Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Željka Vele

Igor Štimac – najčvršća karika HNS-a

Pišem ovaj tekst danas jer od petka navečer stav i raspoloženje prema Igoru Štimcu jako će ovisiti o rezultatu utakmice sa Srbijom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tada će u drugi plan pasti sve što je radio u pripremi dvoboja, a radio je jako puno i jako, jako mudro. Dapače, Igor Štimac je u ovom trenutku najjača i najracionalnija karika Hrvatskog nogometnog saveza. Reći ćete da mu konkurencija unutar spomenute institucije i nije baš nešto? Moguće, ali ako uzmemo u obzir s koje pozicije i s kakvim imidžem je krenuo, onda se ne može poreći da je hrvatski izbornik pretrčao ostatak ekipe u čizmama od sedam milja.

>> Štimac: Sportski je da se Srbi hrabre, ali mi smo bolji!

Dva mudra poteza uoči utakmice

Izdvojimo dva mudra Štimčeva poteza kojima je zorno pokazao da ne želi dodatno paliti atmosferu oko utakmice. Prvi je izjava odnosno poruka navijačima da ih na stadionu vodi ljubav prema Hrvatskoj, a ne mržnja prema Srbiji. Poziv da se bude pozitivan, afirmativan, poruka gotovo državničke mudrosti.

Drugi detalj je prošao pomalo nezapaženo. Kada su Mandžukića pitali hoće li nakon utakmice mijenjati dres i s kim, Mandžo je kazao kako mu razmjena dresova ni inače nije praksa, ali se u tom odgovoru lagano zapleo i zakomplicirao ga. Cijela stvar klizila je prema „sivoj zoni“ gdje bi se možda moglo interpretirati da Madžukić potcjenjuje vrijednost protivničkog dresa. Osjetio je to Štimac i utrčao s opaskom „Ali ako te netko fino zamoli, onda hoćeš...“. „Naravno“, rekao je Mandžo, i izvukao se iz potencijalnog problema.

Ne treba mu pretjerano 'nabrijavanje'

To što Igor Štimac izbjegava dodatno 'nabrijavanje' oko utakmice sa Srbijom, zorno pokazuje koliko je siguran u nogometnu moć svoje ekipe. Ne treba mu bubnjanje o nenogometnim aspektima utakmice, ne treba mu zamućivanje vode niti nacionalna histerija. Siguran je da će „Vatreni“ na terenu prizemljiti „Orlove“ čistom nogometnom kvalitetom, pa je sve drugo višak.

Svojedobno sam bio dio najužeg tima koji je odabrao Igora Štimca za sukomentatora nogometnih utakmica na javnoj televiziji. Smatrao sam da su njegova elokventnost, nogometno znanje, iskustvo, izravnost u komunikaciji i šarm, odlike na koje se isplati tipovati. Njegov imidž tada je bio bitno slabiji nego danas. Bio je „usual suspect“ za većinu medija, etiketiran kao ekstremni desničar, nasilnik, huligan i sumnjiv tip. Jedno vrijeme sam svakoga jutra sa zebnjom otvarao novine, strahujući hoću li na duplerici pronaći neku gužvu, aferu ili presudu koja bi Igora „pomela“ sa sukomentatorske stolice. Nije se dogodilo, srećom, jer Hrvatska je dobila uvjerljivo najboljeg nogometnog sukomentatora i analitičara ikad.

Štimac shvatio kolika je moć medija

No, Igor je kao iznimno inteligentna osoba brzo shvatio kolika je moć medija, u kojoj mjeri preko njih može „ispeglati“ imidž. Mijenjao se, radio na sebi puno i dobro, i danas imamo to što imamo. Štimac se nametnuo ne samo u svom osnovnom poslu izbornika nogometne reprezentacije nego funkcionira i kao njezin glasnogovornik i PR.

Za razliku od medijski potpuno neobrazovane vrhuške saveza koja ne može pobjeći od arhaičnog shvaćanja medija kao protivnika, a ne partnera ili alata za slanje važnih poruka, Štimac moderira, obavještava, kreira, odigrava poteze koje želi, a ne one koje mora. Kada se na to nalijepi i dobar rezultat, jasno je da je Igor Štimac bez ikakve sumnje najčvršća karika HNS-a. Jedini iz nove garniture koji je svoju poziciju ojačao od dana izbora do danas.

Izbornik vrlo popularan na Facebooku

Naravno, netko će mu zamjeriti impresioniranost Facebookom, mada ta opaska ne stoji jer je izbornikov profil na toj društvenoj mreži vrlo relevantan i tražen izvor informacija. Na početku mandata bio je nekako narogušen u komunikaciji, ali i to se sada popravilo. Ponekad se posve nepotrebno očeše o svog prethodnika na klupi. To mu doista ne treba i vjerujem da će, kako vrijeme prolazi, i toga biti sve manje. No, to su sitnice u odnosu na sve pozitivno što je Igor Štimac napravio na sebi i oko sebe.

Ipak, glavna stvar pred njim stoji u petak. Pobjeda protiv Srbije bila bi kruna svega što je do sada učinjeno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider