Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentator u deliriju

Kakva priča: Od 'izdajnika' do junaka nacije!

Izet Hajrović je preko noći postao heroj BiH. Dojučerašnji 'izdajnik', kojega je prozivao i Edin Džeko, vjerojatno je odveo Zmajeve na SP u Brazil...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

22-godišnji igrač švicarskog Grasshoppera zabio je u 78. minuti za 2:1 protiv Slovačke u Žilini. Hajrović je ušao samo minutu prije toga, upisavši tek drugi nastup za BiH te odmah postao nacionalni heroj. U finišu utakmice potegnuo je s više od 25 metara i donio svojoj reprezentaciji veliki preokret.

Hajrović je bio osporavan zbog nedoumice za koju će reprezentaciju nastupati, švicarsku ili bosanskohercegovačku. Krajem prošle godine je izgledalo da se odlučio za Švicarsku, a najbolji igrač Zmajeva Edin Džeko razočaran njegovom odlukom na Twitteru je poručio: Želim 'Švicarca Izeta' što dalje od BiH reprezentacije.

Međutim, Hajrović je zatražio promjenu sportskog državljanstva i odlučio zaigrati za BiH. Nakon Sušićevog poziva, navodno je došlo do svađe izbornika i Džeke, a dio navijača također je stao na stranu napadača Manchester Cityja. 'Što će nam izdajnik?', pitali su se oponenti njegovom pozivu.

Hajrović je stigao na pripreme i odmah se osjetilo kako nema punu podršku igrača. Nije bio najbolje prihvaćen i bilo je pitanje kako će se sve to razviti. U prvoj utakmici sa Slovačkom nije se našao u prvih 11, dobio je samo osam minuta i nije uspio pomoći svojoj reprezentaciji da se spasi od poraza.

Uslijedio je susret u Žilini, za BiH ključan nastup na putu za SP u Brazilu. Sušić je ponovno ostavio Hajrovića na klupi. Domaćin je vodio od 42. minute pogotkom Mareka Hamšika, a takav bi rezultat ugrozio BiH čak i drugo mjesto. I dok su Džeko, Pjanić, Ibišević i Misimović bili bez rješenja za domaću obranu, 'uskrsnuli' su igrači od kojih se to najmanje očekivalo.

Prvo je Ermin Bičakčić u 70. minuti izjednačio na 1:1, a potom je Sušić u 77. minuti povukao potez koji će ući u nogometnu povijest Zmajeva. Džoker s klupe bio je Izet Hajrović, danas junak cijele BiH. Nakon toga se više nitko nije pitao 'što će nam Hajrović', pa i Džeko koji ga je poslije pogotka nije puštao iz zagrljaja skoro minutu. Njegovo ime zauvijek će ostati upamćeno od strane navijača.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider