Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ništa više nije isto

Rekordno ljeto: Je li ovo idealna formacija novog Van Gaalovog ManUtd-a?

Nikad u povijesti ni jedna momčad u jednom prijelaznom roku nije potrošila kao Manchester United ovoga ljeta…

Novi rekord Manutd-a, engleske Premierlige, ali i jednog prijelaznog roka od sada je u vlasništvu Louisa van Gaala. Crveni vragovi su ovo ljeto potrošili vrtoglavih 190 milijuna eura! A ne igraju Ligu prvaka. Da je kojim slučajem Alex Ferguson dobio pola od tih novaca za pojačanja, vjerojatno bi pokorio i Englesku i Europu u istoj godini. No, to su bila neka druga vremena.

Trenutno Manchester United drži rekord i za najskuplji engleski transfer u povijesti, onaj za Angela di Mariju koji je pristigao za 75 milijuna eura. U Fergusonovo vrijeme za te iznose se samo napuštalo Old Trafford, a klub nikad ni približno ovako nije sudjelovao u borbi za najveće zvijezde prijelaznog roka ne pitajući za cijenu.

Pojačanja nisu ciljano dovođena

Glavno pitanje koje se postavlja je li ManUtd ovime riješio sve probleme? Nije. Pojačanja nisu ciljano dovođena za pozicije koje neophodno treba poboljšati. Nedostaje kvalitetan stoper ili čak dvojica, prva opcija ili alternativa za desnog beka, klasični zadnji vezni i eventualno još jedan centralni veznjak s 'playmakerskim' sposobnostima.

Klubu s Old Trafforda, a najviše Fergusonu, može se zamjeriti što je prije par godina pustio Paula Pogbu, danas najboljeg mladog veznog igrača svijeta. Čak ga je i Mourinho označio kao buduću veliku zvijezdu svjetskog nogometa. Fergusonu se ipak nije puno zamjeralo jer je i dalje ostao u vrhu Premierlige i konstantno igrao u Ligi prvaka.

Danas se stvari, nažalost po navijače Uniteda, odvijaju kao da je pijani multimilijunaš sjeo za stolicu, upalio 'Football Manager' i počeo tražiti igrače koji mu se sviđaju na ovaj ili onaj način, a ako mogu donijeti zaradu prodajom dresova i imaju status zvijezde, tim još bolje.

Dakako, nisu to loši igrači, Di Maria i Falcao bi objeručke bili prihvaćeni u većini klubova. Oni rade razliku i mogu donijeti Manchesteru toliko željeni povratak na veliku scenu, ali stari problemi i dalje ostaju. Pobjednički mentalitet više ne stanuje u svlačionici koja je još donedavno okretala dva gola razlike 'kao iz šale'. Nema više ni strpljenja s domaćim igračima (Welbeck otišao u Arsenal) koji su klubu i donijeli najveću slavu, a očito ni Moyes nije bio glavni uzork loših rezultata. Sustav, a i određene klupske vrijednosti otišle su zajedno s Fergusonom...

Van Gaal na mukama

Ako je nekom trebala reprezentativna stanka, onda je to definitivno Van Gaal koji će morati u dva tjedna smisliti način kako da od skupa zvijezda napravi momčad i igru. Morat će razmisliti i o formaciji koja nikako ne odgovara trenutnom profilu momčadi, s naglaskom na nedostatak kvalitetnih obrambenih igrača. Engleski mediji već su se poigrali time koja bi bila najbolja opcija (u priloženoj slici), no mišljenja smo da će ManUtd-u trebati još dosta vremena da se kockice poslože.

Unatoč silnim pojačanjima i rekordnoj potrošnji u prijelaznom roku, u ovom trenutku nema garancije ni da će dogodine izboriti Ligu prvaka, a kamoli osvojiti prvenstvo. Van Gaal će biti na mukama, sezona nije ni počela, a pobjede će se tražiti poput suhog zlata. S toliko potrošenih novaca ni njegova pozicija neće dugo biti sigurna, jer mora biti svjestan da je i on samo potrošna roba u sportu koji je prije svega biznis i ne pita za dugoročni plan. Barem je tako postalo u Manchester Unitedu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider