo po zlu. Atletico je pomeo Real 4:0, a golove su postigli Tiago, Saúl, Mandžukić i Griezmann. Nakon utakmice dogodila se afera u španjolskoj poznata pod kodnim imenom „Kevin Roldan“.

Rođendanska afera

Radi se o kontroverznoj proslavi 30. rođendana Cristiana Ronalda, gdje je okupljeno društvo zabavljao spomenuti kolumbijski pjevač. Fotografije s veselice procurile su u javnost i razbjesnile navijače Reala. Ronaldo se na udaru javnosti i medija, Santiago Bernabeu se zanjihao, a Ancelottijev Real počeo je opasno trokirati i na kraju se survao u provaliju ne osvojivši nijedan od tri najznačajnija trofeja.
Ronaldo se opasno naljutio na mediji i sve donedavno nije davao nikakve izjave za španjolske medije.
Ova priča je najbolja ilustracija koliko je za Madriđane, bez obzira jesu li bliži „rojiblancosima“ ili „los blancosima“, važan gradski derbi.

Real je od tada promijenio trenera, Ancelottija je zamijenio Benitez, ali nije u bitnome mijenjao momčad, dok je kod Atletica trener isti, Diego Simeone, ali je momčad značajno rekonstrukturirana.
To se osjeti i na rezultatima i na igrama Atletica na početku sezone. Šest kola, četiri pobjede i dva poraza.
„Nisam iznenađen s onim što nam se događa“, kaže „El Cholo“, čija je momčad pretrpjela dva uzastopna poraza, u prvenstvu od Villarreala te u Ligi prvaka od Benfice, i to posljednji u Madridu.
Simeone ističe da neće odustati od sustava 4-3-3.

Ronaldo i Modrić u prvom planu

„Otkada sam stigao u Atletico igramo u dva sustava 4-3-3 i 4-4-2. Možemo igrati s tri napadača jer imamo takav profil igrača“, objašnjava Simeone koji dvoji između Torresa i Jacksona te Correaa i Carrasca.
Atletico će biti značajno oslabljen za Kokea, a Real za Jamesa Rodrigueza, koji su ozlijeđeni. Sergio Ramos i Gareth Bale mogli bi se naći u udarnoj momčadi Reala.

„Treniraju normalno i mogu igrati“, otkriva Benitez, ali nije želio potvrditi hoće li zaigrati od prve minute.
U momčadi Reala nema više zaštitnog znaka madridskog derbija u posljednjih desetak godina Ikera Casillasa, ali tu je Keylor Navas koji brani zaista odlično i opravdava očekivanja.

Iako su po običaju sve oči uprte u Ronalda, koji je zabio 15 golova u 22 okršaja s Atleticom, madridski mediji skreću pažnju i na hrvatskog veznjaka Luku Modrića. Marca ističe kako se Simeone ponajviše pribojava Modrića te da će taktiku krojiti na tome kako ga zaustaviti, odnosno spriječiti da dirigira igrom i razigrava suigrače.

„Kraljevi“ s pobjedom preskaču Villarreal, Celtu i Barcelonu i izbijaju na čelnu poziciju na ljestvici, dok se „atleti“ s tri boda poravnavaju sa Celtom i Barcelonom.

Vjerojatne postave:

Atletico: Oblak – Juanfran, Gimenez, Godin, Luis – Gabi, Thiago, O. Torres – Correa, F. Torres, Griezmann.

Real: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Modrić, Kroos – Isco, Bale, Ronaldo – Benzema.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider