Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Osijek kreće prvi

Rijeci težak put do Lige prvaka: "Mine" čekaju Dinamo, ali (već) i Hajduk

Kolo prije kraja poznate su startne pozicije hrvatskih nogometnih klubova u europskoj sezoni 2017./2018.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I prije posljednjih 90 minuta HNL-a raspleli su se glavni upitnici nad vodećom četvorkom, a samim time doznali smo i tko će s kojih pozicija otvoriti svoj nastup u Europi (u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europa ligu) ovog ljeta.

Rijeka je pobijedila Cibaliju i postala prvak te će krenuti iz drugog pretkola Lige prvaka. Koeficijent kojeg Riječani imaju, 15.550, omogućava im u ždrijebu (održat će se 19. lipnja) status nositelja što za protivnika donosi nekog od sljedećih klubova: Žalgiris (Litva), Dundalk (Irska), The New Saints (Wales), Dudelange (Luksemburg), Linfield (Sjeverna Irska), Vikingur (Farski Otoci), Vardar (Makedonija), Kukesi (Albanija) Hibernians (Malta), FC Santa Coloma (Andora), Mariehamn (Finska), Spartaks Jurmala (Latvija), Samtredia (Gruzija)...

I to je to od zasad poznatih klubova koji će igrati u drugom pretkolu LP-a jer u nekim državama (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Moldavija, Crna Gora) još se ne zna tko će biti novi prvak.

Rijeci prijete Olympiakos, Red Bull i Celtic, ali i Kekov klub

Ukoliko Riječani (očekivano) svladaju ovu prepreku, već na idućoj ih čeka izuzetno težak posao. S obzirom da se ždrijeb trećeg pretkola radi između dvaju utakmica drugog pretkola, već sad se zna da Rijeka tu neće biti nositelj, a može naletjeti na Olympiakos, Celtic, Red Bull Salzburg, BATE Borisov, APOEL i Qarabag iz Azerbajdžana, ali i Maribor, matični klub Rijekinog trenera Matjaža Keka koji je u svom rodnom gradu i klubu proveo veći dio igračke i stekao afirmaciju u trenerskoj karijeri.

Prođe li Rijeka dalje, do četvrtog pretkola (play-offa) neće biti nositelj, a protivnika u okršaju za ulazak u skupine tražile bi među klubovima iz ove petorke (Olympiakos, Celtic, Red Bull Salzburg, Kopenhagen, Ludogorec). Jasno, uz pretpostavku da nitko od njih ne ispadne ranije.

Ostala tri hrvatska euro-predstavnika igrat će u kvalifikacijama za Europa ligu koje svi počinju iz različitih pozicija.

Dinamo će, bez obzira kako završilo finale Kupa s Rijekom u Varaždinu, najkasnije od svih naših klubova početi europsku sezonu, tek u trećem pretkolu Europa lige u kojem se utakmice igraju 27. srpnja i 3. kolovoza. Modri imaju koeficijent 26.550 i nositelji su, a među klubovima koje mogu izvući nekoliko je vrlo dobrih momčadi s ne odveć velikim euro-koeficijentom.

U trećem pretkolu i Dinamo i Hajduk mogu izvući Zvezdu

I ovdje treba napomenuti kako finalni popis nije gotov jer se neka prvenstva još igraju. Dakle, zasad poznati potencijalni suparnici Dinama su: Vojvodina, Crvena zvezda, Brondby (Danska) AEL Limassol (Cipar), Gabala (Azerbajdžan), Šahtjor Soligorsk (Bjelorusija), Utrecht (Nizozemska), Dinamo Bukurešt (Rumunjska), AEK Larnaca (Cipar), Inter Baku (Azerbajdžan), Beitar Jeruzalem (Izrael), Ventspils (Latvija) i Odds BK (Norveška).

Zagrepčani će i u četvrtom pretkolu biti nositelji, a tamo, uz sve ove spomenute (ako dođu do četvrtog pretkola), čekat će ih i još respektabilnija imena, poput Panathinaikosa, Rosenborga, Dinamo Minska, Hapoel Beer Sheve, Žiline, HJK-a, Sheriffa...

Hajduk i Osijek dugo su se borili za treće mjesto i nastup u drugom pretkolu Europa lige. Splićani su na koncu pobjednici u toj bitci, a sa svojim koeficijentom (11.550) bit će nositelji i u drugom i u trećem pretkolu, ali u četvrtom (play-off), ako do njega dođu - neće.

Poznata je većina klubova koje Hajduk može izvući u drugom pretkolu. To su: FC Minsk (Bjelorusija), Sarajevo, KR (Island), Norkopping (Švedska), Nomme Kalju (Estonija), Olimpija Ljubljana, Stjarnan (Island), Haugesund (Norveška), Levadia Tallinn (Estonija), Ordabasy (Kazahstan), Arka Gdynia (Poljska), Ostersund (Švedska), Ferencvaros (Mađarska), Maccabi Petah Tikva (Izrael), Glasgow Rangers (Škotska), Brann (Norveška), Irtysh (Kazahstan).

Modrima lakši put do skupina EL-a nego Bilima

Što se tiče trećeg pretkola, tu je Hajduk i istoj poziciji kao i Dinamo, da može izvući, primjerice, Crvenu zvezdu, kao i još neke od ukupno 29 klubova nenositelja.

Ali, u četvrtom, kao i u protekle tri godine, Splićani će ostati "ispod crte". Dakle, netko od nositelja doći će na Poljud, a tu ima zaista odličnih klubova i teško premostivih prepreka, poput Zenita, Athletic Bilbaa, Fenerbahčea, Milana, PSV-a, Genta, PAOK-a, Marseillea, Freiburga, Nice...

Ono što daje nadu Hajduku da bi se prvi put poslije sedam godina mogao plasirati u skupine europskog natjecanja jest činjenica da će među nositeljima u posljednjoj rundi kvalifikacija biti i onih momčadi s kojima se da nadigravati i protiv kojih bi bile realne i žive splitske ambicije. To su: Malmo (Švedska), Austria Beč, Astra (Rumunjska), Krasnodar (Rusija), Young Boys (Švicarska), pa i lanjski "krvnik" Hajduka, izraelski Maccabi Tel Aviv.

Osijek čeka dobre vijesti iz nekoliko prvenstava

Što se Osijeka tiče, njima će ovo biti prvi nastup u Europi nakon pet godina. Imaju slabašan koeficijent (5.550) s kojim će biti nositelji u prvom, a možebitno i u drugom pretkolu, ovisno o raspletu pojedinih prvenstava u idućih 10-ak dana.

Osječani na startu euro-sezone mogu za protivnika dobiti nekog od klubova iz Luksemburga, Irske, Estonije, Gruzije, Latvije i Finske, Islanda, Litve, ali i totalnih nogometnih liliputanaca poput Andore i Kosova.

Budu li nositelji u drugom pretkolu, mogu izvući iste klubove kao i Hajduk (već smo ih nabrojili), ali ako se stvari nepovoljno raspletu za Osijek u idućih 10 dana, može se dogoditi da ne budu nositelji u drugom pretkolu što im za suparnika može donijeti klubove poput Maccabi Te Aviva, danskog Midtyllanda, poljskog Lech Poznana, Slovana iz Bratislave, Crvene zvezde, škotskog Aberdeena, te austrijski dvojac Sturm Graz i Altach.

Ždrijeb prvog (Osijek) i drugog (Hajduk) pretkola Europa lige je u ponedjeljak 19. lipnja, na isti dan kad će prvog protivnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka doznati i Rijeka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider