Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Zasjenio veliki uspjeh: Da se ne radi o Joeu, izgledalo bi kao 'udbaška diverzija'

Šimunić je, očito nesvjesno, nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji i općenito imidžu Hrvatske, a u trenutku dok je skandirao inkriminirane slogane vjerojatno je mislio kako je to iznimno domoljubni čin.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Umjesto da se iz petnih žila slavi plasman hrvatske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i secira odlična igra hrvatskih reprezentativaca, u prvom planu je ispad Josipa Šimunića nakon utakmice s Islandom.

>> Policija: U Šimunićevom istupu nema elemenata kaznenog djela

>> Šimunić se oglasio nakon vođenja skandiranja 'Za dom spremni'

>> Delegat FIFA-e naredio skidanje transparenta posvećenog Vukovaru!

Nikome nije jasno zbog čega se Šimunić odlučio prometnuti u glavnu „zvijezdu“ večeri? Kada smo s kolegama novinarima doznali što se dogodilo, bili smo u nevjerici. Kako takvo što može pasti napamet jednom reprezentativcu? I to još na javnoj sceni, na utakmici koju pozorno prate razno-razne agencije i udruge te sve pozorno zapisuju. Kako netko može i pomisliti, pa makar dio života živio u Australiji, da time čini uslugu hrvatskoj reprezentaciji i Hrvatskoj?

Šimunić zasjenio divnu večer i veliki uspjeh

Svima nam je bilo jasno što će uslijediti: jednu divnu večer i fantastičnu izvedbu hrvatskih nogometaša zasjenit će incident o kojem će se raspisati svjetski mediji. Što mu je to trebalo, zašto je napravio takvu glupost? zapitali smo se svi u glas. Tko će to znati…
Da se ne radi o Šimuniću, da je to napravio netko iz hrvatskog političkog života, neki bi pomislili kako se radi o svjesnoj i zluradoj provokaciji nekog antihrvatskog lobija, da ne kažemo nekog „udbaša“ koji želi napakostiti Hrvatskoj. Jer, ovo je bio tipičan obrazac političkog spina: kako zasjeniti veliki uspjeh i nanijeti štetu.

Šimunić je, očito nesvjesno, nanio štetu najviše sebi pa hrvatskoj reprezentaciji i općenito imidžu Hrvatske, a u trenutku dok je skandirao inkriminirane slogane mislio je kako je to iznimno domoljubni čin. To je paradoks cijelog slučaja. Mislimo da nema potrebe dalje potkrepljivati ovu tezu. Svima je jasno što želimo reći.

Prema sadržaju Šimunićeva priopćenja za javnost može se zaključiti da mu ni nakon svega nije jasno zašto je dospio na naslovne stranice svjetskih medija, ali u negativnom kontekstu. Šimunić jest odrastao u Australiji, što mu je olakotna okolnost, ali već čitavu vječnost igra za hrvatsku reprezentaciju, u Hrvatskoj je provodio puno vremena, a u posljednje dvije godine i živi u Zagrebu.

Takve stvari kao naručene dolaze onima koji ne žele dobro Hrvatskoj.

I opet je napravio što je napravio uvjeren da radi dobru stvar. Uopće nema veze radi li se o kaznenom djelu ili ne. PU zagrebačka kaže da se ne radi. Ali radi se o gluposti koja nikome u Hrvatskoj ne treba. Svi mi u Hrvatskoj znamo da dotični slogan potječe iz davnih vremena, Šimunić nas ne treba docirati, ali znamo i zbog čega je inkriminiran i u koji će kontekst biti stavljen od strane svjetskih medija. Nije u pitanju što Hrvati o tome misle nego što kaže svijet i s čime ga oni poistovjećuju. Takve stvari kao naručene dolaze onima koji ne žele dobro Hrvatskoj. Oni će to interpretirati kako njima odgovara.

Kome to nije jasno i tko to ne želi shvatiti, teško mu je pomoći. Šimuniću bi trebalo biti jasno da je svoje domoljublje kao nogometaš iskazao na terenu dobrom igrom i velikim zalaganjem. Od toga više ne treba. Nije na njemu da ispravlja krive Drine. Kad je već odlučio uzeti u ruke mikrofon, imao je na raspolaganju toliko lijepih hrvatskih pokliča, no izabrao je baš onaj koji će izazvati probleme. Ali, ako ništa drugo, ovo je dobra škola za njega, ali i za sve one koji do sada nisu ništa shvatili. Nadajmo se da će iz ovog slučaja svi izvući jasne pouke.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider