Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Drama u HNS-u: Slijedi li sukob koji će zatresti Hrvatsku?

Mamić je navodno pristao na smjenu Štimca tek nakon jedne oštre Šukerove digresije koju je potkrijepio nečim opipljivim…

Nakon havarije Štimčeve momčadi u Glasgowu, uslijedila je dramatična noć. Iza kulisa i daleko od očiju javnosti odigrao se napeti triler s političkom pozadinom. Telefoni su bili užareni i prije posljednjeg sučevog zvižduka. Žestoko lobiranje krenulo je odmah nakon drugog gola Škota.

>> Ćiro napao 'gazde': 'Da imaju morala, otišli bi i Mamić i Šuker'

>> Niko Kovač: Ovo je velika čast, odmah krećemo na posao

>> VIDEO: Šuker objavio smjenu Štimca i dolazak Nike Kovača

Prema kazivanju nekih aktera cijele priče, Igor Štimac otišao je u krevet s uvjerenjem da će se probuditi kao izbornik, iako su se već prije polijetanja hrvatskog zrakoplova iz najvećeg škotskog grada prema Zagrebu pojavile glasine kako je smijenjen te da će novi izbornik biti Niko Kovač. Negdje oko četiri ujutro iz više izvora dolazile su vijesti kako je Štimac gotovo sigurno bivši. Svaki naredni sat glasine o smjeni bile su sve brojnije.

Štimac je vjerovao da će 'preživjeti' sjednicu

Oko osam cijeli Zagreb već je brujao da je „bivši“, ali Štimac je i dalje vjerovao da će „preživjeti“ sjednicu Izvršnog odbora HNS-a, koja je bila zakazana prije podneva istog dana. Štimac je navodno do posljednjeg trenutka vjerovao da će ostati na izborničkoj klupi.

Na kraju se pokazalo da je bio u zabludi. No, postavlja se pitanje na čemu je temeljio svoj optimizam? Svjedoci tvrde da su Štimac i Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama i najutjecajniji član IO-a HNS-a, obavili razgovor u četiri oka već u zračnoj luci u Glasgowu. Simptomatično je bilo što predsjednik HNS-a Davor Šuker nije bio u njihovom društvu.

Iz tog detalja se moglo zaključiti da se nešto kuha. Mamić je navodno obećao Štimcu da će učiniti sve da ostane na mjestu izbornika i da može računati na njegovu podršku.

Mamić tražio da Štimac ostane

Prema našim saznanjima, Mamić nije promijenio mišljenje tijekom leta za Zagreb, a s istim stavom pojavio se i na sjednici IO-a. Iako nije imao previše jake karte u rukama, Mamić je sjednicu započeo s prijedlogom da Štimac ostane izbornik. Dugo je ustrajavao pri svojem stavu, no u jednom trenutku ipak je popustio. Što ga je to natjeralo da „reternira“?

Rekonstrukcijom događaja u noći s utorka na srijedu dolazimo do zaključka da je predsjednik Šuker inicirao prijedlog za smjenu Štimca prije polijetanja za Zagreb, a da je konačnu odluku donio prije dolaska. Navodno su neki igrači već u zrakoplovu znali da je Štimac smijenjen te da će novi izbornik biti Niko Kovač.

Šuker je navodno isprva htio stranca, i to Španjolca, ali za taj prijedlog nije imao dostatnu podršku pa se odlučio za Kovača, koji je bio prihvatljiva opcija svim frakcijama u HNS-u. Navodno se Kovač žestoko opirao prijedlogu da preuzme A vrstu, no na kraju su ga ipak slomili. Kovač je pristao, ali pod uvjetom da bude samo v.d. izbornik do kraja doigravanja. Mamić je znao da Šuker namjerava smijeniti Štimca, ali mu, prema našim informacijama, nije dao svoje odobrenje.

Kako je Šuker uvjerio Mamića?

No, Šuker je nastavio započetu „operaciju“. Ostaje nejasno kako je Šuker uspio provesti svoju ideju u djelo ako je Mamić doista bio protiv? Teško da bi članovi IO-a podržali Šukerov prijedlog da je Mamić čvrsto ustrajao na svojem stavu. Čime je to Šuker „uvjerio“ Mamića da popusti? Mamić se navodno povukao tek nakon jedne oštre Šukerove digresije koju je potkrijepio nečim opipljivim. Navodno je to bila „ponuda“ koju Mamić nije mogao odbiti a da opasno ne ugrozi svoj status.

Znači li to da su definitivno popucale spone između Šukera i Mamića? Ako je tako, karte su konačno otvorene. Neki dobri poznavatelji političke situacije u zemlji već duže vrijeme tvrde da se Šuker poprilično zbližio s ljudima na vlasti. I to na najvišoj razini. A zna se da Mamić nije baš u dobrim odnosima, najblaže rečeno, s vrhuškom SDP-a. To bi moglo značiti da Šuker i Mamić više nisu na istom „zadatku“.

Do prvog intenzivnijeg neslaganja između Mamića i Šukera došlo je nakon Mamićeva verbalnog napada na ministra Željka Jovanovića. Dok je Mamić provodio besane sate u policijskoj postaji, HNS je poslao ono već čuveno priopćenje za javnost. Nije bilo potrebno biti genijalac da bi se shvatilo što je pisac htio reći. Mamić je „poludio“ i poslao poruku da će ih sve smijeniti u roku dok izuste „keks“.

Trenutak koji je promijenio odnose

Šuker je tada pognuo glavu, progutao knedlu i posuo se pepelom, ali logično je bilo zaključiti da su odnosi između Šukera i Mamića narušeni. Od tog trenutka više ništa nije bilo isto. Bitan detalj za sklapanje cijelog mozaika dogodio se nakon utakmice s Belgijom. Na pitanje je li Štimčeva pozicija ugrožena, Šuker je odgovorio da će se više znati sutra. Štimcu nije trebalo crtati što je pjesnik htio reći, ali Mamić ga je navodno uvjerio da on s time nema ništa i da može računati na njegovu podršku. Mamić je Štimcu zvučao uvjerljivo.

Uostalom, da je imao figu u džepu, zašto bi Mamić javno rekao da će podržati Štimca čak i ako se ne plasira u Brazil?
Kruži priča da je Mamić nakon poraza od Belgije „oprao“ Šukera i nagovorio ga da se ispriča Štimcu jer je dao naslutiti da razmišlja o otkazu. Ovaj je to navodno nevoljko učinio, ali očito nije promijenio mišljenje. Možda je Šuker nakon utakmice sa Škotskom došao do zaključka kako je pravi „tajming“ za otvaranje karata i konačni obračun s Mamićem? Ako jeste, ostaje otvorenim je li taj potez povukao nakon „miga“ koji je došao iz struktura političke moći? Vrijeme će pokazati.

Neki predviđaju da će u narednim tjednima i mjesecima doći do otvorenog raskola u HNS-u. Prema tom scenariju na jednoj strani će biti Mamić, logistički potpomognut Štimcem, a na drugoj Šuker u koaliciji s vladajućom garniturom. Ako je prethodna hipoteza točna, mogla bi to biti žestoka „bitka do istrebljenja“.

Mamić i Štimac na istoj strani - to se zove kopernikanski obrat. Je li moguće da se Štimac uz pomoć Mamića trijumfalno vrati na scenu tako što će ispuniti prvotni san i postati predsjednik HNS-a? U Hrvatskoj ništa nije nemoguće. Puno toga će ovisiti o razvoju situacije na političkoj sceni. Ako se neki uvjeti ispune…

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider