Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vraća se u reprezentaciju?

Vardy i Mahrez ukrali šou, ali Leicester ima još jednog istinskog heroja

Mnogo toga o nevjerojatnoj sezoni Leicester Cityja i njegovih igrača već je napisano, ali i dalje uspijevaju oduševljavati i iznova u prvi plan promovirati novog junaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tako je bilo i u spektakularnom okršaju s Manchester Cityjem, najvećoj Leicesterovoj pobjedi ove sezone. Iako su već ranije pokazali karakter protiv najboljih klubova Premierlige, upravo je utakmica sa Cityjem bila svojevrsna prekretnica. I potvrda da će Ranierijeva momčad biti u utrci za naslov prvaka do samog kraja. Tko se tome nadao...

Junak veličanstvene pobjede bio stoper Robert Huth. Malo tko se prije utakmice okladio da će ovaj gorostasi Nijemac uopće zabiti na Etihadu, a kamoli se dvaput upisati u strijelce. Nakon Jamiea Vardyja, Riyada Mahreza i Dannyja Drinkwatera, koji su s razlogom zauzimali naslovnice diljem zemlje, red je došao i na Hutha. Još jednog tajnog heroja najvećeg hita Europe.

Stigao na posudbu pa preporodio obranu

Huth se Leicesteru pridružio prije godinu dana, kada je pristigao na posudbu do kraja sezone. Debitirao je osam dana kasnije, a premijerni pogodak zabio je 11. travnja protiv WBA-a. Njegov dolazak utjecao je na ostanak momčadi u najvišem razredu engleskog nogometa. Naime, Leicester je slavio u sedam od posljednjih devet susreta i time zadržao premierligaški status.

Tadašnji menadžer Nigel Pearson poslije je priznao kako bi volio zadržati Hutha pod punim ugovorom, a stalni član kluba postao je za svega tri milijuna funti. Neloše za udarnog branič koji je nekoliko mjeseci poslije postao junak pobjede nad najskupljom družinom Engleske i došao u priliku da zajedno sa suigračima ispiše uspjeh kakav u modernoj povijesti nogometa još nije viđen.

Kada je prije godinu dana stigao na Power King stadion, Huth je zatekao klub koji je bio na koljenima sa samo 17 bodova u 23 utakmice i prosjekom od 0,74 boda po susretu. Od njegovog dolaska do danas Leicester je osvojio čudesnih 74 boda, pobijedivši u 21 utakmici i remizirajući 11 puta. Ne sve zaslugom 31-godišnjeg stopera, ali od njegovog preuzimanja središnje obrambene pozicije itekako je vidljiv napredak. A prosjek bodova skočio je na 1,95 po utakmici.

Karijera mu se okrenula za 180 stupnjeva

Rođeni Berlinčanin čak se počeo spominjati i u kontekstu reprezentacije, što je svojim igrama definitivno zaslužio. Huth je igrao za Njemačku od 2004. do 2009. godine, u vrijeme dok je igrao za Chelsea i Middlesbrough. Doduše, u sedam sezona na Otoku odigrao je manje od 100 utakmica, a pravu priliku tek je dobio u Stokeu. Iako je oduvijek imao dobre predispozicije za engleski nogomet.

Njemački branič je u 188 nastupa za Stoke (u periodu od 2009. – 2015.) upisao 18 pogodaka, daleko najviše glavom, da bi već spomenute 2015. godine otišao u Leicester na posudbu. Tome je prethodila teška ozljeda koja ga je udaljila s travnjaka na skoro godinu dana. Prvu premierligašku utakmicu nakon ozljede za Stoke je odigrao 6. prosinca 2014. i ne sluteći da će mu se karijera uskoro okrenuti za 180 stupnjeva.

Od pomalo otpisanog stopera došao je do najboljeg obrambenog igrača vodeće momčadi Premierlige. I novog/starog kandidata za reprezentaciju uoči samog Eura. Mogla bi to biti sezona iz snova za Hutha i društvo, a kako trenutno igraju, imaju sve više izgleda da nemoguće pretvore u moguće. Da svima pokažu kako se može i bez silnih milijuna. S Robertom Huthom kao stupom obrane i novim junakom Leicester Cityja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider