Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dileme više nema

Riješena 'vječna svađa' Reala i Barce: Evo tko je bio u pravu!

Real Madrid i Barcelonu vode vječnu polemiku oko pitanja za koga i protiv koga je dosuđeno više jedanaesteraca u španjolskoj ligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za Real Madrid dosuđeno je najviše jedanaesteraca u povijesti španjolske elitne lige, rezultat je istraživanja koje je proveo Centar za istraživanje, nogometnu povijest i statistiku španjolske lige (CIHEFE).

'Dobar znak' za bombastičnu 'krađu' Reala: Operacija je počela, ali i bitka

Barcelona je na istoj ljestvici na drugom mjestu. Za Real je dosuđeno 487 jedanaesteraca, a za Barcelonu 460. Real je na devetom mjestu ljestvice jedanaesteraca koji su dosuđeni protiv njega (267), a Barcelona na četvrtom (332).

Dakle, Real je u „plusu“ 220 jedanaesteraca, a Barcelona 128. Time je u konačnici razriješeno pitanje, ako je uopće bilo dileme, tko je među vječitim rivalima u prednosti što se tiče najstrožih kazni.

Nakon Real i Barcelone, najviše jedanaesteraca je dosuđeno za Atletico Madrid (437), Valenciju (414), Athletic Bilbao (373), Espanyol (353), Sevilla (350), Real Sociedad (285), Zaragoza (276) i Betis (230).

Na ljestvici klubova protiv kojih je dosuđeno najviše jedanaesteraca vodi Valencia (360), pa dolazi Espanyol (358), Athletic Bilbao (342), Barcelona (332), Sevilla (331), Atletico Madrid (287), Real Sociedad (286), Zaragoza (278), Real Madrid (267) i Racing Santander (250).

Od kada se igra prva španjolska liga, od sezone 1928/29. pa do ove sezone, dosuđeno je ukupno 6.514 jedanaesteraca. Izravno je realizirano 4.830, odnosno 74.15 posto. Ne računaju se realiziranim ako je vratar obranio pa potom primio gol. Od tri dosuđena jedanaesterca, dva su za domaću, a jedan za gostujuću momčad. Postotak dosuđenih jedanaesteraca po utakmici iznosi 0.27.

Slavni Meksikanac Hugo Sanchez, koji je četiri godine nosio dres Atletica i sedam godina Reala, pucao je najviše jedanaesteraca u povijesti, čak 71. U 56 navrata bio je precizan s „bijele točke“. Cristiano Ronaldo je na drugom mjestu. Ronaldo je obišao Sancheza po broju postignutih golova u dresu Reala, a sva je prilika da će i po broju realiziranih jedanaesteraca, jer pucao je ukupno 52 jedanaesterca u elitnoj španjolskoj ligi i zabio njih 45. Treći na ljestvici je Ronald Koeman, koji je pucao jedanaesterac manje od Ronalda, a promašio je njih šest.

Sljedeći na listi su Lubo Penev, Dani Ruiz Bazán, Leo Messi, Enrique Castro "Quini", Raúl Tamudo, Roberto Lópe Ufarte i Rafael Marañón. Ronaldo je po postotku realizacije najuspješniji, u gol je pretvorio 90.4 posto jedanaesteraca.

Vratar Valencije Diego Alves ima najbolji postotak obrana jedanaesteraca, čak 44 posto. Slijede ga Ignacio Eizaguirre (28%), Vicente Biurrun (27%), Andres Palop Jose Manuel Sempere (26%).

Čuveni vratar Barcelone Andoni Zubizarreta najviše je puta bio na golu pri izvođenju jedanaesteraca, 103 puta, a u 24 navrata lopta nije završila u mreži.
Slijede ga Paco Buyo (70), José Ramón Esnaola (68), Luis Miguel Arconada (58), Santiago Cañizares (57) i Iker Casillas (56).

Mestalla je stadion na kojem je dosuđeno najviše jedanaesteraca (429), Eduardo Iturrale González sudac je koji je ukupno dosudio najviše jedanaesteraca (104), a José Japón Sevilla na jednoj utakmici. Dana 19. svibnja 1996., na stadionu Carlos Tartiere u Oviedu, Sevilla je pokazao na „kreč“ u čak šest navrata. Valladolid je na toj utakmici pobijedio Oviedo 8:3.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider