Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
opet je broj 1

Zovu ga Messi futsala, a brend je poput Ronalda: Naklonite se majstoru

Ne znam je li Zvonimir Magdić Amigo pogledao poteze Ricardinha na futsal Euru ali ako je, vjerojatno ga je vratilo u vremensku kapsulu desetljećima unatrag...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za one mlađe, Amigo je jedan od najpoznatijih hrvatskih sportskih novinara svih vremena. Ovaj je 85-godišnjak, kako i Wikipedia kaže, jedan od najvećih romantika hrvatskog sportskog novinarstva. To kako je Amigo pisao o Omaru Sivoriju, nogometašu koji je staturom i stilom igre jako sličan Ricardinhu, tako bi ja najradije pokušao pisati o omalenom Portugalcu. Problem je jedino što je gospon Amigo pred tastaturom ili s olovkom ''Zidanes'', a ja ''Pavones''.

Posljednjih godina su na Youtubeu poznati video klipovi radnog naslova tipa ''Messi owns Nani'', ''Ronaldo owns nekog beka'' i slično, na kojima njih dvojica najboljih nogometaša svijeta posjeduju nekim trikom, driblingom ili tunelom suparnika. S druge strane, Ricardinhu je uspjelo posjedovati s dva poteza cijeli turnir, a ispao je s njega.

'Ono' što se dogodilo u dva navrata u Srbiji je klasičan trik 'O Magica' Ricardinha. Mađioničar. Da, to mu je nadimak. Nije nešto kreativno, ali kao što smo imali prilike vidjeti prokleto mu dobro stoji. Nas je 'omađijao' a vidimo i internet.

Kad odjene dres, štucne mu izgledaju kao 'mudante'. Kvadricepsi se ni ne vide. Sve se spoji u nekog odjevenog patuljka koji vrluda uvijek u suprotnom smjeru od onog tko ga čuva. Cijelih 164 centimetara sasulo se u dva put najboljeg malonogometaša svijeta.

''Naša reprezentacija je Ricardinho i ostala četvorica na terenu'', sjećam se kako su nam govorili portugalski kolege na Euru 2012. u Zagrebu. Tada je oduševio i izvan terena u hotelskom freestyle dvoboju protiv Slovenca Roka Grželja.

Trenutačno je član najtrofejnije europske klupske momčadi, španjolskog Inter Moviestara (bivši Boomerang) i posljednje dvije sezone najbolji igrač španjolskog prvenstva. Inter se popeo na krov Europe tri puta i još dva puta igrao finale, no suša s najvrjednijim klupskim trofejem traje od 2009.

I službene stranice UEFA-e oslovljavaju Ricarda Felipea da Silvu Bragu kao Messija futsala. 30-godišnji Ricardinho je posljednjih godina lijepo počeo graditi brand oko sebe. On je mini pandan Cristianu Ronaldu. Bakreni dečko s Madeire je poznat kao CR7, Ricardhinho je pak R10.

Iako je on već bio proglašavan i najboljim igračem velikih natjecanja Portugal još nije došao do ni jednog finala. Najčešće su bili kobni Talijani ili Španjolci. Prije tri godine pokrenuo svoju akademiju u kojoj će nadamo se stasati neki novi Ricardinho jer ovaj nitro mali nogomet s uklizavanjima, štucnama i shemama vapi za potezima kakve nudi 'O Magico'...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider