Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komantar Ivice Mede

Lukav potez Štimca: Jako dobro zna kako spasiti glavu, ali...

Štimac je bio igrač, reprezentativac, dobro zna da u ovom trenutku najviše treba podršku Modrića, Mandžukića i ostatka društva...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nikada od svojeg formiranja hrvatska reprezentacija nije nanizala toliko negativnih rezultata u kvalifikacijskim utakmicama. Malo je reći da je hrvatska momčad u krizi, puno je bolje reći da se nalazi u „velikoj depresiji“. Sada onaj pogodak Talijana u finišu utakmice s Danskom još više dobiva na značenju. Može se reći da je Hrvatska prošla u doigravanje uz veliku dozu sreće.

>> Štimac najavio ostavku, Kovač mogući nasljednik: Danas odluka HNS-a!

Štimac je ponudio ostavku koju čelnici HNS-a možda neće prihvatiti. Barem se tako sinoć nadao Štimac. Najutjecajniji član Izvršnog odbora Zdravko Mamić već je naglasio kako Štimac neće dobiti otkaz čak i ako se ne plasira na Svjetsko prvenstvo. Logično je onda zaključiti da neće mijenjati izbornika uoči doigravanja.

U ovom trenutku nije toliko važno je li Štimčev potez samo deklarativne naravi, s obzirom na gore navedeno, nego može li Štimac izvući torpedirani hrvatski brod na pučinu? Nakon poraza od Škotske u Zagrebu, Štimac je svaku narednu utakmicu tvrdio da će u sljedećoj biti bolje. Međutim, nije bilo bolje, prije bi se moglo reći da je bilo još gore.

Štimac probio sve barijere

Štimac opet vjeruje da će u doigravanju biti bolje. To je lijepo, važno je zadržati samopouzdanje u teškim trenucima, ali Štimac ne nudi način na koji će podići momčad. Dakle, svi zajedno možemo se samo nadati da će biti bolje ili da će biti više sreće. U ovakvim situacijama malo znači podsjećanje da je Hrvatska do sada slavila u sva tri doigravanja u kojima je igrala. Što jamči da će biti uspješna i četvrti put? Apsolutno ništa. Miješaju se kruške i jabuke.

Ni postavljanje novog izbornik ne jamči ništa, ali možda bi „šok terapija“ donijela pozitivne rezultate. Ako ništa drugo, odlaskom Štimca smanjila bi se negativna energija koja se stvorila oko reprezentacije. I prije Štimca izbornici su bili na udaru navijača i nogometne javnosti, no čini se da je Štimac po tom pitanju probio sve barijere. Novi izbornik sigurno bi bio pod manjim pritiskom nego Štimac. Nema sumnje kako bi mu bilo lakše raditi.

Konačnu odluku će donijeti igrači

Iako je odluka službeno u rukama Izvršnog odbora, čini se kako će konačnu odluku donijeti igrači. Ako reprezentativci okrenu palac dolje, Štimac će jako teško opstati. Možda je Šuker već dobio signal iz svlačionice...

Izbornik je do sada nakon svakog poraza tražio krivce i javno ih prozivao. Nakon utakmice u Glasgowu bio je prilično skrušen nakon utakmice, nije stvarao ni buku u svlačionici. Iznenada je promijenio retoriku, postao je preko noći krotak i ponizan. Štimac je bio igrač, reprezentativac, dobro zna da u ovom trenutku najviše treba podršku igrača. Ako su uz njega, sigurno će ostati u sedlu, a čini se da jesu, barem prema izjavama koje odašilju.

Kako god okrenuli, situacija je teška, ali naravno da nije beznadna. Puno toga će ovisiti o protivniku u doigravanju. Iako je Štimac kazao da želi Francusku, mislimo da bi većina reprezentativaca i navijača rado izbjegla „tricolore“. No, koga god dobila, Hrvatska s ovakvom igrom teško će vidjeti Brazil. To je jasno kao dan. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider