Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rijeka izgubila vjeru u sebe: Strah i loša obrana dotukli Kekovu momčad

Rijeka cijelu sezonu previše oscilira i griješi u obrani...

Matjaž Kek (Photo: ActionSport/PIXSELL)

Rijeka je remizirala (2:2) s AEK-om u Ateni i izgubila šanse za prolaz u drugi krug uoči posljednjeg kola i gostovanja Milana na Rujevici. Šteta, jer vodila je Rijeka 2:0 i bila je blizu trećeg pogotka.

Rijeka je odigrala doista vrlo dobro prvo poluvrijeme, možda i najbolje ove sezone. Istina, bilo je pogrešaka, mogao je sudac svirati i jedanaesterac za AEK, gol u posljednjim sekundama prvog dijela primljen je nakon već klasične pogreške riječke obrane, no Rijeka je postigla dva gola i stvorila još nekoliko šansi i polušansi tako da je lako mogla zabiti još jedan ili dva gola.

Vrlo dobro prvo poluvrijeme

Rijeka je od prve minute zaigrala ofenzivno, napadački, agresivno, bila je kompaktna, točna i pravovremena u predaji lopte. Uhvatila je momčad Matjaža Keka na spavanju Grke i radila im puno problema u prvih pola sata igre. A onda je trener AEK-a uveo Marka Livaju i promijenio sustav igre tako da se situacija na travnjaku počela polako mijenjati. Mogla je Rijeka zabiti u finišu prvog dijela, ali Gavranović je previše vagao domaćeg vratara i na kraju ga nije izvagao.

Da je Rijeka zabila treći pogodak, vjerojatno bi prelomila utakmicu. Međutim, nije i moglo se očekivati da će je AEK kazniti. To se upravo dogodilo u samom finišu prvog dijela. Nakon centaršuta s desne strane, riječka obrana zaspala je kao i mnogo puta ove sezone, razmakla se i ostavila Arajuoa potpuno samog, a ovaj je iskoristio poklon i vratio domaćina u utakmicu.

Rijeka ponavlja pogreške

Taj se gol pokazao ključnim trenutkom utakmice. AEK-ovim igračima podigao se moral, publika koja im je do tada fućkala digla se na noge i lako je bilo predvidjeti da Rijeku očekuju teški trenuci u drugom poluvremenu. Rijeci je ušla "voda u uši", strah se vratio u njezine redove, a sve to je utjecalo na koncentraciju odnosno dekoncentraciju igrača.

I opet je došla do izražaja loša igra Rijeke prilikom prekida ili centaršuteva sa strane. Teško je pobrojati koliko je Rijeka primila sličnih golova ove sezone. Ovaj put kardinalno je pogriješio vratar Prskalo, istrčao je i loše boksao loptu, pala je točno na glavu Lazarosa, a ovom nije bilo preteško pogoditi prazna vrata.

Slavlje Rijeke u Ateni (Foto: AFP) Slavlje Rijeke u Ateni (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Rijeka uporno ponavlja pogreške, nikako da njezini igrači izvuku pouke i stoga ne treba čuditi rezultatska kriza u koju su upali. Rijeka previše oscilira, ne samo od utakmice do utakmice, nego u istoj utakmici zna pokazati dva posve oprečna lica, kao što je na ovoj utakmici bilo prvo i drugo poluvrijeme. Kek je nakon utakmice izjavio da mu se čini kao da su igrači izgubili vjeru u sebe i igru koju su imali kroz cijelu prošlu sezonu.

Ključno gostovanje u Vinkovcima

Ova Rijeka nije na razini prošle sezone, jednostavno nema tu kvalitetu, ali ipak bi trebala bodovno bolje stajati barem u domaćem prvenstvu. U nekom drugim okolnostima bod u Ateni bio bi vrlo dobar ulov, ali sa spoznajom da je nedovoljan za nastavak europskog putovanja, ne može se tretirati nekim velebnim uspjehom.

Teško je dokučiti hoće li remi u Ateni podići Kekovu momčad ili će žal za propuštenom prilikom dodatno sputati njegove trupe u nastavku jesenske sezone? Logično je zaključiti da će Rijeci sada bi lakše, jer će se moći koncentrirati samo na domaće prvenstvo. No, Rijeka treba pobjede za izlazak iz krize, a u sljedećem kolu HNL-a čeka je nezgodno gostovanje u Vinkovcima. Ta utakmica mogla bi odrediti tijek Rijekine sezone. Još jedan poraz ili čak i remi mogao bi izazvati još veću krizu i imati dugosežne posljedice.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider