Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Hoće li sve baciti niz rijeku?

Rijeku "pere“ sindrom malog kluba, a Keka status luzera: Hajduk drži ključeve!

Rijeka još uvijek ima pet bodova prednosti u odnosu na Dinamo, ali njezina momčad psihološki je uzdrmana.

Prvenstvo se opet zakompliciralo. Rijeka je izgubila na gostovanju kod Lokomotive i opet se dovela u situaciju da mora strepjeti. Četiri kola do kraja Rijeka ima pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo, ali i dosta teži raspored.

Analiza završnice sezone: Tri razloga za brigu Rijeke i Dinamov optimizam

Već u sljedećem kolu očekuje je na Rujevici jadranski derbi sa zahuktalim Hajdukom, pa ide na gostovanje u Koprivnicu kod neugodnog Slavena, a potom dočekuje Cibaliju koja se bori za goli ostanak i možda neće biti tako lagan zalogaj kako se mnogima čini. Budući da zadnje kolo donosi okršaj s Dinamom na Maksimiru, jasno je da Rijeka ne bi bila baš u sjajnoj poziciji da dođe na Maksimir s bodom ili dva prednosti.

Rijeka ima bodovnu prednost, Dinamo lakši raspored

S druge strane, Dinamo prije zadnjeg kola ide na gostovanje kod Splita, koji se također bori za ostanak i neće se tako lako dati, pa mu dolazi Istra, a pretposljednje kolo ide na noge Osijeku, što bi mu, onako na prvu, trebalo biti najveće iskušenje. Rijeka, dakle, još uvijek ima lijepu bodovnu prednost, i dalje ovisi sama o sebi, dok Dinamo mora čekati pomoć sa strane, no, ne treba biti previše pronicljiv kako bi se utvrdilo kako je Rijeka psihološki uzdrmana.

Od gotovog je napravila veresiju i to mora utjecati na psihu njezinih nogometaša. Pitanje je samo koliko utječe i jesu li Riječani mentalno dovoljno jaki da prebrode nastalu krizu prije svega igre i realizacije? Rijeka je na neki način već treći put u zadnjih šest kola ispustila ako ne meč, onda loptu za trostruki "break" u petom setu. Dinamo joj se nudio na pladnju, a Rijeka je svaki put „kiksala“.

Balkanski mentalitet i sindrom malog kluba

Prvo je zapucala punu torbu šansi i propustila nokautirati Dinamo na Rujevici, pa je nakon toga iznenađujuće remizirala s Istrom u Puli, nakon što je Dinamo izgubio od Hajduka, a sada je šaptom pala kod Lokomotive. I to praktički u posljednjim sekundama utakmice tako što je Andrijašević najblaže rečeno neoprezno skrivio jedanaesterac i pri tome zaradio žuti karton zbog čega će morati propustiti derbi s Hajdukom.

Taj jedan izgubljeni bod mogao bi odigrati značajnu ulogu u završnici sezone. Naime, da je Rijeka remizirala, imala bi šest bodova prednosti i mogla bi si priuštiti još jedan poraz u sljedeća tri kola te bi svejedno na Maksimir došla s tri boda prednosti i mogla bi izgubiti s dva gola razlike zbog povoljnog međusobnog skora. Naravno, pod uvjetom da pobijedi u preostale dvije utakmice.

Iako je važnost utakmice bila velika, Rijeka je protiv Lokomotive odigrala najlošiju partiju u proljetnom dijelu sezone. Je li važnost utakmice sputala noge Riječanima ili su preopušteno ušli u tu utakmicu? Jesu li Riječani prerano počeli slaviti? S obzirom na pristup i stav njezinih nogometaša tijekom utakmice, možda je kod njih prevladao balkanski mentalitet opisan u poznatoj sintagmi „lako ćemo".

Ili su bili pod tolikim pritiskom da se s njim jednostavno nisu mogli nositi, što opet odaje sindrom provincijskog kluba, ne zbog mjesta iz kojeg dolazi već zbog veličine i mentaliteta kluba. Klub s Rujevice dolazi iz velikog hrvatskog grada i nadasve urbane sredine, po tome bi trebao biti uz bok Dinamu i Hajduku, ali nikada nije osvojio prvenstvo i nije navikao biti u ovakvim situacijama, što je gola činjenica. Sve dok ne osvoji barem jedno prvenstvo Rijeka ne može biti velika, a zna se da je led najteži probiti. Čini se da to teško breme opasno pritišće Rijeku i Kekovu momčad.

Hajduk drži ključeve prvenstva

Ako se detaljnije analizira situacija kod jedanaesterca, lako ćete zamijetiti potpunu konfuziji, dekoncentraciju ili ako hoćete, nesmotrenost riječke obrane. Stajali su na terenu kao da se nalaze na pikniku. Jedan igrač Lokomotive odvukao je na prvu stativu čak četiri igrača Rijeke, od kojih su trojica čuvala sami sebe, dok je iza njihovih leđa ostala ogromna rupa. Potpuno logično, centaršut je išao upravo u taj prostor. Andrijašević je na trenutak zaspao i Karimi mu je pobjegao, a ovaj se odlučio na nesmotren potez, povukao ga je, iako je upitno bi li Karimi uopće stigao do lopte, a još je veće pitanje bi li zabio pogodak.

Sve ovo opisujemo kako bi pokazali u kakvom je košmaru momčad Rijeke odigrala utakmicu s Lokomotivom. Rijeka nije stvorila niti jednu šansu, ali imala je u džepu vrlo bitan bod, no Riječani ga nisu znali uzeti. Je li razlog lakonski pristup, pritisak ili nešto treće, nije toliko ni važno, važno je da su si sami zamutili kašu.

I sada tako uzdrmana Rijeka, koja tako i tako posljednjih kola muku muči s realizacijom, za jedan gol treba barem pet šansi, mora na megdan Hajduku, koji je nanizao pet uzastopnih pobjeda i ušao je u veliku formu. Ako je Riječanima pritisak protiv Lokomotive bio teško podnošljiv, ako su teško ili nikako zabijali Istri, Osijeku, Interu i Lokomotivi, kako će im tek biti protiv Hajduka? Logično je zaključiti da će derbi s Hajdukom biti prijelomna utakmica za Rijeku, koja će u toj utakmici pokazati od kakvog je materijala sazdana i je li doista spremna osvojiti naslov prvaka.

Ako Rijeka prokocka prenstvo, Kek će biti obilježen kao gubitnik

Hajduk i poslije toga Slaven dat će i konačan odgovor o trenerskim sposobnostima Matjaža Keka. Ako Rijeka kojim slučajem ne osvoji titulu prvaka, ako doista sve baci niz rijeku, Kek će biti obilježen kao gubitnik, kao trener bez petlje koji gubi kontrolu u najvažnijim trenucima. Jer, u nogometu nije važno kako započneš i koliko dugo vodiš, nego kako završiš prvenstvo. Tko će pamtiti Rijekin niz nepobjedivosti ako na ovaj način prokocka prvenstvo!?

Rijeka nam u ovom trenutku izgleda tako da nam se čini kako je sposobna prokockati ono što je naizgled bilo jako teško prosuti, ali u istom vrijeme ni Dinamo ne izgleda ništa bolje, zapravo još gore. Možda upravo u tom detalju leže najveće nade Rijeke. Jer, ne bismo se iznenadili da Rijeka „kiksa“, ali i da Dinamo to ne iskoristi.

Prilično je izvjesno da nas očekuje drama, kako u utrci za prvaka tako i za ostanak u ligi. Završnica sezone ipak će biti uzbudljiva, iako se još prije prošlog kola činilo da je više-manje sve poznato. No, u nogometu nikad nije gotovo dok doista nije gotovo. Rijeka i Split možda su zaboravili na ovo nepisano pravilo. Vidjet ćemo hoće li im se obiti o glavu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider