Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo skupinu D

Otpada netko superjak: Pakleni trio i 'kanta za napucavanje'

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva nastavljamo s grupom D...

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

U skupini D na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Urugvaj, Kostarika, Engleska i Italija.

Reprezentacija Urugvaja u ždrijebu je bila postavljena za nositelja ove skupine, a do Brazila su morali zaobilaznim putem. Kao tek petoplasirana momčad južnoameričkih kvalifikacija (CONMEBOL) Urugvajci su morali igrati interkontinentalni play-off s Novim Zelandom, kojeg su izbacili s ukupnih 5:0. Na SP-u prije četiri godine Urugvaj je stigao do polufinala, ali je onda doživio dva poraza i morao se zadovoljiti četvrtim mjestom.

Urugvaj je dvaput osvajao Svjetsko prvenstvo, 1930. i 1950. godine. Trenutno su sedma reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, a izbornik im je superiskusni Oscar Tabarez, 67-ogodišnjak koji je potpisao uspjeh iz Južne Afrike i osvajanje Copa Americe 2011. Glavna zvijezda reprezentacije je Luis Suarez, fantastični napadač Liverpoola koji se uspješno oporavlja od ozljede koljena i bit će spreman za iskušenja u Brazilu. Suarez iza sebe ima briljantnu sezonu, u kojoj je bio prvi strijelac Premierlige s 31 golom iako je propustio prvih nekoliko kola zbog suspenzije.

Totalni autsajder skupine je Kostarika, reprezentacija koja je dva kola prije kraja kvalifikacija u zoni CONCACAF izborila nastup na SP-u, završivši na drugom mjestu, iza SAD-a. U Južnu Afriku se nisu kvalificirali, a najbolji rezultat kojeg su dosad postigli im je prolaz skupine u Italiji 1990., kad ih je u osmini finala zaustavila Čehoslovačka. Kostarika je trenutno 34. na FIFA-inoj ljestvici, a izbornik im je malo poznati Jorge Luis PInto, koji se nikad nije okušao u nekom europskom klubu. U nedostatku ozlijeđenog Ovieda, glavna zvijezda momčadi je njegov imenjak Bryan Ruiz, napadač Fulhama koji je proteklu sezonu proveo na posudbi u PSV-u.

Engleska je neugodnu kvalifikacijsku skupinu (Ukrajina, Poljska, Crna Gora) prošla bez poraza i osvojila prvo mjesto. Prije četiri godine u osmini finala su ih potopili Nijemci, protiv kojih su na domaćem terenu 1966. postigli svoj najveći uspjeh, kada su osvojili Svjetsko prvenstvo.

Trenutno je Gordi Albion 10. selekcija FIFA-ine ljestvice, a u Brazil stižu pod vodstvom Roya Hodgsona. Čovjek koji je trenersku karijeru započeo prije skoro 40 godina u Švedskoj na raspolaganju u ekipi ima pravi balans između prekaljenih (Gerrard, Lampard...) i mladih asova (Sterling, Shaw, Oxlade-Chamberlain...). Wayne Rooney je glavna zvijezda ove reprezentacije i čovjek od kojeg Englezi očekuju jako puno, a sam Hodgson priznaje kako će njihov konačni rezultat u Brazilu uvelike ovisiti o suradnji dvojice ćudljivih tipova u vrhu napada - Rooneyja i Daniela Sturridgea.

S učinkom identičnim engleskom (6-4-0) i Italija je projurila kroz kvalifikacije i osvojila prvu poziciju, ispred Danske, Armenije i Bugarske. Talijani su četverostruki (1934., 1938., 1982., 2006.) prvaci svijeta, samo Brazil (5) ima više titula od njih pa je jasno kako je nakon debakla u Južnoj Africi zazvonio alarm za uzbunu. Donadoni je potjeran nakon što je u društvu Paragvaja, Slovačke i Novog Zelanda završio zadnji, a doveden je Cesare Prandelli, veliki taktičar koji je najdublji trag u trenerskoj karijeri ostavio u pet godina na klupi Fiorentine.

Prandelli je u svom prvom ciklusu na klupi Azzurra stigao do finala Eura 2012., a i sad se s njim za kormilom očekuju velike stvari od devete reprezentacije svijeta. Motor i pokretač svih akcija ove Italije je Andrea Pirlo, genijalni veznjak kojeg su tjerali i iz Intera i iz Milana, a on je i s 35 godina (po)najbolji playmaker svijeta i vrhunski izvođač slobodnih udaraca.

PROGNOZA: Jedino se 'zna' gdje će završiti Kostarika

U trokutu takve tri sjajne reprezentacije nezahvalno je bilo što prognozirati. Urugvaj u odnosu na Južnu Afriku nema Forlana, ali stasali su neki novi klinci, a Suarez je ubojitiji nego ikad dosad. Teško je očekivati da će se reprezentaciji poput Italije dogoditi da dvaput zaredom Svjetsko prvenstvo završi u skupini, dok Englezi definitivno nisu za baciti, posebno jer je i pritisak tamošnje javnosti nešto manje nego uoči dosadašnjih SP-ova. Zapravo, kao jedini zicer u ovoj skupini djeluje da će Kostarika završiti zadnja.

RASPORED:

14. lipnja, 21:00: Urugvaj - Kostarika (Fortaleza)

15. lipnja, 00:00: Engleska - Italija (Manaus)

19. lipnja, 21:00: Urugvaj - Engleska (Sao Paulo)

20. lipnja, 18:00: Italija - Kostarika (Recife)

24. lipnja, 18:00: Italija - Urugvaj (Natal)

24. lipnja, 18:00: Kostarika - Engleska (Belo Horizonte)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider